Szukaj

Stollen

Stollen, czyli ciasto bożonarodzeniowe z Niemiec, istnieje od prawie 700 lat i jest słynne na całym świecie. Jeśli szukasz autentycznego niemieckiego przepisu na Stollen, to właśnie go znalazłeś. Ten kruchy, wilgotny i aromatyczny wypiek domowej roboty jest niesamowity i idealny na święta Bożego Narodzenia.

To tradycyjne niemieckie drożdżowe strucle z bakaliami w wersji na bogato. Głównymi składnikami strucli są orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, rum, marcepan i inne ulubione przez każdą gospodynię dodatki. Samo ciasto jest w zasadzie jedynie ramą, w która ujmuje się to bogate nadzienie. Ciasto ma swoją wagę i moc, ale nieodparcie kusi zapachem.

Igor Zaritskiy

O autorze

Pochodzący z Ukrainy szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Przygodę z kuchnią rozpoczął w 2000 roku i pracował w najlepszych restauracjach Kijowa. Wspaniały cukiernik, laureat wielu prestiżowych konkursów, w tym World Chocolate Masters 2022 i Mondial des Arts Sucres. Mąż i ojciec dwójki dzieci, cukiernik pogodny i pełen optymizmu.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Papier do pieczenia
Sitko

Przepis na Stollen

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

3 rolady

kategoria

Ciasto

sztolen

Składniki

ROZCZYN

  • 600 g mąki T550
  • 400 g mleka 3,2%
  • 100 g świeżych drożdży

GŁÓWNE CIASTO

  • 600 g mąki T550
  • 120 g cukru kryształu
  • 600 g masła 82%
  • 320 g marcepanu Lubecca
  • 60 g żółtek
  • 11 g soli
  • 4 g przyprawy do piernika
  • 2 g ziaren wanilii
  • 175 g rodzynek
  • 175 g żurawiny liofilizowanej
  • 175 g pomarańczy kandyzowanej

MASA MARCEPANOWA

  • 1 kg marcepanu
  • 100 g pomarańczowej konfitury
  • 100 g pasty pistacjowej Sempre
  • 150 g pistacji w kostce

Instrukcje

ROZCZYN

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

GŁÓWNE CIASTO

  1. Do rozczynu dodać wszystkie składniki, oprócz owoców liofilizowanych. Wymieszać hakiem.
  2. Dodać owoce liofilizowane. Wymieszać.

MASA MARCEPANOWA

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misie miksera.
  2. Uformować z masy 8 równych kawałków.

WYKONANIE

  1. Podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować i zawinąć w każdy rolkę marcepanu.
  2. Zawinąć folią i zostawić na noc w lodówce.
  3. Wypiekać w 165 C przez około 30 minut.
  4. Ciepły sztolen posmarować rozpuszczonym masłem, posypać pudrem z cukru.

Przydatne uwagi

  • Słodkość, która kojarzy się z śnieżnym krajobrazem Niemiec dzięki grubej warstwie cukru pudru na wierzchu. Pieczone są z przyprawami takimi jak cynamon, goździki i anyż, które tworzą ciepły i świąteczny nastrój.
  • Szeroką gamę owoców liofilizowanych znajdziecie w sklepach internetowych.
  • Te małe strucle wspaniale sprawdza się jako prezent!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Sztolen

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Stollen

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe