Szukaj

Bread pudding

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Oryginalnie potrawa pochodzi z Anglii i jej historia sięga co najmniej XIII wieku. Niegdyś nazywana ciastem biedaków, dziś ma wiele wersji i modyfikacji, od zupełnie prostych po wyrafinowane.

Bread pudding przygotowuje się zwykle z czerstwego pieczywa. Można w ten sposób spożytkować chleb, czy bułki, a nawet resztki chałki albo drożdżowego placka. Ja przygotowuję go z bagietki i podaję go na ciepło sosem whiskey.

To jeden z tych magicznych wypieków, które pachną miłością, ciepłem i rodzinnym szczęściem. Nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek, wizytę koleżanek ze szkoły i chłopaków z podwórka, szybko się robi, dobrze odgrzewa, po prostu nie ma wad!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Rózga

Przepis na bread pudding

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

8 porcji

kategoria

Deser

Składniki

  • 2 bagietki chleba francuskiego lub włoskiego
  • 4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru wedle uznania
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • bakalie wedle uznania

Instrukcje

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170C (350F).
  2. Chleb rwiemy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszce i lekko podpiekamy w piekarniku, około 10 min.
  3. Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla.
  4. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
  5. Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanilii.
  6. Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy miksturą z jajek. Odstawiamy aż chleb nasiąknie.
  7. Przekładamy chleb do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  8. Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.
  9. Podajemy na ciepło polany sosem z whiskey.

Jakiego rodzaju chleba użyć do przygotowania Bread Pudding?

Do przygotowania bread puddingu można można użyć każdego rodzaju chleba. W USA ten deser z chleba przygotowuje się z miękkiego chleba kanapkowego. Ja jednak, do przygotowania deseru z chleba, najczęściej używam francuskich bagietek. Deser nie jest wtedy jednolitą masą; dzięki chrupkiej skórce bagietki ma fajną, zróżnicowaną teksturę.

Najlepszy jest lekko czerstwy chleb. Kiedy nie mam go na składzie, używam świeżych bagietek, które podpiekam w piekarniku.

AkademiaTortu-Bread_Pudding-3
AkademiaTortu-Bread_Pudding-2

Jak zrobić bread pudding

AkademiaTortu-Bread_Pudding-4
Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-6
Jajka mieszamy.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-7
Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanilii.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-8
Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy miksturą z jajek.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-9
Odstawiamy aż chleb nasiąknie.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-11
Dodajemy bakalie, orzechy - wedle uznania.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-12
Przekładamy chleb do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
AkademiaTortu-Bread_Pudding-13
Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.

Przydatne uwagi

  • Najlepiej smakuje podany na ciepło z sosem whiskey i gałką waniliowych lodów.
  • Sos Whiskey można przygotować z innym rodzajem alkoholu, albo i bez niego.
  • Idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień!
  • Często dodaję do niego różne bakalie, tak jak rodzynki czy pokrojone w kostkę suszone daktyle, orzechy.

Bread pudding

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Sos whisky
Sos whiskey

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Tort piękny od serca
Tort piękny, od serca, na pewno obroni się smakiem
Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa

Przypnij na pinterest

bread pudding

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Bread pudding

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.