
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Oryginalnie potrawa pochodzi z Anglii i jej historia sięga co najmniej XIII wieku. Niegdyś nazywana ciastem biedaków, dziś ma wiele wersji i modyfikacji, od zupełnie prostych po wyrafinowane.
Bread pudding przygotowuje się zwykle z czerstwego pieczywa. Można w ten sposób spożytkować chleb, czy bułki, a nawet resztki chałki albo drożdżowego placka. Ja przygotowuję go z bagietki i podaję go na ciepło sosem whiskey.
To jeden z tych magicznych wypieków, które pachną miłością, ciepłem i rodzinnym szczęściem. Nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek, wizytę koleżanek ze szkoły i chłopaków z podwórka, szybko się robi, dobrze odgrzewa, po prostu nie ma wad!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
8 porcji
Deser
Do przygotowania bread puddingu można można użyć każdego rodzaju chleba. W USA ten deser z chleba przygotowuje się z miękkiego chleba kanapkowego. Ja jednak, do przygotowania deseru z chleba, najczęściej używam francuskich bagietek. Deser nie jest wtedy jednolitą masą; dzięki chrupkiej skórce bagietki ma fajną, zróżnicowaną teksturę.
Najlepszy jest lekko czerstwy chleb. Kiedy nie mam go na składzie, używam świeżych bagietek, które podpiekam w piekarniku.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.4 / 5. Ilość głosów 7
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!