Kiedy na naszej grupie padło pytanie, czy mamy jakieś fajne przepisy na mazurki wielkanocne, uznałam je za znak od niebios. Nadszedł czas na wielkopostne wyznanie win: nigdy w życiu nie robiłam mazurka! Pytanie jednak padło i była to dla mnie bezpośrednia motywacja do podjęcia tej rękawicy.
Żeby wprowadzić się dobrze w klimat, najpierw poczytałam historię mazurków, które są wypiekiem tradycyjnym w Polsce. W zasadzie można o nich z pewnością powiedzieć jedno – to cienko rozwałkowane kruche ciasto z różnego rodzaju słodkimi dodatkami. Kremy i dekoracje to już cały osobny świat i w rozmaitych regionach różnie się mazurki przybiera.
Ja zdecydowałam się zrobić mazurek w kształcie jaja, ma więc od razu wielkanocny wygląd. Wykorzystałam świetne, chrupiące ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej, a na górze krem angielski z białą czekoladą pod którym ukryłam lekko kwaśny insert z malin i truskawek, aby przełamać słodycz mazurka. Mazurka obsypałam kakao i udekorowałam cukrowym zajączkiem – prosta, elegancka i łatwa w przygotowaniu dekoracja. Zapraszam!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
45 minut
20 porcji
Ciasto
Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki
Insert malinowo-truskawkowy
Krem angielski z białą czekoladą
Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki
Insert malinowo-truskawkowy
Krem angielski z białą czekoladą
Kruche ciasto z mąki migdałowej i krupczatki wyróżnia się na tle innych przede wszystkim swoim unikalnym smakiem oraz lekką, kruchą konsystencją. Dzięki dodatkowi ekstraktu migdałowego ciasto nabiera wyjątkowego smaku, a mąka krupczatka nadaje mu delikatnej, kruchej konsystencji.
Mazurek Wielkanocny to kawałek polskiej tradycji. To jedno z tych ciast, które pojawia się na większości stołów w czasie Świąt Wielkanocnych, co czyni go szczególnie wyjątkowym.
Mazurek Wielkanocny to ciasto, które można zrobić na wiele różnych sposobów. Można dodać do niego różne rodzaje bakalii, orzechów, kandyzowane owoce, a nawet dodać do niego kakao lub czekoladę.
Mój mazurek z białą czekoladą i malinami to przepyszny, prosty i elegancki deser, który można przygotować właściwie na każdą okazję. Spód na kruchym cieście z mąki migdałowej, delikatny krem angielski z białej czekolady i pyszny malinowy insert, które dodaje mu świeżości i lekkości.
Sposobów na ozdobienie mazurka wielkanocnego jest wiele – tutaj limitacją może być tylko Wasza wyobraźnia. Ja zdecydowałam się na prostą dekorację nawiązującą do Świąt Wielkanocnych. W liście materiałów wyżej możecie pobrać darmowe szablony jajka i zajączka, co powinno uprościć Wam przygotowanie dekoracji Waszego mazurka.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 3015
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.