Szukaj

Prażynka kokosowa do tortu

Prażynka kokosowa to spełnienie moich marzeń. Lubicie kokosowe słodycze? Ja przepadam za nimi! Mają ten jednocześnie mleczny i swojski, a w tym samym czasie lekko egzotyczny aromat. Kokosowe batoniki, kokosowe wafelki, kokosowe pralinki – biorę wszystko. Najbardziej lubię, gdy kokos jest chrupki, podkreślony nutką mleka i taka właśnie jest moja prażynka.

Prażynka kokosowa wspaniale uzupełni tort – i czekoladowy, i mleczny – poradzi sobie też znakomicie z owocowym. Czuję ją w klimatach pinacolady, czy banana. Róbcie, testujcie i dajcie znać, z czym Wam pasowała.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Waga
Szpatułka silikonowa

Przepis na kokosową chrupką warstwę

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 prażynka kokosowa fi15

kategoria

Chrupka do tortu

Chrupka kokosowa do tortu

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g prażonych wiórek kokosowych
  • 10 g Crispearls Callebaut
  • 3 łyżki liofilizowanych malin lub truskawek
  • 30 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje

  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie składniki wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  3. Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak zrobić prażynkę kokosową

Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-6
Wiórki kokosowe umieszczamy na blaszce...
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-5
...i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-7
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-1
Resztę składników mieszamy razem z rozpuszczoną czekoladą.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-3
Wykładamy blaszkę folią spożywczą i umieszczamy w niej chrupkę kokosową. Odstawiamy do lodówki aby stwardniała.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-4

Przydatne uwagi

  • Magda z “Taki placek” radzi aby chrupkę kokosową do tortu dodatkowo wzbogacić dodając łyżeczkę pasty z kokosa 100%.
  • Kokosową chrupką warstwę do tortu umieszczamy na dole tortu, na pierwszym blacie. Zobaczcie jak w naszym tutorialu pt. Jak przełożyć tort kremem.
  • Kokosowa chrupka warstwa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a prażynka kokosowa jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Do chrupkiej warstwy kokosowej dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda i łatwiej się kroiła.
  • Zamiast liofilizowanych malin można dodać inne owoce. Do kokosu pasuje również ananas czy truskawka.
Chrupka kokosowa do tortu

Prażynka kokosowa do tortu

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Warstwa chrupiąca w torcie
Warstwa chrupiąca w torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Chrupka kokosowa do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Prażynka kokosowa do tortu

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Prażynka kokosowa do tortu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.