Jesienią w Stanach nikt nie wyobraża sobie stołu bez pumpkin pie – czyli po naszemu tarta dyniowa. To klasyk amerykańskich deserów, szczególnie na Święto Dziękczynienia, które przypada pod koniec listopada.
Mieszkam w USA już ponad 30 lat i… dopiero niedawno naprawdę się do niej przekonałam! W Polsce dynia kojarzyła mi się tylko z jakimś kompotem, który za dzieciaka totalnie mi nie smakował, więc byłam bardzo sceptyczna. A jednak teraz mogę śmiało powiedzieć, że tarta dyniowa podbiła moje serce. Moja wersja jest trochę „podrasowana” – z dodatkami, które sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Najlepiej podać ją z bitą śmietaną, a dekoracje można dobrać dowolnie. Ja lubię do kruchego spodu dodać orzechy, szczególnie pekany, które świetnie się tu sprawdzają, ale można użyć innych. To szybki deser, idealny do popołudniowej kawy albo jako słodki dodatek na imprezę.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 godzina
1 tarta fi23
Tarta
Kruchy spód
Masa dyniowa
Spód
OPCJONALNIE
Spód i ścianki tarty można posmarować rozbitym żółtkiem i lekko zapiec (10 min 70 C). Wtedy zabezpieczymy tartę przed zbyt szybkim nabraniem wilgoci.
Masa dyniowa
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 360
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
2 Responses
Przepis petarda, ja robiłam w wersji mini co prawda, ale smak rewelacja!
Tarta z dyni wyszła przepyszna!