fbpx

Dinozaur z masy cukrowej

Dzieci uwielbiają torty z ulubionymi postaciami z bajek, zwierzątkami lub z ulubionymi zabawkami. Dominika Migoda, która wcześniej przygotowała dla Was tutorial “Ale Jaja – Dekoracja Wielkanocna” i “Jak zrobić Minion’ka z masy cukrowej” oraz autorka przepisu na czarny drip, w tym tutorialu pokaże Wam, jak wykonać prostego, bajkowego dinozaura. Dinozaur z masy cukrowej – idealny topper na torty dla dzieci!

O autorze

Dominika Migoda – mama 23-letniej Wiktorii i 14-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 15 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre! Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi!

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić dinozaura z masy cukrowej

1
Akcesoria i narzędzia - lista wyżej.
2
50g zielonej masy Saracino dzielimy na 4 równe części
3
Rolujemy, kształtując nogi dinozaura.
4
W każdą nogę wbijamy wykałaczkę lub patyk szaszłykowy.
5
Narzędziem modelarskim imitujemy zgięcia.
6
Z 90g masy kształtujemy tułów. Możemy zużyć mniej masy, wkładając w środek kulkę styropianową, wtedy figurka będzie lżejsza. Tyłów umieszczamy na nogach.
7
Narzędziem kulkowym w każdej nodze robimy dziurki.
8
Wypełniamy je białą masą imitując pazurki.
9
Z 10-15g masy robimy szyję. Rolujemy wałek, na jednym końcu grubszy.
10
Wbijamy w tułów.
11
Maskujemy łączenia.
12
Z 40g masy wykonujemy głowę. Owal na środku ugniatamy lekko palcem, aby zrobić pyszczek i miejsce na oczy.
13
Również, tak jak w przypadku tułowia, można użyć mniej masy wkładając w środek kulkę styropianową.
14
Narzędziem kulkowym robimy lekkie wgłębienia na oczy.
15
Z białej masy wykonujemy dwie równe kulki.
16
Z czarnej masy , dwie mniejsze kuleczki i przyklejamy na białe, blisko siebie.
17
Z białej masy robimy bardzo malutkie kuleczki i naklejamy na czarne.
18
Narzędziem modelarskim robimy otwory nosowe.
19
Nożem, skalpelem lub narzędziem modelarskim lekko nacinamy masę robiąc buzię.
20
Z dwóch kulek zielonej masy rolujemy kształt łzy...
21
i przyklejamy nad oczy.
22
Ostatnim elementem jest ogon. Rolujemy kawałek masy i...
23
przyklejamy maskując łączenia.
AletoDobre-DinosaurCake
i mamy gotowego dinozaura!

Przydatne uwagi

  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »