Szukaj

Ciasto Zebra czyli marble cake

Ciasto Zebra to ważna figura we wspomnieniach z mojego dzieciństwa. Nie wszystkie ciotki umiały je upiec, ale w każdej rodzinie była ta jedna, która przychodziła z Zebrą na rodzinne uroczystości i spotkania. Dla nas, dzieci, ciasto w paski było absolutną magią – no bo jak coś takiego ma się udać? Ale niedługo je podziwialiśmy, zawsze znikało pierwsze ze stołu.

Ciasto Zebra to rodzaj ciasta ucieranego z dodatkiem oleju, masła i gęstej śmietany. Nie jest to wersja fit, broń Boże! Olej i śmietana sprawiają za to, że ciasto jest wilgotne i przepyszne.

Idealnie nadaje się na niedzielny podwieczorek, na imprezę, szkolny kiermasz, gdy chcesz powitać nowych sąsiadów, albo kiedy dzieci chcą zaszpanować przed znajomymi. Łatwe, szybkie, pachnące i pyszne! Takie właśnie zażyczyła sobie moja córka na swoje 10 urodziny!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na ciasto Zebra

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 blaszka 28cmx37cm

kategoria

Ciasto

Ciasto Zebra czyli marble cake

Składniki

Ciasto jasne

  • 240 g mąki pszennej typ 550
  • 240 g mąki pszennej
  • 400 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g masła
  • 270 g białka pasteryzowanego
  • 225 ml oleju (~185 g)
  • 300 ml mleka (300 g)
  • 180 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Ciasto czarne

  • 35 g czarnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 60 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 45 g cukru

Instrukcje

Jasna masa

  1. Ubić sztywną pianę z białek z 1/4 cukru.
  2. W misce robota połączyć produkty suche: obie mąki, resztę cukru, proszek do pieczenia sól. Zamieszać.
  3. W osobnym garnuszku wymieszać mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy.
  4. Na wolnych obrotach, do suchych produktów zacząć dodawać miękkie masło. Wymieszać aż będzie przypominać sypki piasek.
  5. Dodać olej.
  6. Wlać miksturę mleka.
  7. Dodać ubite białka i wymieszać robotem na najniżyszch obrotach tylko do połączenia masy.
  8. Oddzielić 1/4 masy do osobnej miski.

 

Czarna masa

  1. Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać rózgą.
  2. Dodać cukier i śmietanę. Miksturę dodać do 1/4 odłożonej masy. Dobrze zwymieszać.
  3. Ciasto wylewać na przemian (jasne/ciemne) do przygotowanej, wysmarowanej smarowidłem blaszki.
  4. Piec do suchego patyczka w 180C, około 40 minut.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ciasto Zebra, zwane w USA Marble Cake, wykorzystałam do tortu antygrawitacyjnego jaki przygotowałam dla mojej córki na jej 11te urodziny. Idealnie się sprawdziło!
  • Do ciemnej części masy użyłam czarne kakao, ale i tradycyjne, brązowe też się sprawdzi.
  • Ciasto upiekłam je w blaszce o rozmiarze 15″x10″, blaszka 2″ głęboka.

Ciasto Zebra czyli marble cake

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 1 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Ciasto Zebra czyli marble cake

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Ciasto Zebra czyli marble cake

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Ciasto Zebra czyli marble cake

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.