Polewa Rocher

Polewa Rocher z orzeszkami to znakomity dodatek do małych form. Monoporcje, popcakes, cakesicles, deserki i kubeczki – wszystko to na pewno dobrze się dogada z Rocherem. Polewa ta posłużyła nam do maczania musowych jabłuszek.

Sprawdzone proporcje Ewy Drzewickiej na pewno Was nie zawiodą. Biała czekolada, mleczna czekolada, olej i orzeszki arachidowe – czy już czujecie ten aksamitny czekoladowy aromat i smak?

Przyda się jako polewa, do moczenia, do zdobienia, do wyjadania!

Ewa Drzewicka-Łyżwa
Ewa Drzewicka-Łyżwa

O autorze

Dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, instruktor zawodu, dwukrotna złota medalistka olimpijska, złota medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Wielokrotna uczestniczka konkursów dekoratorskich w Anglii Cake International. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz trenerka i ambasadorka firmy Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica.

Przepis na polewę Rocher

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

12 monoporcji

kategoria

Polewa Rocher

Składniki

  • 85 g białej czekolady Callebaut W2
  • 15 g czekolady mlecznej Callebaut Gold
  • 30 g oleju
  • posiekane orzechy np. arachidowe

Instrukcje

  1. Czekolady połączyć. Rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Dodać olej, zmiksować.
  3. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Polewę z orzeszkami można przygotować w całości z czekolady mlecznej.
  • Aby uzyskać karmelowy smak polewy, zamiast czekolady mlecznej można również użyć czekolady karmelowej, na przykład Callebaut Gold.
  • Do polewy można użyć dowolnych orzechów.
  • Polewa idealnie “podkręci” wygląd jak i smak monoporcji.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu

Przypnij na pinterest

Polewa Rocher

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »