Szukaj

Świąteczne ciasto Zebra

Świąteczne ciasto zebra na pewno znajdzie w Waszych domach swoich zagorzałych fanów. Proste w przygotowaniu, ale efektowne dzięki dekoracji, nie przysporzy Wam dodatkowych kłopotów, za to efekt będzie doskonały.

Ciasto zebra jest przygotowane na bazie białek, czemu zawdzięcza swój kolor. Z dodatkiem orzechów i cynamonu, udekorowane polewą czekoladową – ta wersja popularnego ciasta Zebra na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.

Pachnie i smakuje świetnie!

Ada Lal
Ada Lal

O autorze

Od 2019 roku odkrywa tajemnice cukiernictwa i dzieli się nimi na swoim blogu ptiszu.com. Inspiruje się przepisami i technikami najlepszych szefów kuchni, tworząc na ich podstawie własne receptury. Z pasją dzieli się tajnikami sztuki cukierniczej, przekładając profesjonalne cukiernictwo na domowe warunki swoich odbiorców.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Szpatułka silikonowa

Przepis na świąteczne ciasto zebra

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

7cm x 20cm

kategoria

Ciasto

Świąteczne ciasto zebra

Składniki

Ciasto

  • 90 g białek
  • 90 g brązowego cukru
  • 90 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 45 g mąki
  • 2 jajka
  • 90 g masła palonego opcjonalnie
  • 15 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu

Polewa

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Instrukcje

Ciasto

  1. Przygotuj formę. Wysmaruj ją masłem, następnie wsyp do środka odrobinę mąki. Poruszaj foremką w taki sposób, aby mąka przykleiła się do ścianek posmarowanych masłem.
  2. Z białek i 30 g brązowego cukru przygotuj bezę francuską. Ubij ją do momentu miękkich wierzchołków.
  3. W misce umieść: pozostałą część brązowego cukru, mielone orzechy, sól, mąkę, cukier puder, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Do składników suchych dodaj jajka. Wymieszaj do połączenia.
  5. Dodaj palone masło i wymieszaj.
  6. W dwóch turach dodaj bezę francuską. Delikatnie mieszaj szpatułą do połączenia.
  7. 30% masy przełóż do drugiej miski, dodaj kakao i wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Do jasnej masy dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
  8. Jasną masę przełóż do foremki. Wyszprycuj kakaową część po środku ciasta. Wykałaczką wymieszaj oba ciasta, tworząc specjalny wzór zebry. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175°C lub do suchego patyczka.

Polewa

  1. Czekoladę roztop w mikrofalówce. Pamiętaj o tym, aby podgrzewać ją w 30 sekundowych odcinkach i mieszać za każdym razem. Temperatura czekolady nie powinna przekroczyć 45°C.
  2. Dodaj olej i orzechy. Wymieszaj do połączenie.
  3. Wystudzone ciasto pokryj czekoladową polewą. Odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto przechowuj w lodówce do 7 dni.

Uwagi

Palone masło przygotuj ze zwykłego masła. Podgrzej na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miało karmelowy kolor. Przelej przez sitko.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Dekorację przygotowałam z gwiazdek z temperowanej białej czekolady posypanych białymi kuleczkami.
  • Przepis jest na formę rozmiaru  7x20cm.
  • Do przygotowania ciasta można oczywiście użyć innych orzechów, niż laskowe. Świetnie sprawdzą się również pekany lub orzechy włoskie.
  • Do wysmarowania polecamy smarowidło do blach.
  • Przepis na Marble Cake, ciasto Zebra w tradycyjnej odsłonie, znajdziecie w naszych przepisach.

Przypnij na pinterest

Świąteczne ciasto zebra

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ