Szukaj
Pastelowe zajączki na Wielkanoc

Pastelowe zajączki na Wielkanoc

Pastelowy minimalizm to jeden z trendów będących stale na topie. Podoba się młodym i starszym, świetnie komponuje się z innymi stylami, pasuje do każdej okazji. Minimalistyczny tort nie będzie się kłócił z resztą stołu, dogada się z innymi wypiekami i dekoracjami. Wzrusza i rozczula, budzi w nas same pozytywne skojarzenia.

Taki jest tort Wielkanocny Beaty! Jasny, przejrzysty, elegancki i prosty, a jednak wzruszający, budzący radość i tkliwość. Będzie ozdobą każdego stołu i punktem kulminacyjnym każdego spotkania.

Poza tym, wiadomo, bez zajączków Wielkanoc się nie liczy!

Beata Mielcarek
Beata Mielcarek

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Do podstawki

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Masa cukrowa do powlekania tortów

Barwniki spożywcze, pyłki:

    • różowy
    • żołty
    • zielony
    • złoty

Do aerografu:

    • różowy
    • biały

Jak zrobić pastelowe zajączki na Wielkanoc

Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-02
Z masy do modelowania formujemy kulkę. Następnie z kuli formujemy stożek o dość łagodnym czubku.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-03
Lekko rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (przy nasadzie stożka może być nieco grubiej).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-04
Tułów wygładzamy przy pomocy packi.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-05
Nożem od dołu odcinamy ok 1/3 części.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-06
Delikatnie palcem wygładzamy odciętá krawędź aby nadać jej obły, miękki kształt.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-07
Tak powinien wyglądać nasz tułów z boku.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-08
Narzędziem z kulkowym zaznaczamy malutkie otworki na oczka i nosek.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-10
Pudrowym barwnikiem w kolorze Baby Pink barwimy niewielką ilość masy oraz szykujemy sobie odrobinę masy w kolorze czarnym (w ten sam sposób postępujemy z resztá kolorów, pamiętając aby były one bardzo delikatne - zbyt intensywny kolor barwnika możesz zmieszać z odrobiná mączki ziemniaczanej aby go rozjaśnić). Formujemy dwie równe, maleńkie kuleczki na oczka i na nosek (ta sama czynność z innymi kolorami).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-12
Przy pomocy pędzelka z odrobiną wody zwilżamy otworki na oczka i nosek.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-14
Z masy do modelowania, modelujemy dwie równe kuleczki na uszka naszego zajączka. Następnie z kulek modelujemy stożki.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-15
Delikatnie palcem nadajemy płaski kształt uszu.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-17
W zależności jakiej długości chcecie mieć uszy zajączka odcinamy zbędną część masy (dobrze aby były proporcjonalne do tułowia zajączka).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-18
Nasadę uszek ścinamy mniej więcej pod kątem 30 stopni.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-19
Palcem delikatnie wygładzamy krawędzie.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-21
Z różowej masy modelujemy dwie równe kuleczki na środek uszek (tak samo postępujemy w przypadku innego koloru). Modelujemy ponownie małe stożki.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-22
Delikatnie palcem nadajemy płaski kształt.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-23
Nadmiar odcinamy.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-25
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-26
Przy pomocy odrobiny wody przyklejamy różową część uszek do białej części. Narzędziem drezdeńskim robimy wgłębienia.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-27
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-28
Następnie paluszkami lekko ściskamy dół a nadmiar masy odcinamy.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-29
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-30
W podstawę uszek wkręcamy makaron spaghetti (drucik lub wykałaczkę).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-31
Na czubku nad oczkami robimy otwory na uszka.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-32
Przy pomocy wody przyklejamy uszy zajączka a następnie lekko modelujemy pożądany kształt.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-33
Przy pomocy wykrawaczki kwiatka wycinamy w różowej masie maleńki kwiatek.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-34
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-35
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-36
Używając wykałaczki nadajemy kwiatkowi strukturę
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-37
Przy pomocy wody przyklejamy kwiatuszek do prawego ucha.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-38
Zbiałej masy modelujemy maleńka kuleczkę i przyklejamy ja w środek kwiatka (tak samo postępujemy z innymi kolorami kwiatka).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-41
Jeśli chcemy malować środek uszek złotym barwnikiem , środek uszek i nosek wykonujemy z białej masy.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-45
Środek uszek i nosek malujemy jadalnym zlotem ( pyłek rozpuszczony w alkoholu).
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-47
Przy pomocy wody przyklejamy uszy oraz kwiatek do zajączka delikatnie modelując pożadany kształt.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-48
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-49
Gdy już mamy skończone wszystkie zajączki, malujemy nabłyszczaczem wszystkie kolorowe części uszek zajączków, noski i oczka dla ładniejszego efektu.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-46
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-50
Złote jajko i pozostałe złote detale również pokrywamy nabłyszczaczem (zaleta jest taka ze złoto się nie osypuje i nie brudzi nam tortu i daje śliczny połysk. Należy pamiętać aby do malowania nabłyszczaczem używać starego pędzelka a następnie szybciutko go namoczyć w alkoholu i wypłukać w wodzie.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-51
Do tego projektu potrzebny nam będzie tort pokryty (jak użyłam tortu wielkości 6”) białą masą cukrową, barwniki do aerografu - biały i różowy...
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-52
... mieszamy je razem aby uzyskać bardzo delikatny odcień różu. Używając aerografu od dołu tortu lekko cieniujemy, mniej więcej 1/3 dolnej części.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-53
Przy pomocy wody lub rozpuszczonej białej czekolady mocujemy na torcie zajączki i jajko wedle uznania. Moje zajączki są różnej wielkości w celu uzyskania ciekawszego efektu.
Akademia Tortu - Pastelowe zajączki na Wielkanoc-54
Dla bardziej kolorowego efektu użyłam jeszcze cukrowych koralików w pastelowych i złotych kolorach.

Przydatne uwagi

  • Figurki i ozdoby z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu. Figurek z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Pastelowe zajączki na Wielkanoc

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pastelowe zajączki na Wielkanoc

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe