Szukaj

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Pierniczki Igi Sarzyńskiej to w zasadzie osobna kategoria wypieków. Jej marka Wzrusza Toruń mówi wszystko o tych korzennych cudach – są apetyczne, niezawodne, wzruszają i zaspokajają naszą potrzebę świątecznej atmosfery – nie tylko w Święta. Lokalne składniki, jak mąka i miód, szczypta egzotycznych przypraw i mnóstwo serca – to sekret pierników Igi.

Pierniki są absolutnie nieodzownym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają je wykrawać, piec i ozdabiać, a potem częstować nimi i rozdawać. Wykorzystajcie ten entuzjazm, zanim wyrosną! Budowanie świątecznych tradycji samo się nie zrobi, a pierniczki są materiałem wdzięcznym, niosącym radość i satysfakcję w każdym wieku.

Niezawodny przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej będzie dla Was wsparciem i nawet się nie spostrzeżecie, kiedy pieczenie pierników rozgości na stałe do Waszej kuchni. Sprawdzają się na imprezkach, słodkich stołach dla maluchów, jako drobne podarki dla gości, albo kiedy my idziemy w gości, a tematyka zdobienia jest zupełnie nieograniczona.

Przepis pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej „Moje Cztery Pory Roku”.

Iga Sarzynska
Iga Sarzyńska

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Wałek regulowany
Sitko

Przepis na pierniczki Igi Sarzyńskiej

5/5

czas przygotowania

13 godzin

ilość porcji

60 pierniczków

kategoria

Ciastka pierniczki

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Składniki

  • 220 g miodu naturalnego
  • 130 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 510 g mąki pszennej typ 500

Instrukcje

  1. W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier, przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj sodę i masło.
  3. Miksturę pozostaw na parę minut do ostygnięcia, dodaj jajko, wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 h.
  6. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty. Piecz ~10 minut w temperaturze 180C.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Aby pierniczki były lśniące, po upieczeniu i ostudzeniu, pomaluj je mieszanką jaja z mlekiem (1 jajo / 1 łyżka mleka). Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 70C na około 10 minut.
  • Jeśli chcesz aby Twoje pierniczki były miękkie, włóż je do metalowego pojemnika wraz ze skórką pomarańczy lub jabłka.
  • Dekoruj lukrem królewskim tylko już wystudzone.
  • Pierniczki idealnie nadają się na prezenty – zapakowane w pudełeczko przyozdobione suszonymi owocami będą się pięknie prezentować.
Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Reklama

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2096

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

7 zł

Please select form to show

Tutorial

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.