Szukaj

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

Pierniczki są świątecznym wypiekiem obowiązkowym. W wielu domach przyrządza się je zgodnie z rodzinną tradycją, ale jednocześnie jest to chyba najczęściej wyszukiwany przepis świąteczny. Pierniczki lawendowe, o ciekawym aromacie, udekorowane cytrynowym lukrem, to tradycja i nowoczesność w jednym. Odrobina oddechu lata w zimowe wieczory. Świetne na prezent i na choinkę!

 

Iga Sarzynska
Iga Sarzyńska

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Papier do pieczenia
Wałek regulowany
Szpatułka silikonowa

Przepis na pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

50 pierniczków

kategoria

Ciastka pierniczki

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

Składniki

Pierniczki lawendowe

  • 510 g mąki pszennej Typ 500
  • 300 g miodu lawendowego
  • 240 g masła min. 82%
  • 1 jajko
  • 10 g przyprawy piernikowej
  • 4 g suszonych kwiatów lawendy zmielonych w młynku
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 g proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy

  • 300 g cukru pudru
  • 60 g soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny opcjonalnie

Instrukcje

Lukier cytrynowy

Sok z cytryny i cukier puder umieścić w misie miksera.
Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut.

Pierniczki lawendowe

Podgrzej miód i masło i lawendę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) mieszaniny dodaj jajko, wymieszaj.
W misce połącz rózgą wszystkie suche składniki: mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek do pieczenia.
Połącz suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj.
Zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wałkuj ciasto na ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty.
Piecz w temperaturze 180C przez 11 – 13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.
Udekoruj lukrem cytrynowym i płatkami nagietka.
Pierniczki idealnie nadają się do dekorowania lukrem królewskim świątecznych wzorów.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Suszone płatki nagietka można kupić w różnych sklepach internetowych, na przykład TUTAJ.
  • Pierniki z lawendą to nie jedyny przepis na świąteczne smakołyki. Iga podzieliła się z nami również przepisem na tradycyjne pierniczki. Koniecznie sprawdźcie!

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.