fbpx

Wielkanocne ciasteczka dla dzieci

Serdecznie zapraszamy na wyjątkową sesję na żywo z Beatą Prusak! Jest to szczególne wydarzenie, skierowane przede wszystkim do dzieci <3 Ale nie martwcie się, w dojrzałym wieku też na pewno skorzystacie 🙂

Nasza ekspertka opowie i wyjaśni, jak polukrować wielkanocne ciasteczka: pisankę, kurczaczka, zajączka i wiosenny kwiatek. Jeśli przygotujecie dla swoich pociech potrzebne materiały, będą mogły z nami kolorować i ozdabiać na żywo!

Wspaniałe prezenty wielkanocne dla dziadków, ciekawe zajęcia dla dzieci, chwila oddechu dla rodziców – nie wiem, czy trzeba czegoś więcej…

O autorze

Beata Prusak dekorowaniem pierników zajmuje się od 2008 r. W 2016 zdobyła złoty medal na konkursie Cukrasky Festival w Czechach.Lukier królewski jest materią, którą szczególnie ukochała, choć pracuje i z innymi materiałami. Udało jej się przekuć pasję w pracę tworząc Pierniczki do Zadań Specjalnych – to Beaty miejsce na ziemi. Od kilku lat powoli rozwija pracownię, w której tworzy, szkoli, prowadzi warsztaty oraz umożliwia szkolenia innym znamienitym sugarcrafterom.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Przepis na prosty lukier królewski do dekoracji ciasteczek

lukier do pierników

Prosty lukier królewski do dekoracji ciasteczek

Składniki
  

  • 1 białko jaja kurzego rozmiar L
  • 250 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Jajko sparzamy przez 5 sekund we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie.
  • Oddzielamy żółtko.
  • Cukier puder ucieramy z białkiem na najniższych obrotach przez kilka minut, aż będzie lśniący i sprężysty (ok. 5, max 10 minut).
  • Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
  • Utarty lukier przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, stukamy kilkanaście razy dnem o podłoże aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Zostawiamy by odpoczął i się odpowietrzył.

Uwagi

  • Lukier królewski mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi. Lukier ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier powinien mieć konsystencję gęściejszego, płynnego miodu jeśli ma być do wypełnień. Jeśli jest za rzadki zagęszczamy cukrem pudrem lub odrobiną skrobii ziemniaczanej. Jeśli za gęsty, najlepiej rozrzedzić go białkiem.
  • Przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych najlepiej aby lukier królewski odstał kilka/kilkanaście godzin w lodówce. Nie jest to jednak konieczne jeśli ma służyć dzieciom do zabaw.
  • Po tym czasie mieszamy go dokładnie aby wyrównać konystencję i jest gotowy do pracy.
  • Do barwienia lukru królewskiego dodajemy małej ilości barwnika używając do dozowania czystej wykałaczki.
  • Lukier królewski przechowujemy w lodówce do 5 dni. Poza lodówką krócej.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak dekorować ciasteczka dla dzieci

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »