Szukaj

Panna cotta waniliowa

Panna cotta waniliowa to idealny całoroczny deser. Jej podstawową zaletą jest elastyczność – naprawdę pasuje do wszystkiego i można ją modyfikować na milion sposobów. Jest łatwa w przygotowaniu, fajnie zastyga w rozmaitych formach, można ją serwować w naczynkach i w wersji „odwróconej”, na talerzyku, polaną sosem lub udekorowaną.

Klasyczna panna cotta to mieszanina kremówki, mleka i cukru z dodatkiem żelatyny. Tutaj oczywiście wkracza indywidualizm i okazuje się, że każdy ma swój jedyny ukochany, idealny przepis na ten deser. Proporcje zwykle niewiele się różnią, czasem wjeżdża kropelka jakiegoś aromatu albo alkoholu. Ja z całą pewnością mogę polecić tą wersję – przyjemna, prosta i pyszna! Tym razem zrobiłam ją w pucharkach, z lekkim musem z czerwonych porzeczek, ale oczywiście można użyć innych owoców – na przykład kolorystycznie dopasowanych do imprezy.

Panna cotta świetnie dopasuje się do Waszych potrzeb. Deser po obiedzie, witrynka, słodki stół, słodkości na imprezie i po prostu coś pysznego, co czeka na Was w lodówce, gdy wracacie z pracy.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Pucharki do deserów 150ml (5oz)
Rondel
Rózga

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Panna Cotta waniliowa

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

12 pucharków

kategoria

Desery na słodki stół

Panna Cotta waniliowa

Składniki

Panna Cotta

  • 500 g śmietanki kremówki
  • 250 g mleka pełnego
  • 40 g cukru (wedle uznania)
  • 15 g żelatyny 180 Bloom
  • 75 g zimnej wody
  • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

 

Galaretka porzeczkowa

  • 500 g puree z czerwonej porzeczki np firmy Ponthier
  • 50 g cukru (wedle uznania)
  • 10 g żelatyny Bloom 180
  • 50 g zimnej wody

Instrukcje

Panna Cotta

  1. Zrobić infuzje na zimno: wieczór wcześniej mleko i śmietankę wlać do rondla dodać laskę wanilii. Wstawić do lodówki na noc.
  2. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  3. Śmietankę, mleko, cukier i laskę wanilii podgrzać do pierwszego bąbelka. Zdjąć z palnika, wyjąć laskę wanilii. Dodać napęczniałą żelatynę - mieszać rózgą aż się rozpuści.
  4. Panna cotta waniliowa powinna być mieszana rózgą aż do momentu kiedy przestygnie - nie chcemy aby utworzył się na niej korzuch.
  5. Gotową przelewamy do przygotowanych pucharków i odstawiamy do lodówki aby stężała.

 

Galaretka porzeczkowa

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Puree z porzeczki, lub innych owoców, podgrzewamy w rondlu. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
  3. Do ciepłego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  4. Przestudzone puree wylewamy na panna cottę i odstawiamy do lodówki aby stężało.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do panna cotty waniliowej można dodać łyżkę lub dwie wybranego alkoholu.
Panna Cotta waniliowa

Panna cotta waniliowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Panna Cotta waniliowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Panna cotta waniliowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.