Szukaj
jak zrobić brioche

Jak zrobić Brioche

Francuskie wypieki w najlepszym wydaniu? Oui, oui!

Już w niedzielę, 16go marca o godzinie 16tej czasu polskiego spotykamy się na żywo z Izą Rink, która pokaże nam, jak zrobić puszystą, maślaną brioszkę, ale w wersji totalnie wyjątkowej – z cracquelin kakaowym i praliną orzechową!

Jeśli zawsze marzyłaś/marzyłeś o perfekcyjnej brioszce, która smakuje jak z najlepszej paryskiej piekarni, to nie możesz tego przegapić!

Bądź z nami na live i piecz razem z Izą – będzie pachnieć obłędnie!

Iza Rink
Izabela Rink

O autorze

Cukiernik z zamiłowania. Wyuczony zawód związany z medycyną bardzo jej na co dzień pomaga – pewna ręka fachowo tnie ciasto 😉 Właścicielka cukierni w przepięknym miejscu blisko oceanu we Francji. Od 4 lat szkoleniowiec w specjalizacji cukiernictwo francuskie. Prowadzi szkolenia stacjonarne we Francji ale też szkolenia online w formie live na żywo. Raz do roku także szkolenie stacjonarne w Polsce. 12 lat doświadczenia popartego stażami we francuskich szkołach cukierniczych takich, jak Alain Ducasse, Cecile Mortiel i wiele innych, a ostatnio Antonio Bachour.

Czego się nauczysz

Jak zrobić brioszki
Jak zrobić kruszonkę
Jak zrobić pralinę do brioszek

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Waga

Pozostałe

Folia gitarowa
Robot planetarny lub ręczny

Przepis na brioche

5/5

czas przygotowania

2 h

ilość porcji

~ 30 brioszek fi 6 cm

kategoria

Desery na słodki stół

Składniki

Brioche

  • 500 g mąki wysokoglutenowej (np do pizzy - z jednego rodzaju zboża, bez domieszek)
  • 300 g jajek
  • 23 g świeżych drożdzy
  • 60 g cukru
  • 5 g drobnej soli
  • 400 g masła min 82%

 

Pralina orzechowa

  • 150 g orzechów macadamia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 125 g drobnego cukru
  • 50 g wody

 

Craquelin kakaowy (kruszonka)

  • 50 g masła
  • 60 g cukru brązowego trzcinowego
  • 50 g mąki
  • 10 g kakao
  • 20 g orzechów np pekan czy makadamia
  • 10 g Cacao Nibs (opcjonalnie)

Instrukcje

Brioche

  1. Do misy miksera dodajemy mąkę, jajka, cukier i drożdże. Miksujemy na wolnych obrotach stopniowo zwiększając do obrotów 3 stopnia hakiem (typ mieszadła).
  2. około 10 minut przed dodaniem, wyciągamy z lodówki masło. Ono nie ma być w temperaturze pokojowej, tylko lekko miękkie. Masło kroimy na małe kosteczki. Po około 30 minutach stopniowo dodajemy masło, dalej miksując. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  3. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu (25-30C) do wyrośnięcia.
  4. Z wyrośniętego ciasta robimy kulki około 40 g każda. Wkładamy je do foremek i zostawiamy do wyrośnięcia.

 

Pralina orzechowa

  1. Wszystkie orzechy prażymy w 150 C przez około 10 minut.
  2. Z cukru i wody robimy karmel i dodajemy orzechy.
  3. Orzechy w karmelu przekładamy na silikonową matę.
  4. Po wystygnięciu łamiemy i mielimy w malakserze na gładką masę.

 

Craquelin kakaowy

  1. Orzechy wymieszać z 20 g cukru.
  2. resztę składników wymieszać.
  3. Rozwałkować między foliami lub papierem do pieczenia na około 2 mm. Posypujemy orzechami z cukrem i ponownie rozwałkowujemy.
  4. Zamrażamy.
  5. Wykrawamy kółka o średnicy 6 cm (takiej samej jak wyrośnięte brioszki).

 

Montaż

  1. Na wyrośnięte kulki ciasta nakładamy krążki z kruszonki.
  2. Odstawiamy na około 20 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.  Wstawiamy foremki o od razu zmniejszamy temperaturę do 170 C.
  4. Pieczemy około 25 minut.
  5. Po upieczeniu nadziewamy praliną.

Tagi

Jak zrobić brioszki

Relację na żywo można zobaczyć TUTAJ

Jeśli nie mamy czasu na wyrastanie ciasta

Sposób Nr 1

    1. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Temperatura w lodówce powinna być max 4 C.
    2. Na drugi dzień wykładamy ciasto i dzielimy na kulki. Umieszczamy w foremkach.
    3. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 25 C. W piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą aby parowała.
    4. Czekamy 2 - 2.5 h.

 

Sposób Nr 2

    • Ciasto po wyrobieniu przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 25 - 30 C, tym razem bez miski z wodą. Czekamy 2-2.5 h.
    • Wykładamy ciasto i dzielimy na kulki. Umieszczamy w foremkach.
    • Blaszkę z foremkami foliujemy i wkładamy do lodówki na noc. Lodówka max 4 C.
    • na drugi dzień wyciągamy, ściągamy folię i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 25 C. W piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą aby parowała.
    • Czekamy okolo 1h

Przydatne uwagi

  • Sól dodajemy do przepisów aby uwydatnić siatkę glutenową.
  • Jak zrobić brioche kakaowe? Nic prostszego – aby zrobić intensywnie kakaowe brioche brioszki zamieniamy 100 g mąki na 100 g kakao. Jeśli chcemy aby były mniej intensywne w smaku, zmniejszamy gramaturę kakao, np 50 g kakao za 50 g mąki.
  • Jeśli w trakcie mieszania ciasta uważamy aby miska nie zrobiła się ciepła, bo grozi to zwarzeniem ciasta. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 16 C! Jeśli tak się dzieje, to natychmiast przerywamy mieszanie i wstawiamy do lodówki aby schłodzić.  Po czym miksujemy dalej.
  • Jak zrobić brioszki dla dzieci? Wystarczy użyć foremek o średnicy 4 cm. Można użyć rantów (pierścieni do monoporcji) o tej samej średnicy. Jeśli użyjecie mini rantów o wysokości 5 cm to wtedy trzeba dać 60 g ciasta jeśli chcecie aby upiekły się z „czapeczką”, czyli wyszły ponad rancik.
  • Jeśli zostanie Wam nadmiar craquelin (kruszonka) to można ją użyć jako chrupkiej warstwy w torcie. Można zamiast zwykłej mąki użyć mąki kukurydzianej (nie skorbii).
  • Pamiętamy aby dobrze posmarować foremki masłem lub smarowidłem do blach, lub sprajem, bo inaczej może być problem aby brioszki wyszły z foremek bez uszkodzenia.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

brioszki

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić Brioche

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.