Szukaj

Prażynka kokosowa do tortu

Prażynka kokosowa to spełnienie moich marzeń. Lubicie kokosowe słodycze? Ja przepadam za nimi! Mają ten jednocześnie mleczny i swojski, a w tym samym czasie lekko egzotyczny aromat. Kokosowe batoniki, kokosowe wafelki, kokosowe pralinki – biorę wszystko. Najbardziej lubię, gdy kokos jest chrupki, podkreślony nutką mleka i taka właśnie jest moja prażynka.

Prażynka kokosowa wspaniale uzupełni tort – i czekoladowy, i mleczny – poradzi sobie też znakomicie z owocowym. Czuję ją w klimatach pinacolady, czy banana. Róbcie, testujcie i dajcie znać, z czym Wam pasowała.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Waga
Szpatułka silikonowa

Przepis na kokosową chrupką warstwę

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 prażynka kokosowa fi15

kategoria

Chrupka do tortu

Chrupka kokosowa do tortu

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g prażonych wiórek kokosowych
  • 10 g Crispearls Callebaut
  • 3 łyżki liofilizowanych malin lub truskawek
  • 30 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje

  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Wszystkie składniki wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  3. Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak zrobić prażynkę kokosową

Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-6
Wiórki kokosowe umieszczamy na blaszce...
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-5
...i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-7
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-1
Resztę składników mieszamy razem z rozpuszczoną czekoladą.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-3
Wykładamy blaszkę folią spożywczą i umieszczamy w niej chrupkę kokosową. Odstawiamy do lodówki aby stwardniała.
Akademia_Tortu-Prażynka_kokosowa-4

Przydatne uwagi

  • Magda z “Taki placek” radzi aby chrupkę kokosową do tortu dodatkowo wzbogacić dodając łyżeczkę pasty z kokosa 100%.
  • Kokosową chrupką warstwę do tortu umieszczamy na dole tortu, na pierwszym blacie. Zobaczcie jak w naszym tutorialu pt. Jak przełożyć tort kremem.
  • Kokosowa chrupka warstwa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a prażynka kokosowa jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Do chrupkiej warstwy kokosowej dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda i łatwiej się kroiła.
  • Zamiast liofilizowanych malin można dodać inne owoce. Do kokosu pasuje również ananas czy truskawka.
Chrupka kokosowa do tortu

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Warstwa chrupiąca w torcie
Warstwa chrupiąca w torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Chrupka kokosowa do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Prażynka kokosowa do tortu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe