Wielkanocne ciasteczka dla dzieci

Serdecznie zapraszamy na wyjątkową sesję na żywo z Beatą Prusak! Jest to szczególne wydarzenie, skierowane przede wszystkim do dzieci <3 Ale nie martwcie się, w dojrzałym wieku też na pewno skorzystacie 🙂

Nasza ekspertka opowie i wyjaśni, jak polukrować wielkanocne ciasteczka: pisankę, kurczaczka, zajączka i wiosenny kwiatek. Jeśli przygotujecie dla swoich pociech potrzebne materiały, będą mogły z nami kolorować i ozdabiać na żywo!

Wspaniałe prezenty wielkanocne dla dziadków, ciekawe zajęcia dla dzieci, chwila oddechu dla rodziców – nie wiem, czy trzeba czegoś więcej…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Dekorowaniem pierników zajmuje się od 2008 r. W 2016 zdobyła złoty medal na konkursie Cukrasky Festival w Czechach. Lukier królewski jest materią, którą szczególnie ukochała, choć pracuje i z innymi materiałami. Udało jej się przekuć pasję w pracę tworząc Pierniczki do Zadań Specjalnych – to Beaty miejsce na ziemi. Od kilku lat powoli rozwija pracownię, w której tworzy, szkoli, prowadzi warsztaty oraz umożliwia szkolenia innym znamienitym sugarcrafterom.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • lukier królewski w kolorach:
    • białym
    • żołtym
    • różowym
    • niebieskim
    • pomarańczowym
    • czarnym lub brązowym (minimalna ilość potrzebna będzie tylko do detali)
  • ciasteczka lub pierniki

Barwniki spożywcze w żelu do zabarwienia lukru.

Brak plików do pobrania.

Przepis na prosty lukier królewski do dekoracji ciasteczek

Prosty lukier królewski do dekoracji ciasteczek

Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki
  

  • 1 białko jaja kurzego rozmiar L
  • 250 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Jajko sparzamy przez 5 sekund we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie.
  • Oddzielamy żółtko.
  • Cukier puder ucieramy z białkiem na najniższych obrotach przez kilka minut, aż będzie lśniący i sprężysty (ok. 5, max 10 minut).
  • Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
  • Utarty lukier przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, stukamy kilkanaście razy dnem o podłoże aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Zostawiamy by odpoczął i się odpowietrzył.

Notes

  • Lukier królewski mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi. Lukier ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier powinien mieć konsystencję gęściejszego, płynnego miodu jeśli ma być do wypełnień. Jeśli jest za rzadki zagęszczamy cukrem pudrem lub odrobiną skrobii ziemniaczanej. Jeśli za gęsty, najlepiej rozrzedzić go białkiem.
  • Przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych najlepiej aby lukier królewski odstał kilka/kilkanaście godzin w lodówce. Nie jest to jednak konieczne jeśli ma służyć dzieciom do zabaw.
  • Po tym czasie mieszamy go dokładnie aby wyrównać konystencję i jest gotowy do pracy.
  • Do barwienia lukru królewskiego dodajemy małej ilości barwnika używając do dozowania czystej wykałaczki.
  • Lukier królewski przechowujemy w lodówce do 5 dni. Poza lodówką krócej.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak dekorować ciasteczka dla dzieci

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu