Szukaj

Ciasto Zebra czyli marble cake

Ciasto Zebra to ważna figura we wspomnieniach z mojego dzieciństwa. Nie wszystkie ciotki umiały je upiec, ale w każdej rodzinie była ta jedna, która przychodziła z Zebrą na rodzinne uroczystości i spotkania. Dla nas, dzieci, ciasto w paski było absolutną magią – no bo jak coś takiego ma się udać? Ale niedługo je podziwialiśmy, zawsze znikało pierwsze ze stołu.

Ciasto Zebra to rodzaj ciasta ucieranego z dodatkiem oleju, masła i gęstej śmietany. Nie jest to wersja fit, broń Boże! Olej i śmietana sprawiają za to, że ciasto jest wilgotne i przepyszne.

Idealnie nadaje się na niedzielny podwieczorek, na imprezę, szkolny kiermasz, gdy chcesz powitać nowych sąsiadów, albo kiedy dzieci chcą zaszpanować przed znajomymi. Łatwe, szybkie, pachnące i pyszne! Takie właśnie zażyczyła sobie moja córka na swoje 10 urodziny!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na ciasto Zebra

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 blaszka 28cmx37cm

kategoria

Ciasto

Ciasto Zebra czyli marble cake

Składniki

Ciasto jasne

  • 240 g mąki pszennej typ 550
  • 240 g mąki pszennej
  • 400 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g masła
  • 270 g białka pasteryzowanego
  • 225 ml oleju (~185 g)
  • 300 ml mleka (300 g)
  • 180 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Ciasto czarne

  • 35 g czarnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 60 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 45 g cukru

Instrukcje

Jasna masa

  1. Ubić sztywną pianę z białek z 1/4 cukru.
  2. W misce robota połączyć produkty suche: obie mąki, resztę cukru, proszek do pieczenia sól. Zamieszać.
  3. W osobnym garnuszku wymieszać mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy.
  4. Na wolnych obrotach, do suchych produktów zacząć dodawać miękkie masło. Wymieszać aż będzie przypominać sypki piasek.
  5. Dodać olej.
  6. Wlać miksturę mleka.
  7. Dodać ubite białka i wymieszać robotem na najniżyszch obrotach tylko do połączenia masy.
  8. Oddzielić 1/4 masy do osobnej miski.

 

Czarna masa

  1. Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać rózgą.
  2. Dodać cukier i śmietanę. Miksturę dodać do 1/4 odłożonej masy. Dobrze zwymieszać.
  3. Ciasto wylewać na przemian (jasne/ciemne) do przygotowanej, wysmarowanej smarowidłem blaszki.
  4. Piec do suchego patyczka w 180C, około 40 minut.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ciasto Zebra, zwane w USA Marble Cake, wykorzystałam do tortu antygrawitacyjnego jaki przygotowałam dla mojej córki na jej 11te urodziny. Idealnie się sprawdziło!
  • Do ciemnej części masy użyłam czarne kakao, ale i tradycyjne, brązowe też się sprawdzi.
  • Ciasto upiekłam je w blaszce o rozmiarze 15″x10″, blaszka 2″ głęboka.

Ciasto Zebra czyli marble cake

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Ciasto Zebra czyli marble cake

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Ciasto Zebra czyli marble cake

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.