Mazurek z białą czekoladą i malinami

Kiedy na naszej grupie padło pytanie, czy mamy jakieś fajne przepisy na mazurki wielkanocne, uznałam je za znak od niebios. Nadszedł czas na wielkopostne wyznanie win: nigdy w życiu nie robiłam mazurka! Pytanie jednak padło i była to dla mnie bezpośrednia motywacja do podjęcia tej rękawicy.

Żeby wprowadzić się dobrze w klimat, najpierw poczytałam historię mazurków, które są wypiekiem tradycyjnym w Polsce. W zasadzie można o nich z pewnością powiedzieć jedno – to cienko rozwałkowane kruche ciasto z różnego rodzaju słodkimi dodatkami. Kremy i dekoracje to już cały osobny świat i w rozmaitych regionach różnie się mazurki przybiera.

Ja zdecydowałam się zrobić mazurek w kształcie jaja, ma więc od razu wielkanocny wygląd. Wykorzystałam świetne, chrupiące ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej, a na górze krem angielski z białą czekoladą pod którym ukryłam lekko kwaśny insert z malin i truskawek, aby przełamać słodycz mazurka. Mazurka obsypałam kakao i udekorowałam cukrowym zajączkiem – prosta, elegancka i łatwa w przygotowaniu dekoracja. Zapraszam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Wielkanocny mazurek z białą czekoladą i malinami

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

20 porcji

kategoria

Ciasto

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Składniki

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła 82%
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Insert malinowo-truskawkowy

  • 180 g truskawek i malin (można dać 90G malin, 90 g truskawek - podzielić ilość wedle uznania)
  • 20 g cukru kryształu
  • 4 g pektyna NH

Krem angielski z białą czekoladą

  • 250 g pełnego mleka
  • 150 g białej czekolady np Callebaut
  • 3 żółtka
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

 

Instrukcje

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki

  1. Suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy minute na najniższych obrotach aż wszystko się wymiesza.
  2. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania konsystencji piasku.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy aż masa się połączy.
  4. Wałkujemy na 4-5mm grubości między dwoma matami silikonowymi, przenosimy na matę perforowaną (można na papier do pieczenia) i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Pieczemy w 180C (360F) przez około 15 minut (do lekko złotego koloru).

Insert malinowo-truskawkowy

  1. Cukier wymieszać z pektyną.
  2. Zrobić puree z owoców i podgrzać w rondlu.
  3. Do podgrzanego do około 40C puree dodać cukier z pektyną.
  4. Mieszając rózgą zagotować.
  5. Odstawić do przestygnięcia.

Krem angielski z białą czekoladą

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 15 minut.
  2. Żółtka i mleko rozbić blenderem. Wlać do rondla i podgrzać do 80-83C (~180F)
  3. Zdjąć z palnika i do gorącego roztworu dodać czekoladę. Odstawić na 3 minuty aby czekolada zmiękła. Wymieszać rózgą do gładkiej masy.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać aż się rozpuści.
  5. Masę zblendować blenderem ręcznym.

Jak zrobić kruche ciasto z mąki migdałowej

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki wyróżnia się na tle innych przede wszystkim swoim unikalnym smakiem oraz lekką, kruchą konsystencją. Dzięki dodatkowi ekstraktu migdałowego ciasto nabiera wyjątkowego smaku, a mąka krupczatka nadaje mu delikatnej, kruchej konsystencji.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-47
Suche składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy chwilkę na najniższych obrotach aż wszystko się wymiesza.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-46
Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-45
Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania konsystencji piasku.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-44
Dodajemy żółtka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-43
Mieszamy aż masa się połączy.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-42
Ciasto dzielę na 2 części.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-41
Ugniatam płasko aby prościej było je rozwałkować.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-39
Wałkujemy na 4-5mm grubości między dwoma matami silikonowymi lub papierem do pieczenia.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-34
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-37
Wycinamy pożądany kształt.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-36
Nadmiar ciasta zbieram nożem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-33
Wycięty kształt nakrywam matą perforowaną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-32
Za pomocą blaszki do pieczenia odwracam do góry nogami.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-31
i zdejmuję matę silikonową.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-30
Tak przygotowane odstawiam do lodówki na ~30 minut.
Akademia Tortu - Mazurek wielkanocny
Kawałek ciasta rozwałkowuję, małą wykrawaczką wycinamy kółeczka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-29
Z kółeczek robię równe kulki i wykładam ramkę dookoła ciasta.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-28
Ciasto otaczam paskiem papieru do pieczenia i odstawiam na ~30 minut do lodówki
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-27
Piekę 15 minut w 180C (360F)

Jak zrobić mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurek Wielkanocny to kawałek polskiej tradycji. To jedno z tych ciast, które pojawia się na większości stołów w czasie Świąt Wielkanocnych, co czyni go szczególnie wyjątkowym.

Mazurek Wielkanocny to ciasto, które można zrobić na wiele różnych sposobów. Można dodać do niego różne rodzaje bakalii, orzechów, kandyzowane owoce, a nawet dodać do niego kakao lub czekoladę.

Mój mazurek z białą czekoladą i malinami to przepyszny, prosty i elegancki deser, który można przygotować właściwie na każdą okazję. Spód na kruchym cieście z mąki migdałowej, delikatny krem angielski z białej czekolady i pyszny malinowy insert, które dodaje mu świeżości i lekkości.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-26
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-25
i podgrzać w rondlu.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-24
Cukier wymieszać z pektyną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-23
Do podgrzanego do ~40C puree dodać cukier z pektyną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-22
Mieszając rózgą zagotować. Zdjąć z palnika...
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-20
i przecedzić przez sitko aby pozbyć się pestek.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-19
Wylać na upieczony spód z kruchego ciasta.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-18
Odstawić do lodówki aż stężeje, około 30 minut.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-17
Żółtka dodać do mleka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-16
Rozbić blenderem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-13
Wlać do rondla i podgrzać do 80-83C (~180F).
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-12
Zdjąć z palnika i do gorącego roztworu dodać czekoladę. Zamieszać do rozpuszczenia.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-11
Dodać napęczniałą żelatynę.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-10
Zamieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-09
Przestygnięty krem wylać na malinowy insert.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-08
Odstawić do lodówki aby stężało.

Jak ozdobić mazurek wielkanocny

Sposobów na ozdobienie mazurka wielkanocnego jest wiele – tutaj limitacją może być tylko Wasza wyobraźnia. Ja zdecydowałam się na prostą dekorację nawiązującą do Świąt Wielkanocnych. W liście materiałów wyżej możecie pobrać darmowe szablony jajka i zajączka, co powinno uprościć Wam przygotowanie dekoracji Waszego mazurka.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-07
Do przygotowania zająca użyłam cienko rozwałkowanej masy cukrowej.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-06
Za pomocą szablonu wycinamy w masie zajączka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-04
Z kulki masy robimy ogonek i całość lekko smarujemy zwilżonym pędzlem aby masa zaczęła się kleić.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-01
Posypujemy cukrem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-03
Mazurek posypujemy kakao.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-02
Na górze umieszczamy zajączka. Gotowe!

Przydatne uwagi

  • Do rozwałkowania ciasta kruchego i uzyskania jednolitej grubości ciasta używam wałka regulowanego. Zdecydowanie ułatwia pracę.
  • Do ozdoby mazurka można również użyć startej czekolady zamiast kakao.
  • Insert malinowy można oczywiście przygotować z innych owoców.
  • Krem angielski z białą czekoladą, tzw cremux, można również przygotować z czekoladą mleczną.
  • Mazurek to idealny deser na prezent! Świetnie sprawdzi się również jako tarta – wystarczy go upiec w odpowiedniej blaszce.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc

Przypnij na pinterest

Mazurek z białą czekoladą i malinami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »