Szukaj

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Kiedy na naszej grupie padło pytanie, czy mamy jakieś fajne przepisy na mazurki wielkanocne, uznałam je za znak od niebios. Nadszedł czas na wielkopostne wyznanie win: nigdy w życiu nie robiłam mazurka! Pytanie jednak padło i była to dla mnie bezpośrednia motywacja do podjęcia tej rękawicy.

Żeby wprowadzić się dobrze w klimat, najpierw poczytałam historię mazurków, które są wypiekiem tradycyjnym w Polsce. W zasadzie można o nich z pewnością powiedzieć jedno – to cienko rozwałkowane kruche ciasto z różnego rodzaju słodkimi dodatkami. Kremy i dekoracje to już cały osobny świat i w rozmaitych regionach różnie się mazurki przybiera.

Ja zdecydowałam się zrobić mazurek w kształcie jaja, ma więc od razu wielkanocny wygląd. Wykorzystałam świetne, chrupiące ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej, a na górze krem angielski z białą czekoladą pod którym ukryłam lekko kwaśny insert z malin i truskawek, aby przełamać słodycz mazurka. Mazurka obsypałam kakao i udekorowałam cukrowym zajączkiem – prosta, elegancka i łatwa w przygotowaniu dekoracja. Zapraszam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Mata perforowana
Rondel
Papier do pieczenia
Wałek regulowany
Szpatułka silikonowa
Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Wielkanocny mazurek z białą czekoladą i malinami

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

20 porcji

kategoria

Ciasto

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Składniki

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła 82%
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 

Insert malinowo-truskawkowy

  • 180 g truskawek i malin (można dać 90 g malin, 90 g truskawek - podzielić ilość wedle uznania)
  • 20 g cukru kryształu
  • 4 g pektyna NH

 

Krem angielski z białą czekoladą

  • 250 g pełnego mleka
  • 150 g białej czekolady np Callebaut
  • 3 żółtka
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

 

Instrukcje

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki

  1. Suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy minute na najniższych obrotach aż wszystko się wymiesza.
  2. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło. Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania konsystencji piasku.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy aż masa się połączy.
  4. Wałkujemy na 4-5mm grubości między dwoma matami silikonowymi, przenosimy na matę perforowaną (można na papier do pieczenia) i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Pieczemy w 180C (360F) przez około 15 minut (do lekko złotego koloru).

 

Insert malinowo-truskawkowy

  1. Cukier wymieszać z pektyną.
  2. Zrobić puree z owoców i podgrzać w rondlu.
  3. Do podgrzanego do około 40C puree dodać cukier z pektyną.
  4. Mieszając rózgą zagotować.
  5. Odstawić do przestygnięcia.

 

Krem angielski z białą czekoladą

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 15 minut.
  2. Żółtka i mleko rozbić blenderem. Wlać do rondla i podgrzać do 80-83C (~180F)
  3. Zdjąć z palnika i do gorącego roztworu dodać czekoladę. Odstawić na 3 minuty aby czekolada zmiękła. Wymieszać rózgą do gładkiej masy.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać aż się rozpuści.
  5. Masę zblendować blenderem ręcznym.

Jak zrobić kruche ciasto z mąki migdałowej

Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki wyróżnia się na tle innych przede wszystkim swoim unikalnym smakiem oraz lekką, kruchą konsystencją. Dzięki dodatkowi ekstraktu migdałowego ciasto nabiera wyjątkowego smaku, a mąka krupczatka nadaje mu delikatnej, kruchej konsystencji.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-47
Suche składniki umieszczamy w misie miksera, mieszamy chwilkę na najniższych obrotach aż wszystko się wymiesza.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-46
Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-45
Mieszamy na niskich obrotach do uzyskania konsystencji piasku.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-44
Dodajemy żółtka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-43
Mieszamy aż masa się połączy.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-42
Ciasto dzielę na 2 części.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-41
Ugniatam płasko aby prościej było je rozwałkować.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-39
Wałkujemy na 4-5mm grubości między dwoma matami silikonowymi lub papierem do pieczenia.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-34
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-37
Wycinamy pożądany kształt.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-36
Nadmiar ciasta zbieram nożem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-33
Wycięty kształt nakrywam matą perforowaną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-32
Za pomocą blaszki do pieczenia odwracam do góry nogami.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-31
i zdejmuję matę silikonową.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-30
Tak przygotowane odstawiam do lodówki na ~30 minut.
Akademia Tortu - Mazurek wielkanocny
Kawałek ciasta rozwałkowuję, małą wykrawaczką wycinamy kółeczka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-29
Z kółeczek robię równe kulki i wykładam ramkę dookoła ciasta.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-28
Ciasto otaczam paskiem papieru do pieczenia i odstawiam na ~30 minut do lodówki
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-27
Piekę 15 minut w 180C (360F)

Jak zrobić mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurek Wielkanocny to kawałek polskiej tradycji. To jedno z tych ciast, które pojawia się na większości stołów w czasie Świąt Wielkanocnych, co czyni go szczególnie wyjątkowym.

Mazurek Wielkanocny to ciasto, które można zrobić na wiele różnych sposobów. Można dodać do niego różne rodzaje bakalii, orzechów, kandyzowane owoce, a nawet dodać do niego kakao lub czekoladę.

Mój mazurek z białą czekoladą i malinami to przepyszny, prosty i elegancki deser, który można przygotować właściwie na każdą okazję. Spód na kruchym cieście z mąki migdałowej, delikatny krem angielski z białej czekolady i pyszny malinowy insert, które dodaje mu świeżości i lekkości.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-26
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-25
i podgrzać w rondlu.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-24
Cukier wymieszać z pektyną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-23
Do podgrzanego do ~40C puree dodać cukier z pektyną.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-22
Mieszając rózgą zagotować. Zdjąć z palnika...
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-20
i przecedzić przez sitko aby pozbyć się pestek.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-19
Wylać na upieczony spód z kruchego ciasta.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-18
Odstawić do lodówki aż stężeje, około 30 minut.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-17
Żółtka dodać do mleka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-16
Rozbić blenderem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-13
Wlać do rondla i podgrzać do 80-83C (~180F).
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-12
Zdjąć z palnika i do gorącego roztworu dodać czekoladę. Zamieszać do rozpuszczenia.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-11
Dodać napęczniałą żelatynę.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-10
Zamieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-09
Przestygnięty krem wylać na malinowy insert.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-08
Odstawić do lodówki aby stężało.

Jak ozdobić mazurek wielkanocny

Sposobów na ozdobienie mazurka wielkanocnego jest wiele – tutaj limitacją może być tylko Wasza wyobraźnia. Ja zdecydowałam się na prostą dekorację nawiązującą do Świąt Wielkanocnych. W liście materiałów wyżej możecie pobrać darmowe szablony jajka i zajączka, co powinno uprościć Wam przygotowanie dekoracji Waszego mazurka.

Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-07
Do przygotowania zająca użyłam cienko rozwałkowanej masy cukrowej.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-06
Za pomocą szablonu wycinamy w masie zajączka.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-04
Z kulki masy robimy ogonek i całość lekko smarujemy zwilżonym pędzlem aby masa zaczęła się kleić.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-01
Posypujemy cukrem.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-03
Mazurek posypujemy kakao.
Akademia Tortu - Mazurek Wielkanocny-02
Na górze umieszczamy zajączka. Gotowe!

Przydatne uwagi

  • Do rozwałkowania ciasta kruchego i uzyskania jednolitej grubości ciasta używam wałka regulowanego. Zdecydowanie ułatwia pracę.
  • Do ozdoby mazurka można również użyć startej czekolady zamiast kakao.
  • Insert malinowy można oczywiście przygotować z innych owoców.
  • Krem angielski z białą czekoladą, tzw cremux, można również przygotować z czekoladą mleczną.
  • Mazurek to idealny deser na prezent! Świetnie sprawdzi się również jako tarta – wystarczy go upiec w odpowiedniej blaszce.

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc

Przypnij na pinterest

Mazurek z białą czekoladą i malinami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mazurek z białą czekoladą i malinami

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.