Pierniczki są świątecznym wypiekiem obowiązkowym. W wielu domach przyrządza się je zgodnie z rodzinną tradycją, ale jednocześnie jest to chyba najczęściej wyszukiwany przepis świąteczny. Pierniczki lawendowe, o ciekawym aromacie, udekorowane cytrynowym lukrem, to tradycja i nowoczesność w jednym. Odrobina oddechu lata w zimowe wieczory. Świetne na prezent i na choinkę!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
50 pierniczków
Ciastka pierniczki
Pierniczki lawendowe
Lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy
Sok z cytryny i cukier puder umieścić w misie miksera.
Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut.
Pierniczki lawendowe
Podgrzej miód i masło i lawendę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) mieszaniny dodaj jajko, wymieszaj.
W misce połącz rózgą wszystkie suche składniki: mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek do pieczenia.
Połącz suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj.
Zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wałkuj ciasto na ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty.
Piecz w temperaturze 180C przez 11 – 13 minut, w zależności od wielkości pierniczków.
Udekoruj lukrem cytrynowym i płatkami nagietka.
Pierniczki idealnie nadają się do dekorowania lukrem królewskim świątecznych wzorów.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2990
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.