Szukaj

Tarta dyniowa

Jesienią w Stanach nikt nie wyobraża sobie stołu bez pumpkin pie – czyli po naszemu tarta dyniowa. To klasyk amerykańskich deserów, szczególnie na Święto Dziękczynienia, które przypada pod koniec listopada.

Mieszkam w USA już ponad 30 lat i… dopiero niedawno naprawdę się do niej przekonałam! W Polsce dynia kojarzyła mi się tylko z jakimś kompotem, który za dzieciaka totalnie mi nie smakował, więc byłam bardzo sceptyczna. A jednak teraz mogę śmiało powiedzieć, że tarta dyniowa podbiła moje serce. Moja wersja jest trochę „podrasowana” – z dodatkami, które sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Najlepiej podać ją z bitą śmietaną, a dekoracje można dobrać dowolnie. Ja lubię do kruchego spodu dodać orzechy, szczególnie pekany, które świetnie się tu sprawdzają, ale można użyć innych. To szybki deser, idealny do popołudniowej kawy albo jako słodki dodatek na imprezę.

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blaszka płaska
Mata perforowana
Blender ręczny
Forma do tarty fi24cm
Robot planetarny lub ręczny
Mata silikonowa
Znacznik rozstawny
Wałek regulowany

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Tarta dyniowa

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

1 tarta fi23

kategoria

Tarta

tarta dyniowa

Składniki

Kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki z orzechów pekan (bardzo drobno zmielone orzechy)
  • 75 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 35 g jajka

 

Masa dyniowa

  • 120 g puree z dyni
  • 60 g mascarpone
  • 45 g mleka skondensowanego
  • 30 g białej czekolady (np. Callebaut W2)
  • 15 g śmietanki min. 30%
  • 1 jajko kurze rozmiar M
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice
  • 30 g syropu klonowego
  • 30 g dobrej whiskey
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Instrukcje

Spód

  1. Jeżeli nie macie mąki z orzechów pekan, wystarczy całe orzechy zmielić na drobno w malakserze lub TM.
  2. Mąkę, cukier puder, zmielone orzechy pekan i sól wymieszać razem. Ja używam Thermomix ale spokojnie można zrobić to samo w malakserze czy robocie planetarnym.
  3. Zimne masło pokroić w kawałki, dodać do wymieszanej mąki i wymieszać na szybkich obrotach aż masło się rozdrobni i powstanie masa przypominająca sypki piasek.
  4. Jajko rozbić. Dodać do reszty i wymieszać do momentu aż ciasto "zbije się" w grudkę.
  5. Silikonowe maty poruszyć lekko skrobią kukurydzianą lub mąką. Ciasto rozwałkować między matami silikonowymi. Używam do tego regulowanego wałka z obręczami 4mm. Ponieważ wałkuję między 2 matami, każda mata ma mniej więcej 1 mm grubości, moje ciasto zostaje rozwałkowane mniej więcej na około 2 mm grubości.
  6. Zdjąć jedną matę silikonową, wyciąć koło wielkości obręczy do tarty.
  7. Tak samo rozwałkować kolejną porcję ciasta. Wyciąć w niej paski około 2 cm grubości.
  8. Maty przełożyć na płaską blaszkę i wsadzić do zamrażarki na około 10 - 15 minut.
  9. Zmrożone ciasto ładnie powinno odejść od maty. Przełożyć kółko na perforowaną silikonową matę położona na płaskiej blaszce. Ściany obręczy wyłożyć paskami z ciasta, docisnąć lekko do spodu aby się ładnie przykleiło. Ściąć nadmiar u góry i odstawić całość do zamrażarki na około 10 minut.
  10. Piekarnik nagrzać do 170 C, blaszkę prosto z zamrażarki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut (zależnie od Waszego piekarnika) aż tarta będzie miała jasno złoty kolor.
  11. Po upieczeniu wystudzić.

 

OPCJONALNIE

Spód i ścianki tarty można posmarować rozbitym żółtkiem i lekko zapiec (10 min 70 C). Wtedy zabezpieczymy tartę przed zbyt szybkim nabraniem wilgoci.

 

Masa dyniowa

  1. Czekoladę wraz z śmietanką rozpuścić: podgrzać śmietankę i gorącą zalać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać, albo rozpuścić razem w plastikowej misce w mikrofalówce.
  2.  Resztę składników wymieszać razem w misie miksera. Dodać rozpuszczoną czekoladę.
  3. Jeśli masa ma grudki, rozbić blenderem ręcznym.
  4. Gotową masę wylać na przygotowany spód tarty.
  5. Piec w 170 C przez około 30 minut, aż środek tarty nie będzie już płynny.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ciasto możesz rozwałkować cienko nawet bez wałka regulowanego, ale szczerze polecam wałek z regulacją – dzięki temu tarta dyniowa będzie równo gruba na całej powierzchni i unikniesz miejsc, w których ciasto mogłoby się zrobić zbyt cienkie i później pęknąć.
  • Zamiast mat silikonowych możesz użyć papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczone pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub matami łatwo przenieść, a także zamrozić, co bardzo ułatwia pracę.
  • Podany przepis na masę dyniową wystarcza dokładnie na jedną tartę dyniową o średnicy 20 cm, natomiast kruche ciasto wystarczy na dwie skorupki. Mniejszych ilości ciężko przygotować w mikserze. Upieczone spody możesz przechowywać w pudełku, w woreczku strunowym nawet do 3 miesięcy – później są idealne, gdy chcesz w kilka chwil zrobić szybki deser.
  • Z tego samego ciasta kruchego możesz przygotować nie tylko spód, ale także ciasteczka do dekoracji. To szybki i elegancki sposób, aby Twoja tarta dyniowa wyglądała jeszcze bardziej efektownie. Jeśli nie masz wykrawaczek z jesiennymi motywami, nic nie szkodzi – wystarczy zrobić proste szablony z grubszego papieru i wycinać kształty w schłodzonym cieście przy pomocy skalpela – gotowe do wydruku znajdziecie w plikach do pobrania.
  • Tarta dyniowa doskonale komponuje się z żurawiną. Szczególnie polecam przygotować cienką warstwę żelki żurawinowej na spodzie – nada ona deserowi wyjątkowej świeżości i przełamie słodycz masy dyniowej. Jeśli zdecydujesz się na dodatek żelki, pamiętaj, aby zabezpieczyć spód żółtkiem przed wlaniem masy – dokładnie tak, jak opisałam w przepisie. To połączenie smaków sprawia, że tarta dyniowa nabiera nowego wymiaru i staje się prawdziwą gwiazdą jesiennego stołu.
  • Jeśli korzystasz z formy o większej średnicy, możesz łatwo dopasować ilość masy dyniowej, używając naszego przelicznika foremek. Samo kruche ciasto z przepisu spokojnie wystarczy także na skorupkę do większej tarty dyniowej.
tarta dyniowa

Reklama

Tarta dyniowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 360

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Żelka żurawinowa
Żelka żurawinowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Emilia Lorek
Anna Janiak
Emilia Lorek

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Tarta dyniowa

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Tarta dyniowa

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.