Szukaj
olaf z masy cukrowej

Olaf z masy cukrowej

Olaf z masy cukrowej – ten tutorial to znak niechybnie nadchodzącej zimy. Powoli zaczynamy się godzić z faktami: za chwilę zacznie się odśnieżanie, skrobanie i chuchanie w zamarznięte zamki. Ale są i dobre strony zimy. Herbatka z miodem i malinami, spacer ośnieżonym lasem (byle nie za długi) i ciepłe luźne swetry, które pomieszczą rozgrzewające zimowe ciasteczka, czekolady i korzenne wypieki.

Słodki i uroczy Olaf z masy cukrowej przyda się Wam zresztą o każdej porze roku. Jest jakiś fenomen w bajce Frozen – od wielu lat moda na nią nie przemija i kolejne przedszkolne grupy zakochują się w historii Elzy i Anny. Torty i drobne wypieki z motywami z Frozen wciąż goszczą w naszych witrynkach i ofertach. Warto włączyć do swojego repertuaru tę zabawną figurkę.

Dominika Migoda pokaże nam, jak ją wykonać. Przeprowadzi przez cały proces formowania i zaprezentuje drobne szczegóły, które decydują o ostatecznym kształcie tej dekoracji. Olaf z masy cukrowej to strzał w dziesiątkę na dziecięcą imprezkę!

Dominika Migoda
Dominika Migoda

O autorze

Dominika Migoda – mama Wiktorii i Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 2007 mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre!Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi! Uwielbia malować ręcznie na kremie, lubi lepić figurki i tworzyć torty 3D.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Wałek
Pędzle do pudrowania

Dekoratorskie

Pędzel silikonowy
Narzędzie kulkowe
Patyczki drewniane (do szaszłyka)
Drut florystyczny #26
Narzędzie drezdeńskie

Masa cukrowa

Masa do modelowania - Saracino

Barwniki spożywcze

Barwniki w pyłku

Pozostałe

Olaf z masy cukrowej - jak zrobić figurkę

Bałwanków w świecie bajek było mnóstwo, ale chyba najbardziej popularnym w ostatnim czasie jest Olaf z bajki Frozen. Dzieci go uwielbiają!

Olaf z masy cukrowej to świetna dekoracja na tort, niekoniecznie dla dzieci ;). Postanowiłam pokazać Wam krok po kroku, jak zrobić Olafa!

Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-01
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-03
Z kulek o masie 8g wykonujemy nogi, lekko je spłaszczając.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-04
Wbijamy jedną nogę w styropian patykiem szaszłykowym.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-05
Dokładamy następne kulki o wadze 40g i 20g. Układamy tak, aby cały ciężar był na jednej stronie.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-06
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-07
Drugą nogę przyklejamy bardziej z boku, tak, aby było wrażenie, że Olaf stoi na jednej nodze.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-08
Z kulki o masie 50g kształtujemy owal. To będzie głowa Olafa. Głowę modeluję na dłoni, aby nie była spłaszczona z tyłu.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-09
Palcem zaznaczamy miejsce, gdzie będą oczy.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-10
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-11
Następnie trochę niżej robimy kolejne wgłębienie na buzię bałwanka.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-12
Modelujemy przyrządami modelarskimi...
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-13
pomagając sobie palcami.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-14
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-15
Wydłużamy dolną część buzi i ...
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-16
nadajemy kształt coś w rodzaju rynienki wgniatając masę do środka.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-17
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-18
Przyrządem kulką robimy wgłębienia na oczy. Wgłębienia mają być dość blisko siebie.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-19
Wałkujemy kawałek czarnej masy i ...
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-20
wycinamy kształt w miarę pasujący do buzi.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-21
Wypełniamy nim buzię Olafa.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-22
Formujemy dwie kulki o tej samej wielkości i ...
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-23
umieszczamy we wgłębieniach na oczy.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-24
Narzędziem silikonowym wykonujemy lekkie wgłębienie na marchewkę czyli nos bałwanka.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-25
Z kawałka białej masy kształtujemy mały prostokąt, który będzie zębami.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-26
Przyklejamy do górnej części buzi, pamiętając, żeby nadać zębom kształt trapezu.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-27
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-28
Z czarnej masy wałkujemy bardzo cieniutkie wałeczki, które przyklejamy wokół oczu.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-29
Z większych wałeczków czarnej masy robimy brwi.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-30
Z pomarańczowej masy wałkujemy malutki stożek, który będzie bałwankowym noskiem.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-31
Przyklejamy nosek i malujemy czarnym barwnikiem źrenice.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-32
Głowę umieszczamy na reszcie ciała Olafa, wbijając na końcówkę patyka szaszłykowego, nie zapominając lekko posmarować wodą lub klejem spożywczym dolnej części figurki, aby lepiej się trzymała.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-33
Z czarnej masy wałkujemy guziki/węgielki i przyklejamy.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-34
Białym barwnikiem lub pisakiem spożywczym na źrenicach dodajemy białe punkty. Można gdzieniegdzie pomalować również guziczki.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-35
Z brązowej masy wałkujemy większy wałeczek, przecinam na pół i wgniatamy w każdy kawałek drucika florystycznego.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-36
Końcówkę spłaszczamy i wycinamy dłonie Olafa, które mają być nierówne.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-37
Narzędziem ugniatamy trochę aby bardziej nadać kształt patyka.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-38
Wbijamy w bałwanka.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-40
Wałkujemy bardzo cienkie wałeczki i dajemy im trochę podeschnąć. Narzędziem robimy małe dziurki na głowie Olafa, moczymy te dziurki lekko wodą lub klejem spożywczym I wkładamy w nie podeschnięte „włosy” Olafa.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-41
Białym barwnikiem lub pisakiem spożywczym na marchewce malujemy białe kreseczki nadając jej bardziej realnego wyglądu.
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-42
Barwnikiem pudrowym niebieskim lekko cieniujemy ciałko Olafa nadając figurce głębi...
Akademia Tortu - Olaf z masy cukrowej-43
oraz pomarańczowym i brązowym cieniujemy marchewkę.

Przydatne uwagi

  • Olaf z masy cukrowej może oczywiście zostać przygotowany wcześniej. Wystarczy figurkę przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
  • Figurki z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce! O tym jak przechowywać masę cukrową opisaliśmy w naszym wpisie na Blogu.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

olaf z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Olaf z masy cukrowej

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe