Szukaj

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa jest w zasadzie ciastem uniwersalnym, choć ma swoją super wielkanocną moc. Wielkanocne babki pojawiają się na naszych świątecznych stołach jako wypiek obowiązkowy. Oczywiście wersji babek można znaleźć ogromną ilość i nie chodzi już nawet o podział na drożdżowe, piaskowe i ucierane. Entuzjastyczny rozwój cukiernictwa nie ominął także naszych zaciszy domowych i chętnie korzystamy z rozmaitych eleganckich form silikonowych, czy innych sprytnych rozwiązań.

Moja babka cytrynowa z olejem i masłem szybko uciera się w robocie i nie przysparza żadnych problemów. Nie jest wyschnięta na wiór, ani twarda jak kołek. Mięciutka, wilgotna i pachnąca, będzie smakowała nawet wybrednej ciotce. Idealna do kawki, na imprezkę, na prezent i na szkolny kiermasz.

Babka cytrynowa jest elastyczna – można ja upiec w większej czy w mniejszej formie, a nawet jako małe babeczki. Udekorować według własnej fantazji, w wersji najprostszej posypać cukrem pudrem, czy jakąkolwiek polewą, czy choćby rozpuszczoną czekoladą. Ja swoją babkę udekorowałam cytrynowy lukrem królewskim i obsypałam płatkami róż i hibiskusa, które są kwaskowate i świetnie przełamują słodycz ciasta i lukru.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tarka microplane
Forma do babki
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Babka cytrynowa z olejem

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 babka fi24

kategoria

Ciasto

Babka cytrynowa

Składniki

  • 250 g masła
  • 50 g oleju np rzepakowego
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki.
  2. Skórkę wraz z cukrem rozbić w malakserze. Ewentualnie zetrzeć na tarce.
  3. Wszystkie składniki oraz masło w temperaturze pokojowej włożyć do misy miksera i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  4. Blaszkę do babki natłuścić (idealnie sprawdzi się tutaj nasze smarowidło do blach).
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180C około 50 minut lub do suchego patyczka.
  6. Dekorować wedle uznania.

Tagi

Jak zrobić cukier cytrynowy

Cukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków, który w prosty sposób możesz przygotować samodzielnie w domu.

Dlaczego warto użyć naturalnego cukru zamiast ekstraktu cytrynowego? Otóż naturalny cukier cytrynowy, który samodzielnie przygotujemy, nie tylko doda intensywnego smaku cytrynowego do naszych wypieków, ale również wzbogaci je o aromatyczne i zdrowe składniki. Ekstrakt cytrynowy natomiast, w większości przypadków, jest sztucznie aromatyzowanym płynem, który w swoim składzie ma niewiele z cytryny.

Cukier cytrynowy ma wiele zalet w wypiekach. Przede wszystkim doskonale nadaje się jako składnik do kremów, ciast i ciastek. Wszędzie tam, gdzie chcemy dodać odrobinę cytrynowego smaku i aromatu. Ponadto, cukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do herbaty i innych napojów. Możemy nim też posypać owoce, aby nadać im ciekawego smaku.

Przygotowanie cukru cytrynowego jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier i skórkę z cytryny. Dla uzyskania intensywnego smaku można  go pozostawić na kilka godzin, aby smak cytrynowy przesączył cukier. W ten sposób uzyskamy pięknie pachnący i pyszny cukier cytrynowy!

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-50
Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-49
Skórkę wraz z cukrem rozbić w malakserze.

Przydatne uwagi

  • Babka cytrynowa może być dekorowana na wiele sposobów: polewą z czekolady (ganache), lukrem królewskim czy tylko posypana cukrem pudrem. Moją babkę cytrynową zdecydowałam się udekorować cytrynowym lukrem królewskim posypanym płatkami róży i hibiskusa.
  • Z podanego przepisu na babkę cytrynową można również zrobić babkę marmurkową, czyli waniliowo czekoladową. Wystarczy do części ciasta dodać łyżkę kakao. Do formy wylać cisto waniliowe, potem czekoladowe i delikatnie wymieszać widelcem. Osobiście jednak preferuję babkę cytrynową bez domieszki kakao.
  • Ostatnio sąsiadka podrzuca mi duże ilości jaj kaczych. Są one nieco większe niż kurze ale idealnie nadają się do wypieków.
  • Babka cytrynowa świetnie będzie się prezentować również w mniejszej formie. Z podanego przepisu zrobiłam 2 babki fi15 i 2 babeczki fi9. Ładnie zapakowane były świetnym prezentem świątecznym dla moich sąsiadów.

Babka cytrynowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

lukier do pierników
Lukier do pierników

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc

Przypnij na pinterest

Babka cytrynowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Babka cytrynowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.