Szukaj

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa jest w zasadzie ciastem uniwersalnym, choć ma swoją super wielkanocną moc. Wielkanocne babki pojawiają się na naszych świątecznych stołach jako wypiek obowiązkowy. Oczywiście wersji babek można znaleźć ogromną ilość i nie chodzi już nawet o podział na drożdżowe, piaskowe i ucierane. Entuzjastyczny rozwój cukiernictwa nie ominął także naszych zaciszy domowych i chętnie korzystamy z rozmaitych eleganckich form silikonowych, czy innych sprytnych rozwiązań.

Moja babka cytrynowa z olejem i masłem szybko uciera się w robocie i nie przysparza żadnych problemów. Nie jest wyschnięta na wiór, ani twarda jak kołek. Mięciutka, wilgotna i pachnąca, będzie smakowała nawet wybrednej ciotce. Idealna do kawki, na imprezkę, na prezent i na szkolny kiermasz.

Babka cytrynowa jest elastyczna – można ja upiec w większej czy w mniejszej formie, a nawet jako małe babeczki. Udekorować według własnej fantazji, w wersji najprostszej posypać cukrem pudrem, czy jakąkolwiek polewą, czy choćby rozpuszczoną czekoladą. Ja swoją babkę udekorowałam cytrynowy lukrem królewskim i obsypałam płatkami róż i hibiskusa, które są kwaskowate i świetnie przełamują słodycz ciasta i lukru.

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tarka microplane
Forma do babki
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Babka cytrynowa z olejem

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 babka fi24

kategoria

Ciasto

Babka cytrynowa

Składniki

  • 250 g masła
  • 50 g oleju np rzepakowego
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki.
  2. Skórkę wraz z cukrem rozbić w malakserze. Ewentualnie zetrzeć na tarce.
  3. Wszystkie składniki oraz masło w temperaturze pokojowej włożyć do misy miksera i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  4. Blaszkę do babki natłuścić (idealnie sprawdzi się tutaj nasze smarowidło do blach).
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180C około 50 minut lub do suchego patyczka.
  6. Dekorować wedle uznania.

Tagi

Jak zrobić cukier cytrynowy

Cukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków, który w prosty sposób możesz przygotować samodzielnie w domu.

Dlaczego warto użyć naturalnego cukru zamiast ekstraktu cytrynowego? Otóż naturalny cukier cytrynowy, który samodzielnie przygotujemy, nie tylko doda intensywnego smaku cytrynowego do naszych wypieków, ale również wzbogaci je o aromatyczne i zdrowe składniki. Ekstrakt cytrynowy natomiast, w większości przypadków, jest sztucznie aromatyzowanym płynem, który w swoim składzie ma niewiele z cytryny.

Cukier cytrynowy ma wiele zalet w wypiekach. Przede wszystkim doskonale nadaje się jako składnik do kremów, ciast i ciastek. Wszędzie tam, gdzie chcemy dodać odrobinę cytrynowego smaku i aromatu. Ponadto, cukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do herbaty i innych napojów. Możemy nim też posypać owoce, aby nadać im ciekawego smaku.

Przygotowanie cukru cytrynowego jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier i skórkę z cytryny. Dla uzyskania intensywnego smaku można  go pozostawić na kilka godzin, aby smak cytrynowy przesączył cukier. W ten sposób uzyskamy pięknie pachnący i pyszny cukier cytrynowy!

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-50
Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-49
Skórkę wraz z cukrem rozbić w malakserze.

Przydatne uwagi

  • Babka cytrynowa może być dekorowana na wiele sposobów: polewą z czekolady (ganache), lukrem królewskim czy tylko posypana cukrem pudrem. Moją babkę cytrynową zdecydowałam się udekorować cytrynowym lukrem królewskim posypanym płatkami róży i hibiskusa.
  • Z podanego przepisu na babkę cytrynową można również zrobić babkę marmurkową, czyli waniliowo czekoladową. Wystarczy do części ciasta dodać łyżkę kakao. Do formy wylać cisto waniliowe, potem czekoladowe i delikatnie wymieszać widelcem. Osobiście jednak preferuję babkę cytrynową bez domieszki kakao.
  • Ostatnio sąsiadka podrzuca mi duże ilości jaj kaczych. Są one nieco większe niż kurze ale idealnie nadają się do wypieków.
  • Babka cytrynowa świetnie będzie się prezentować również w mniejszej formie. Z podanego przepisu zrobiłam 2 babki fi15 i 2 babeczki fi9. Ładnie zapakowane były świetnym prezentem świątecznym dla moich sąsiadów.

Reklama

Babka cytrynowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2078

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

lukier do pierników
Lukier do pierników

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc

Przypnij na pinterest

Babka cytrynowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Babka cytrynowa

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Babka cytrynowa

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.