
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Babka cytrynowa jest w zasadzie ciastem uniwersalnym, choć ma swoją super wielkanocną moc. Wielkanocne babki pojawiają się na naszych świątecznych stołach jako wypiek obowiązkowy. Oczywiście wersji babek można znaleźć ogromną ilość i nie chodzi już nawet o podział na drożdżowe, piaskowe i ucierane. Entuzjastyczny rozwój cukiernictwa nie ominął także naszych zaciszy domowych i chętnie korzystamy z rozmaitych eleganckich form silikonowych, czy innych sprytnych rozwiązań.
Moja babka cytrynowa z olejem i masłem szybko uciera się w robocie i nie przysparza żadnych problemów. Nie jest wyschnięta na wiór, ani twarda jak kołek. Mięciutka, wilgotna i pachnąca, będzie smakowała nawet wybrednej ciotce. Idealna do kawki, na imprezkę, na prezent i na szkolny kiermasz.
Babka cytrynowa jest elastyczna – można ja upiec w większej czy w mniejszej formie, a nawet jako małe babeczki. Udekorować według własnej fantazji, w wersji najprostszej posypać cukrem pudrem, czy jakąkolwiek polewą, czy choćby rozpuszczoną czekoladą. Ja swoją babkę udekorowałam cytrynowy lukrem królewskim i obsypałam płatkami róż i hibiskusa, które są kwaskowate i świetnie przełamują słodycz ciasta i lukru.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
1 babka fi24
Ciasto
Cukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków, który w prosty sposób możesz przygotować samodzielnie w domu.
Dlaczego warto użyć naturalnego cukru zamiast ekstraktu cytrynowego? Otóż naturalny cukier cytrynowy, który samodzielnie przygotujemy, nie tylko doda intensywnego smaku cytrynowego do naszych wypieków, ale również wzbogaci je o aromatyczne i zdrowe składniki. Ekstrakt cytrynowy natomiast, w większości przypadków, jest sztucznie aromatyzowanym płynem, który w swoim składzie ma niewiele z cytryny.
Cukier cytrynowy ma wiele zalet w wypiekach. Przede wszystkim doskonale nadaje się jako składnik do kremów, ciast i ciastek. Wszędzie tam, gdzie chcemy dodać odrobinę cytrynowego smaku i aromatu. Ponadto, cukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do herbaty i innych napojów. Możemy nim też posypać owoce, aby nadać im ciekawego smaku.
Przygotowanie cukru cytrynowego jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier i skórkę z cytryny. Dla uzyskania intensywnego smaku można go pozostawić na kilka godzin, aby smak cytrynowy przesączył cukier. W ten sposób uzyskamy pięknie pachnący i pyszny cukier cytrynowy!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jedna odpowiedź
Bardzo dobry przepis polecam.
Baba wychodzi wilgotną, puszysta…