Szukaj

Owocowy cobbler

Jak zapewne wiecie, jestem ogromną fanką tradycyjnych potraw i prostych przepisów. Często te dwa faktory idą w parze, gdyż tradycyjne potrawy na ogół są właśnie proste, by paniom domu nie dodawać pracy do i tak napiętych grafików.

Takim właśnie prostym, tradycyjnym deserem w USA jest cobbler. Jest to nic innego jak zapieczona na owocach kruszonka. Oczywiście – jak to bywa z wieloma tradycyjnymi daniami – w każdym domu Cobbler wygląda trochę inaczej. Rzecz jasna przygotowuje się go z sezonowych owoców – tutaj panuje zupełna dowolność. Ja najbardziej lubię miks truskawek, borówek i malin, które są słodkie, ale nie mdłe i mają swój charakterek.

Można je przykryć porwanym kruchym ciastem, zmielonymi herbatnikami z masłem, ale ja stosuję zwykłą polską, swojską kruszonkę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z kulką lodów waniliowych, w leniwy poranek.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Rózga
Mikser planetarny

Przepis na owoce pod kruszonką

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

10 porcji

kategoria

Deser

Owocowy cobbler

Składniki

Owoce

  • 1 kg owoców truskawek, malin, borówek, brzoskwiń itp.
  • 1/2 szklanki brązowego cukru może być kryształ
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu wedle uznania

Kruszonka

  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g brązowego cukru może być kryształ
  • skórka z otartej cytryny

Instrukcje

  1. Sok pomarańczowy, skrobię i cynamon wymieszać razem.
  2. Owoce umyć, osuszyć.
  3. Do owoców dodać cukier i wymieszać tak, aby owoce były pokryte.
  4. Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem pomarańczowym.
  5. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać razem w malakserze lub Termomiksie, tylko tyle aby powstała sypka masa.
  6. Posypać kruszonką owoce.
  7. Piec ~1 godziny w 170C (350F).

Jak zrobić cobbler czyli zapiekane owoce pod kruszonką

Przygotować naczynie żaroodporne ~ 23 cm x 33cm. Piekarnik rozgrzać do 170C (350F).

Akademia Tortu - Owocowy cobbler-1
Większe owoce pokroić na kawałki.
Akademia Tortu - Owocowy cobbler-2
Do soku pomarańczowego dodać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Akademia Tortu - Owocowy cobbler-3
Dodajemy cynamon i inne przyprawy.
Akademia Tortu - Owocowy cobbler-4
I dokładnie mieszamy.
Owocowy cobbler
Do owoców dodajemy cukier i dobrze mieszamy, tak aby pokryć wszystkie owoce.
Akademia Tortu - Owocowy cobbler-6
przygotowane owoce wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Akademia Tortu - Owocowy cobbler-7
Owocowy cobbler
Kruszonkę rozkładamy równomiernie na całej powierzchni owoców.
Owocowy cobbler
Owocowy cobbler
Zapiekamy!

Przydatne uwagi

  • Naczynia żaroodpornego niczym wcześniej nie smaruję. Tradycyjnie do pieczenia ciast używam smarowidła do blach jednak tutaj nie jest ono potrzebne.
  • Do przygotowania deseru można użyć mrożonych owoców. Owoców nie odmrażam – zamrożone daję pod kruszonkę i zapiekam.
  • Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć ziemniaczanej.
  • Zamiast mąki krupczatki można użyć zwykłej, jednak efekt nie jest taki sam. Na mące krupczatce kruszonka jest po prostu bardziej krucha :)

Owocowy cobbler

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Owocowy cobbler

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Owocowy cobbler

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.