Szukaj

Żelka cytrynowa

Żelka cytrynowa może być doskonałym dodatkiem do ciasta lub tortu, dodając mu nie tylko intensywny smak cytrynowy, ale także interesującą konsystencję.

Aby dodać żelkę cytrynową do ciasta lub tortu, można ją tradycyjnie położyć na blacie biszkoptu i przykryć musem lub kremem. Alternatywnie można ją również pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kremem czy musem. Można też położyć ją na wierzch ciasta jako dekorację.

Żelka cytrynowa jako dekoracja na torcie może być również upiększona dodatkowymi elementami, takimi jak plasterki cytryny, mięta lub kawałki innych owoców. W ten sposób można uzyskać kolorowy i smaczny tort, który będzie doskonałym wyborem na każdą okazję.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Folia spożywcza
Szpatułka silikonowa

Żelka cytrynowa - przepis

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka cytrynowa

Składniki

  • 200 g soku z cytryn
  • 5 g żelatyny
  • 20 g cukru kryształu (wedle uznania)
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Wycisnąć sok z cytryn.
  3. Sok z cytryn zagotować. Dodać cukier. Zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  4. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać do rozpuszczenia.
  5. Przestudzoną żelkę przelać do przygotowanej formy i zamrozić.

Przydatne uwagi

  • Żelkę cytrynową można przygotować z gotowej pulpy lub pasteryzowanego soku z cytryn. Tych produktów nie trzeba gotować.
  • Jeżeli będziecie używać pasteryzowanego soku, którego nie trzeba podgrzewać, to żelatynę można rozpuścić w mikrofali interwałowo i dodać do soku.
  • Dla podkręcenia smaku do żelki można dodać łyżkę likieru cytrynowego, np. Limoncello.
  • Żelka cytrynowa zagościła w torcie przygotowanym przez Emilię Lorek. Ponieważ Emilia przygotowała żelkę cytrynową do pary z kremem Rafaello, do żelki nie dodawała już cukru.
  • Żelkę można przygotować do tortów tradycyjnych a także tortów musowych czy monoporcji.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Żelatyna
Żelatyna
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Żelka cytrynowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka cytrynowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe