fbpx

Pastelowe zajączki na Wielkanoc

Pastelowy minimalizm to jeden z trendów będących stale na topie. Podoba się młodym i starszym, świetnie komponuje się z innymi stylami, pasuje do każdej okazji. Minimalistyczny tort nie będzie się kłócił z resztą stołu, dogada się z innymi wypiekami i dekoracjami. Wzrusza i rozczula, budzi w nas same pozytywne skojarzenia.

Taki jest tort Wielkanocny Beaty! Jasny, przejrzysty, elegancki i prosty, a jednak wzruszajacy, budzący radość i tkliwość. Będzie ozdobą każdego stołu i punktem kulminacyjnym każdego spotkania. 

Poza tym, wiadomo, bez zajączków Wielkanoc się nie liczy 😉

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie.Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić pastelowe zajączki na Wielkanoc

Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-01
Z masy do modelowania formujemy kulkę.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-02
Następnie z kuli formujemy stożek o dość łagodnym czubku.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-03
Lekko rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (przy nasadzie stożka może być nieco grubiej).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-04
Tułów wygładzamy przy pomocy packi.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-05
Nożem od dołu odcinamy ok 1/3 części.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-06
Delikatnie palcem wygładzamy odciętá krawędź aby nadać jej obły, miękki kształt.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-07
Tak powinien wyglądać nasz tłów z boku.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-08
Narzędziem z kulkowym zaznaczamy malutkie otworki na oczka i nosek.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-09
Pudrowym barwnikiem w kolorze Baby Pink barwimy niewielką ilość masy oraz szykujemy sobie odrobinę masy w kolorze czarnym (w ten sam sposób postępujemy z resztá kolorów, pamiętając aby były one bardzo delikatne - zbyt intensywny kolor barwnika możesz zmieszać z odrobiná mączki ziemniaczanej aby go rozjaśnić).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-10
Formujemy dwie równe, maleńkie kuleczki na oczka i na nosek (ta sama czynność z innymi kolorami).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-11
Przy pomocy pędzelka z odrobiną wody zwilżamy otworki na oczka i nosek.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-12
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-13
Z masy do modelowania, modelujemy dwie równe kuleczki na uszka naszego zajączka.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-14
Następnie z kulek modelujemy stożki.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-15
Delikatnie palcem nadajemy płaski kształt uszu.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-17
W zależności jakiej długości chcecie mieć uszy zajączka odcinamy zbędną część masy (dobrze aby były proporcjonalne do tłowia zajączka).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-18
Nasadę uszek ścinamy mniej więcej pod kątem 30 stopni.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-19
Palcem delikatnie wygładzamy krawędzie.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-20
Z różowej masy modelujemy dwie równe kuleczki na środek uszek (tak samo postępujemy w przypadku innego koloru).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-21
Modelujemy ponownie małe stożki.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-22
Delikatnie palcem nadajemy płaski kształt.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-23
Nadmiar odcinamy.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-24
Przy pomocy odrobiny wody przyklejamy różową część uszek do białej części.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-25
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-26
Narzędziem drezdeńskim robimy wgłębienia.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-27
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-28
Następnie paluszkami lekko ściskamy dół a nadmiar masy odcinamy.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-29
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-30
W podstawę uszek wkręcamy makaron spaghetti (drucik lub wykałaczkę).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-31
Na czubku nad oczkami robimy otwory na uszka.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-32
Przy pomocy wody przyklejamy uszy zajączka a następnie lekko modelujemy pożądany kształt.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-33
Przy pomocy wykrawaczki kwiatka wycinamy w różowej masie maleńki kwiatek.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-34
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-36
Używając wykałaczki nadajemy kwiatkowi strukturę
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-37
Przy pomocy wody przyklejamy kwiatuszek do prawego ucha.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-38
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-39
Zbiałej masy modelujemy maleńka kuleczkę...
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-40
i przyklejamy ja w środek kwiatka (tak samo postępujemy z innymi kolorami kwiatka).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-41
Jeśli chcemy malować środek uszek złotym barwnikiem , środek uszek i nosek wykonujemy z białej masy.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-45
Środek uszek i nosek malujemy jadalnym zlotem ( pyłek rozpuszczony w alkoholu).
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-47
Przy pomocy wody przyklejamy uszy oraz kwiatek do zajączka delikatnie modelując pożadany kształt.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-48
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-49
Gdy już mamy skończone wszystkie zajączki, malujemy nabłyszczaczem wszystkie kolorowe części uszek zajączków, noski i oczka dla ładniejszego efektu.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-50
Złote jajko i pozostałe złote detale również pokrywamy nabłyszczaczem (zaleta jest taka ze złoto się nie osypuje i nie brudzi nam tortu i daje śliczny połysk. Należy pamiętać aby do malowania nabłyszczaczem używać starego pędzelka a następnie szybciutko go namoczyć w alkoholu i wypłukać w wodzie.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-51
Do tego projektu potrzebny nam będzie tort pokryty (jak użyłam tortu wielkości 6”) białą masą cukrową, barwniki do aerografu - biały i różowy...
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-52
... mieszamy je razem aby uzyskać bardzo delikatny odcień różu. Używając aerografu od dołu tortu lekko cieniujemy, mniej więcej 1/3 dolnej części.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-53
Przy pomocy wody lub rozpuszczonej białej czekolady mocujemy na torcie zajączki i jajko wedle uznania. Moje zajączki są różnej wielkości w celu uzyskania ciekawszego efektu.
Akademia_Tortu-Pastelowe_Zajaczki_Beata_Mielcarek-54
Dla bardziej kolorowego efektu użyłam jeszcze cukrowych koralików w pastelowych i złotych kolorach.

Przydatne uwagi

  • Figurki i ozdoby z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu. Figurek z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Pastelowe zajączki na Wielkanoc pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png