Szukaj

Amerykański krem maślany

Amerykański krem maślany to po prostu klasyk w USA. Wydaje się, że tutaj nic innego nie wyprze tego kremu, a próby przekonania Amerykanów do innych kremów do dekoracji wyglądają jak wernisaże sztuki nowoczesnej: no, może i to jest nawet fajne i ciekawe, ale takie obce i dziwne.

Mieszkając tutaj już wiele lat, przyzwyczaiłam się do tego typu tortowania. Oczywiście, robię też inne rodzaje kremów czy musów, ale tradycja tradycją, zatem prezentuję dziś Państwu amerykański krem maślany. Sprawdza się doskonale do dekorowania babeczek i tynkowania. Jego główną zaletą jest to, że nie potrzebuje wybielania – z uwagi na zawartość sporej ilości cukru pudru jest naturalnie biały, więc jest super wyborem do białych tortów. Druga jego wielka zaleta to odporność na temperaturę i czynniki zewnętrzne: to krem idealny, gdy macie w planie imprezę plenerową!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Amerykański krem maślany

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

24 babeczki

kategoria

Do dekoracji babeczek

Amerykański krem maślany

Składniki

  • 500 g cukru pudru
  • 60 ml mleka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Masło z cukrem utrzeć na wolnych obrotach.
  2. Dodać mleko.
  3. Ucierać na wolnych obrotach aż masa będzie gładka.
  4. Przełożyć do worka cukierniczego.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Amerykański krem maślany jest bardzo prosty – masło, cukier puder i troszkę mleka. Dzięki dużej zawartości cukru pudru nie topi się w takim tempie jak klasyczny krem maślany na bezie, czy mleku skondensowanym. Ten krem prędzej zastygnie w delikatną skorupkę i ustabilizuje się, niż popłynie. Świetnie trzyma kształt!
  • Można zmodyfikować amerykański krem maślany regulując proporcje cukru pudru do mleka i zrobić bardziej miękki lub bardziej twardy –  należy jednak uważać, żeby nie przedobrzyć w żadną stronę. Oczywiste jest to, że ten konkretny rodzaj kremu jest bardzo słodki. To prawdziwa cukrowa bomba i zdecydowanie nie jest to produkt fit, bo nie takie jest jego przeznaczenie. Ma być biały i stabilny, odporny na temperaturę, idealny na rustykalne wesela w plenerze, czy popularne imprezy w stodołach lub namiotach. Jak to w życiu; nie można mieć wszystkiego.
  • Krem idealnie się barwi, wystarczy kropla barwnika w żelu aby uzyskać pożądany kolor.
  • Aby zmienić smak można również dodać zmielone owoce liofilizowane, takie jak truskawki czy maliny.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

ciasto na lato
Ciasto na lato. Na gardenparty i na piknik!
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze

Przypnij na pinterest

Amerykański krem maślany

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

  1. Czy ten krem też się nadaje do przekładania blatów? Jest wiele amerykańskich filmików gdzie składają tort kremem maślanym ale nigdzie nie ma przepisu na niego a wydaje się ciekawy, gęsty, stabilny l, szybki.

    1. Nadaje się ale osobiście nie używam go nigdy do przekładania blatów. Jest naprawdę mocno słodki. Dla mnie jest on idealną alternatywą do tynkowania i dekoracji na ciepłe dni i na imprezy w plenerze. Do przekładania blatów, jeśli ma być krem maślany to używam krem szawjcarski na bezie – ma inna, delikatniejszą teksturę i uważam, że mimo iż również jest słodki, to jednak mniej niż maślany krem amerykański.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Amerykański krem maślany

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe