Prażynka pomarańczowa powstała specjalnie do musowego tortu, który wymyśliłam po wizycie w destylarni whiskey Engels Envy. Do degustacji whiskey podano nam tam pomarańczową czekoladkę – słodycz złagodziła intensywny smak whiskey, połączenie aromatów było zniewalające! W jednak chwili postanowiłam zrobić tort musowy o takim właśnie aromacie. Mus z whiskey, żelka pomarańczowa, chrupka pomarańczowa, biszkopt pomarańczowy – absolutny strzał w dziesiątkę i pokusa nie do odparcia!
Chrupkę do tego tortu stworzyłam przede wszystkim po to, by uzupełnić przekrój ciekawą teksturą. Jestem fanką chrupkich warstw, które zawsze wywołują u mnie efekt przyjemnej niespodzianki wewnątrz tortu. W smaku jest bardzo delikatna, aromat pomarańczy jest lekki, nie narzuca się.
Chrupka pomarańczowa świetnie się sprawdzi w tortach musowych, ale także w monoporcjach, tortach tradycyjnych czy deserach. Idealnie zagra w klimatach bożonarodzeniowych w komplecie z biszkoptem piernikowym, czy w tradycji amerykańskiego Święta Dziękczynienia z biszkoptem czekoladowym i dodatkiem żurawiny.
Abonament już od 58 zł miesięcznie!
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!