Szukaj
Dinozaur z masy cukrowej

Dinozaur z masy cukrowej

Dzieci uwielbiają torty z ulubionymi postaciami z bajek, zwierzątkami lub z ulubionymi zabawkami. Dominika Migoda, która wcześniej przygotowała dla Was tutorial “Ale Jaja – Dekoracja Wielkanocna” i “Jak zrobić Minion’ka z masy cukrowej” oraz autorka przepisu na czarny drip, w tym tutorialu pokaże Wam, jak wykonać prostego, bajkowego dinozaura. Dinozaur z masy cukrowej – idealny topper na torty dla dzieci!

Dominika Migoda
Dominika Migoda

O autorze

Dominika Migoda – mama Wiktorii i Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 2007 mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre!Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi! Uwielbia malować ręcznie na kremie, lubi lepić figurki i tworzyć torty 3D.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Saracino Masa do modelowania figurek

    • zielona
    • biała
    • czarna

Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej

Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-01
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-02
50g zielonej masy Saracino dzielimy na 4 równe części
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-03
Rolujemy, kształtując nogi dinozaura.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-14
W każdą nogę wbijamy wykałaczkę lub patyk szaszłykowy.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-15
Narzędziem modelarskim imitujemy zgięcia.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-16
Z 90g masy kształtujemy tułów. Możemy zużyć mniej masy, wkładając w środek kulkę styropianową, wtedy figurka będzie lżejsza. Tyłów umieszczamy na nogach.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-17
Narzędziem kulkowym w każdej nodze robimy dziurki.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-04
Wypełniamy je białą masą imitując pazurki.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-05
Z 10-15g masy robimy szyję. Rolujemy wałek, na jednym końcu grubszy.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-18
Wbijamy w tułów.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-06
Maskujemy łączenia.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-19
Z 40g masy wykonujemy głowę. Owal na środku ugniatamy lekko palcem, aby zrobić pyszczek i miejsce na oczy.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-07
Również, tak jak w przypadku tułowia, można użyć mniej masy wkładając w środek kulkę styropianową.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-08
Narzędziem kulkowym robimy lekkie wgłębienia na oczy.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-20
Z białej masy wykonujemy dwie równe kulki.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-09
Z czarnej masy , dwie mniejsze kuleczki i przyklejamy na białe, blisko siebie.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-21
Z białej masy robimy bardzo malutkie kuleczki i naklejamy na czarne.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-10
Narzędziem modelarskim robimy otwory nosowe.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-11
Nożem, skalpelem lub narzędziem modelarskim lekko nacinamy masę robiąc buzię.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-22
Z dwóch kulek zielonej masy rolujemy kształt łzy...
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-23
i przyklejamy nad oczy.
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-12
Ostatnim elementem jest ogon. Rolujemy kawałek masy i...
Akademia Tortu - Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej-13
przyklejamy maskując łączenia.
AletoDobre-DinosaurCake
i mamy gotowego dinozaura!

Przydatne uwagi

  • Figurki z masy cukrowej można przygotować z wyprzedzeniem! Wystarczy je przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym, ciemnym miejscu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Dinozaur z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Dinozaur z masy cukrowej

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe