
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Jak używać silikonowych form do dekoracji tortów – temat w sumie nie taki nowy, ale pytania o formy wciąż wracają na grupach i wydaje się, że kwestia wciąż nie jest wystarczająco zgłębiona. Ja zdecydowanie lubię te formy i używam ich często. W tym tutorialu pokażę Wam i szczegółowo omówię, jak używać silikonowych form w dekoracji tortów.
Omówiliśmy gdzie i jak kupować formy oraz na co zwracać szczególną uwagę. Grubość i jakość silikonu nie zawsze idą w parze, a do tego dochodzi nam jeszcze cena, która też nie musi pasować do tej układanki. Mam w swojej kolekcji formy dość tanie, z których jestem bardzo zadowolona i droższe, które pozostawiają wiele do życzenia.
Omawiam też rodzaje form silikonowych i ich podział na formy do deserów, monoporcji, przeznaczone do masy cukrowej, do kremów maślanych, czy izomaltu – jest ich bardzo dużo. Nie zapomniałam wspomnieć też o cieniutkich formach „onlay” – pokazuję Wam też kilka trików, jak pracować z tak cienkimi formami.
Pochylimy się rzecz jasna nad kwestią poprawnego wyjmowania masy z formy, aby nie uszkodzić naszego dzieła. Na pewno wspomnimy też o produkcji form silikonowych w zaciszu domowym. Mam nadzieję, że ten tutorial rozjaśni Wam jak używać formy silikonowe do dekoracji tortów i zachęci do eksperymentów.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Formy silikonowe do dekoracji tortów są produkowane przez wiele firm. Oto niektóre z moich ulubionych:
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!