Tort musowy Angels Envy z bourbonem wymyśliłam sobie na wakacjach. W tym roku – pierwszy raz od 13 lat! – po odwiezieniu córek na letni obóz, wybraliśmy się na wakacje bez dzieci. Na ten pierwszy wypoczynek zaplanowaliśmy wycieczkę po słynnych destylarniach amerykańskiej whiskey i zwiedziliśmy region Bourbon w stanach Kentucky i Tennessee.
Wycieczka była bardzo ciekawa, dowiedziałam się na przykład, że aby whiskey mogła nazywać się bourbonem, musi być wyprodukowana w Stanach a jej głównym składnikiem jest kukurydza. Obejrzałam niezliczone beczki, wysłuchałam, jak długo musi leżakować jaki gatunek, z jakimi dodatkami się co łączy i do czego dany smak pasuje. W jednej z destylarni powiedzieli mi nawet, że wszystkie butelki do swojej whiskey sprowadzają z Polski, z Krosna!
Muszę wyznać w sekrecie, że dotąd nie byłam wielką fanką bourbona. Jest to dla mnie alkohol zwyczajnie za mocny i za ostry. Tym większym zaskoczeniem była dla mnie degustacja whiskey w destylarni Angels Envy. Do zagryzienia podano nam tam pomarańczową czekoladkę – słodycz złagodziła intensywny smak whiskey, połączenie aromatów było zniewalające! W jednak chwili postanowiłam zrobić tort musowy o takim właśnie aromacie. Mus z whiskey, żelka pomarańczowa, pomarańczowa chrupka warstwa, biszkopt pomarańczowy – absolutny strzał w dziesiątkę i pokusa nie do odparcia!
Abonament już od 58 zł miesięcznie!
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!