Jak zapewne wiecie, jestem ogromną fanką tradycyjnych potraw i prostych przepisów. Często te dwa faktory idą w parze, gdyż tradycyjne potrawy na ogół są właśnie proste, by paniom domu nie dodawać pracy do i tak napiętych grafików.
Takim właśnie prostym, tradycyjnym deserem w USA jest cobbler. Jest to nic innego jak zapieczona na owocach kruszonka. Oczywiście – jak to bywa z wieloma tradycyjnymi daniami – w każdym domu Cobbler wygląda trochę inaczej. Rzecz jasna przygotowuje się go z sezonowych owoców – tutaj panuje zupełna dowolność. Ja najbardziej lubię miks truskawek, borówek i malin, które są słodkie, ale nie mdłe i mają swój charakterek.
Można je przykryć porwanym kruchym ciastem, zmielonymi herbatnikami z masłem, ale ja stosuję zwykłą polską, swojską kruszonkę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z kulką lodów waniliowych, w leniwy poranek.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
10 porcji
Deser
Owoce
Kruszonka
Przygotować naczynie żaroodporne ~ 23 cm x 33cm. Piekarnik rozgrzać do 170C (350F).
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2719
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.