Szukaj

Krem hibiskusowy

Krem hibiskusowy z mascarpone to pyszna propozycja dla osób, które lubią oryginalne smaki i chcą wzbogacić swój wypiek o nutę egzotyki. Może być doskonałym dodatkiem do ciast, muffinek, babeczek czy tortów, a także idealnym sposobem na wzbogacenie smaku deserów w słoiczkach,

Przygotowanie kremu hibiskusowego z mascarpone jest łatwe i wymaga zaledwie kilku składników, takich jak suszone płatki hibiskusa, mascarpone, śmietana i cukier pudrowy. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i właściwościom zdrowotnym, krem hibiskusowy z mascarpone może być dobrym wyborem dla osób, które chcą eksperymentować w kuchni i korzystać z naturalnych składników. Co więcej, pięknie wygląda i wyróżnia się kolorem. Tort z kremem z hibiskusa z pewnością będzie idealny na wszelkie okoliczności!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem hibiskusowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Do dekoracji babeczek

Składniki

  • 1/2 szklanki suszu z hibiskusa
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki min. 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Herbatę z hibiskusa (suszoną) zalewamy gorącą śmietanką do przykrycia suszu.
  2. Przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
  3. Po czym odsączamy na sitku. Odsączoną odstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej przez noc.
  4. Zimną śmietanę ubijamy razem z mascarpone.
  5. Można również dodać trochę zmielonego na pył suszu z hibiskusa.

Przydatne uwagi

  1. Krem hibiskusowy ma wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem mascarpone. To idealny sposób na wzbogacenie smaku swojego wypieku i dodanie mu nuty egzotyki.
  2. Właściwości zdrowotne – Hibiskus jest bogaty w antyoksydanty i związki roślinne, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, w tym na obniżenie ciśnienia krwi i poprawę zdrowia serca.
  3. Zdrowsza alternatywa – Krem hibiskusowy z mascarpone może być przygotowany bez użycia sztucznych barwników i aromatów, co czyni go zdrowszą alternatywą dla innych kremów do tortów i wypieków.

Podsumowując, krem hibiskusowy z mascarpone to pyszna, oryginalna i zdrowa propozycja dla miłośników wypieków i deserów. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i właściwościom zdrowotnym może być dobrym wyborem dla osób, które chcą eksperymentować w kuchni i korzystać z naturalnych składników.

Krem hibiskusowy

Krem hibiskusowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

  1. Witam, zrobilam identycznie ze wskazowkami i jest pyszny to fakt. Jednak gotowy krem ktory pozostal mi w rekawie ( w lodowce) puscil mi sporo wody ?
    Jaka moze byc przyczyna tego? Zauwazylam to po fakcie.
    Krem jest w torcie ale jesli puszcza wode to martwie sie jak to wplynie na jakosc tortu.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem hibiskusowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe