fbpx
Ciastuś z masy cukrowej Ciastek

Ciastuś z masy cukrowej

Ciastuś kojarzy mi się jednoznacznie ze Shrekiem, nie da rady inaczej. Przeurocza figurka z masy cukrowej Katarzyny Osieckiej ma szansę przebić skojarzenie i zdecydowanie wygrać w tej konkurencji. Popatrzcie tylko na niego! Czy nie jest wprost do schrupania?

Ciastkowy ludek z pierniczka to kwintesencja dobrych, domowych Świąt. Pieczemy pierniki gromadnie, dekorujemy, na ile starcza talentów, uczymy dzieci zagniatać, wałkować i wycinać w słusznym przekonaniu, że pewne tradycje po prostu są dla nas dobre – dla naszych więzi, dla naszych rodzin. 

Ciastek z masy cukrowej niesie ze sobą wszystkie te skojarzenia. Święta, rodzina, bliscy, wspólny czas, pogodne chwile. Będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego tortu!

O autorze

Przewodnicząca składu sędziowskiego na Cake Festival Poland. Autorka tutoriali do gazet branżowych (Mistrz Dekoracji). W 2015 i 2016 roku laureatka dwóch złotych medali w kategorii modelowanie i nagród głównych na Cukrarski Festiwal w Czechach. Co więcej w 2018 roku nagrodzona złotym medalem w kategorii “mały element dekoracyjny” na Cake&Bake w Essen w Niemczech. I wreszcie właścicielka firmy “Lukrowe Czary” zajmującej się szkoleniami z zakresu modelowania w masach cukrowych oraz podstaw dekoracji tortów w stylu angielskim. Swoją przygodę ze stylem angielskim rozpoczęła w 2012 roku tortem na urodziny syna. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności łącząc pasję ze sposobem na życie.W 2020 Kasia została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Czego się nauczysz

Modelowanie prostej figurki
Jak ustabilizować figurkę stojącą na jednej nodze

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić figurkę Ciastusia z masy cukrowej

Przydatne uwagi

  • Figurki z masy cukrowej, takie jak nasz ciastuś, można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu.
  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Ciastuś z masy cukrowej pin ciastek

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »