Ostatnio odnalazłam w lodówce spory zapas otwartej już ricotty, resztkę mascarpone i żółtka, które mi zostały po makaronikach. Ricotta jest delikatnym wyrobem, wymaga szybkiego spożytkowania, więc uznałam, że te oto produkty będą stanowiły bazę dla mojej wyobraźni. Znalazłam także własnej roboty pastę pistacjową z solonych prażonych pistacji, która uzupełniła ten zestaw. Pistacjowy sernik z ricotty zmaterializował się w mojej wyobraźni.
Okazał się zachwycający, o delikatnej, kremowej teksturze. Miękki i aksamitny, nie tak zwarty jak serniki z twarogu. Jako projekt no waste wygrał wszystkie zawody – przepyszny, rozpływający się w ustach. Udekorowany na szybko polewą z białej czekolady i płatkami hibiskusa.
Pistacjowy sernik ricotta zniknął w mgnieniu oka, ledwie zdążyłam ze zdjęciem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
12
Ciasto
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2731
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.