Karmelowo cynamonowa tarta na święta kusi smakiem i urokiem. Proste kruche ciasto z aromatycznym nadzieniem będzie czymś nowym na świątecznym stole, idealnym wyborem, jeśli chcecie troszkę zaszaleć i odejść od tradycji.
Tarty są świetne do wręczenia, gdy idzie się w gości, nie zabierają wiele czasu i zawsze robią efekt wow! Tarta karmelowo cynamonowa doskonale podkreśli atmosferę świąt i rozgrzeje wasze serca w zimową noc.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 tarta fi24
Desery na słodki stół
Kruche ciasto
Ganache czekoladowy z cynamonem
Kruche ciasto
Nagrzej piekarnik do 180C.
Przygotuj formę do tarty o średnicy 24cm.
Masło pokrój w kostkę i razem z cukrem pudrem, mąką, skrobią, orzechami i solą zmiksuj lub rozetrzyj do konsystencji mokrego piasku.
Dodaj jajko i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Owiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Ciasto rozwałkuj, posypując mąka, na grubość kilku milimetrów. Wytnij krążek o średnicy znacznie większej niż forma do tarty.
Nałóż ciasto na sam środek i zacznij delikatnie dociskać do dna i brzegów formy. Nadmiar ciasta zetnij nożem.
Nakłuj powierzchnię widelcem i piecz przez około 20-25 minut, do złotego koloru. Odstaw do wystudzenia. (Z reszty ciasta możesz uformować i upiec ciasteczka lub przechować je w lodowce przez 2-3 dni).
Słony karmel
Cukier i wodę umieść garnku i gotuj na wolnym ogniu.
W międzyczasie zagotuj śmietankę z solą w osobnym naczyniu.
Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor, ostrożnie zalej go gorącą śmietanką (uważaj, będzie gwałtownie parować).
Przelej karmel do wysokiego pojemnika, dodaj masło i zmiksuj blenderem.
W razie potrzeby dodaj więcej soli do smaku. Odstaw do całkowitego schłodzenia (można wykonać dzień wcześniej).
Ganache czekoladowy z cynamonem
Śmietankę zagotuj z miodem i cynamonem.
Czekoladę połam na małe kawałki i zalej gorąca śmietaną. Odstaw na kilka minut i zmiksuj blenderem, odstaw do przestudzenia.
Wykonanie
Na wypieczona i wystudzoną tartę nałóż karmel i rozsmaruj na całej powierzchni równą warstwą. Wylej na karmel gęstniejący ganache i równo rozprowadź. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na noc. Wierzch tarty udekoruj według uznania,np. Za pomocą kakao i świątecznych pikerów.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2440
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
2 Responses
Dzień dobry, czy słony karmel należy przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej do następnego dnia? Czy można ostygnięty spód posmarować już ostygnietym karmelem i w taki sposób przechowywać w lodowce do następnego dnia? Żeby ciasto nabierało już miękkości? Pozdrawiam
Nie trzeba w lodowce i spokojnie z 2 tygodnie postoi. To sam cukier 🙂