Szukaj

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

Pierniczki są świątecznym wypiekiem obowiązkowym. W wielu domach przyrządza się je zgodnie z rodzinną tradycją, ale jednocześnie jest to chyba najczęściej wyszukiwany przepis świąteczny. Pierniczki lawendowe, o ciekawym aromacie, udekorowane cytrynowym lukrem, to tradycja i nowoczesność w jednym. Odrobina oddechu lata w zimowe wieczory. Świetne na prezent i na choinkę!

 

Iga Sarzynska
Iga Sarzyńska

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Papier do pieczenia
Wałek regulowany
Szpatułka silikonowa

Przepis na pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

50 pierniczków

kategoria

Ciastka pierniczki

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

Składniki

Pierniczki lawendowe

  • 510 g mąki pszennej Typ 500
  • 300 g miodu lawendowego
  • 240 g masła min. 82%
  • 1 jajko
  • 10 g przyprawy piernikowej
  • 4 g suszonych kwiatów lawendy zmielonych w młynku
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 g proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy

  • 300 g cukru pudru
  • 60 g soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny opcjonalnie

Instrukcje

Lukier cytrynowy

Sok z cytryny i cukier puder umieścić w misie miksera.
Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut.

Pierniczki lawendowe

Podgrzej miód i masło i lawendę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) mieszaniny dodaj jajko, wymieszaj.
W misce połącz rózgą wszystkie suche składniki: mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek do pieczenia.
Połącz suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj.
Zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wałkuj ciasto na ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty.
Piecz w temperaturze 180C przez 11 – 13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.
Udekoruj lukrem cytrynowym i płatkami nagietka.
Pierniczki idealnie nadają się do dekorowania lukrem królewskim świątecznych wzorów.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Suszone płatki nagietka można kupić w różnych sklepach internetowych, na przykład TUTAJ.
  • Pierniki z lawendą to nie jedyny przepis na świąteczne smakołyki. Iga podzieliła się z nami również przepisem na tradycyjne pierniczki. Koniecznie sprawdźcie!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pierniczki lawendowe z lukrem cytrynowym

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe