Szukaj
Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej

Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej

Wszyscy kochamy Święta i większość z nas poddaje się z radością i wzruszeniem rytmowi odwiecznych przygotowań: umyć okna, przytargać i ubrać choinkę, ulepić tysiąc uszek, pokroić warzywa (i jajka, najgorsze zawsze jajka!), zapakować prezenty. Stół, obrus, parujące półmiski, życzenia i wreszcie można usiąść. A po wieczerzy, tradycyjnie paść jak wypruty flak do łóżka…

Mikołaj nie może mieć lepiej, zwłaszcza, że pracę ma jakby bardziej globalną. A jeszcze przez całą noc te ciasteczka i mleko… Nic dziwnego, że chłopak wyłożył się jak długi i pewnie już się nie podniesie do Nowego Roku.

Uroczy padnięty Święty ale zmęczony Mikołaj z masy cukrowej w wykonaniu Dominiki Migoda będzie hitem Bożego Narodzenia! Bohater każdego domu i wzór do naśladowania dla nas wszystkich <3

Dominika Migoda
Dominika Migoda

O autorze

Dominika Migoda – mama Wiktorii i Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 2007 mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre!Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi! Uwielbia malować ręcznie na kremie, lubi lepić figurki i tworzyć torty 3D.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Jak zrobić figurkę Mikołaja z masy cukrowej

Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-01
Odważamy 50g czerwonej Saracino Model Paste, z której wykonamy spodnie Mikołaja.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-02
Rolujemy wałek, nadając kształt spodni.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-03
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-04
Każdą nogawkę kulkujemy.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-05
Narzędziem modelarskim nadajemy nagięcia, aby lepiej uformować nogi.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-06
Z 50g czerwonej masy, wykonujemy stożek, spłaszczając go z jednej strony. To będzie górna część ubioru Mikołaja.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-07
Na dole wałkujemy. Ja użyłam małego wałka do masy cukrowej.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-08
Przyklejamy do spodni i odcinamy nadmiar masy.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-09
Z dwóch kulek brązowej masy 15g każda, wykonujemy buty.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-10
Nadajemy im kształt.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-11
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-12
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-13
Jednego buta przyklejamy do jednej nogawki. Drugi zostawiamy z boku.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-14
Z 10g masy o kolorze cielistym rolujemy nieduży wałek.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-15
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-16
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-17
Kształtujemy narzędziami modelarskimi kształt stopy Mikołaja.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-18
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-19
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-20
Dopasowujemy rozmiar stopy, nadmiar masy odcinamy, stopę przyklejamy do nogawki.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-21
Z 35g cielistej masy kształtujemy głowę Mikołaja.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-22
Z kawałka białej masy rolujemy wałek i tworzymy kołnierz.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-23
Narzędziem modelarskim nadajemy puszystości.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-24
Przyklejamy głowę.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-25
Rolujemy białą masę i wykańczamy dolne części ubrania Mikołaja...
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-26
...i narzędziem modelarskim nadajemy puszystości.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-27
Z kawałka białej masy modelujemy brodę.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-28
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-29
Przyklejamy ją do buzi.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-30
Z dwóch równych kulek białej masy wykonujemy wąsy.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-31
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-32
Z małej kulki cielistej masy kulamy nos.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-33
Z 40g czerwonej masy wałkujemy stożek...
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-34
...który kulkujemy u nasady, aby dopasować go do głowy.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-35
Przyklejamy wąsy, nos i czapkę nasuwając ją mocno na nos.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-36
Z dwóch kulek czerwonej masy każda po 8g wałkujemy ręce i kulkujemy na końcach.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-37
Wykańczamy końcówki białą masą.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-38
Powtarzamy efekt puszystości i przyklejamy do tułowia.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-39
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-40
Białą masą wykańczamy czapkę ...
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-41
...narzędziem modelarskim nadajemy puszystości
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-42
Z dwóch równych kulek brązowej masy wykonamy rękawice.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-43
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-44
Rozwałkowujemy kawałek czarnej masy i wycinamy pasek Mikołaja, przyklejamy.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-45
Barwnikiem pudrujemy nos Mikołaja.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-46
I figurka do projektu jest gotowa!
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-54
Z folii aluminiowej wykonałam atrapę komina. Do przyciemnienia czerwonej masy, aby dała efekt brudnego komina dodałam trochę brązowej i zmieszałam.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-53
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-55
Rozwałkowałam i odcisnęłam cegiełkę matą strukturalną…
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-56
...i obłożyłam komin.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-58
Czarnym pudrowym barwnikiem przyciemniłam komin.
Akademia Tortu - Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej-59
Szarym barwnikiem przyciemniłam śnieg, aby nadać cień.

Przydatne uwagi

  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Mikołaj z masy cukrowej – do przygotowania takich figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurki, takie jak nasz Mikołaj z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Zmęczony Mikołaj z masy cukrowej

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe