Szukaj

Prażynka kokosowa do tortu

Prażynka kokosowa to spełnienie moich marzeń. Lubicie kokosowe słodycze? Ja przepadam za nimi! Mają ten jednocześnie mleczny i swojski, a w tym samym czasie lekko egzotyczny aromat. Kokosowe batoniki, kokosowe wafelki, kokosowe pralinki – biorę wszystko. Najbardziej lubię, gdy kokos jest chrupki, podkreślony nutką mleka i taka właśnie jest moja prażynka.

Prażynka kokosowa wspaniale uzupełni tort – i czekoladowy, i mleczny – poradzi sobie też znakomicie z owocowym. Czuję ją w klimatach pinacolady, czy banana. Róbcie, testujcie i dajcie znać, z czym Wam pasowała.

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Waga
Szpatułka silikonowa

Przepis na kokosową chrupką warstwę

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 prażynka kokosowa fi15

kategoria

Chrupka do tortu

Chrupka kokosowa do tortu

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g prażonych wiórek kokosowych
  • 10 g Crispearls Callebaut
  • 3 łyżki liofilizowanych malin lub truskawek
  • 30 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje

  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie składniki wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  3. Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak zrobić prażynkę kokosową

Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-6
Wiórki kokosowe umieszczamy na blaszce...
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-5
...i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-7
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-1
Resztę składników mieszamy razem z rozpuszczoną czekoladą.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-3
Wykładamy blaszkę folią spożywczą i umieszczamy w niej chrupkę kokosową. Odstawiamy do lodówki aby stwardniała.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-4

Przydatne uwagi

  • Magda z “Taki placek” radzi aby chrupkę kokosową do tortu dodatkowo wzbogacić dodając łyżeczkę pasty z kokosa 100%.
  • Kokosową chrupką warstwę do tortu umieszczamy na dole tortu, na pierwszym blacie. Zobaczcie jak w naszym tutorialu pt. Jak przełożyć tort kremem.
  • Kokosowa chrupka warstwa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a prażynka kokosowa jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Do chrupkiej warstwy kokosowej dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda i łatwiej się kroiła.
  • Zamiast liofilizowanych malin można dodać inne owoce. Do kokosu pasuje również ananas czy truskawka.
Chrupka kokosowa do tortu

Reklama

Prażynka kokosowa do tortu

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2380

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Warstwa chrupiąca w torcie
Warstwa chrupiąca w torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Chrupka kokosowa do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Prażynka kokosowa do tortu

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Prażynka kokosowa do tortu

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.