Szukaj
Wielkanocny tort z zajączkami

Wielkanocny tort z zajączkami

Wielkanoc nie obroni się bez zajączków, zajączki są absolutnie obowiązkowe! Kojarzą się z wiosną, budzącą się przyrodą i – rzecz jasna – z prezentami.

Nasze zajączki są puszyste, mięciutkie i pluszowe, czyli dokładnie takie, jakie powinny być. W czułych objęciach i pastelowych kolorach, budzą same najlepsze uczucia. Wielkanoc jest świętem budzącego się do życia świata, przepełnia ją radość, nadzieja, energia, bomba motywacji do działania!

Dwa czułe, puszyste zajączki, kilka kwiatków i jajeczek – Wielkanocny tort idealny!

Beata Mielcarek
Beata Mielcarek

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Czego się nauczysz

Jak przygotować do pracy masę.
Jakich użyć narzędzi do modelowania figurki.
Jak zrobić dekorację Wielkanocną na torcie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Jak zrobić Wielkanocny tort z zajączkami

AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-supplies
Potrzebne narzędzia - zobacz listę wyżej.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-1
Do obłożenia tortu - aby uzyskać różowy kolor mieszamy białą masę z różową.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-2
Przy użyciu packi i packi flexi robimy ostry kant. Zobacz nasz tutorial jak to zrobić - link na dole strony.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-4
Z kawałka białej masy cukrowej...Formujemy taki kształt...
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-5
Węższy koniec nacinamy nożem.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-6
Pędzlem silikonowym wygładzamy brzegi.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-8
Tył smarujemy lekko wodą i przyklejamy do tortu
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-9
Igłą dekoratorską "zaciągamy" masę ...
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-9a
... aby stworzyć iluzję futerka.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-11
Z małego kawałka białej masy formujemy kulkę i przyklejamy na tył zajączka.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-12
Zaciągamy masę igłą dekoratorską.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-14
Zaciągamy masę igłą dekoratorską ...formujemy "łezki".
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-15
Narzędziem drezdeńskim robimy wgniecenia.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-17
...które umieszczamy na zajączkach.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-20
Z masy cukrowej w pastelowych kolorach formujemy kształty "łezek", które będą jajeczkami.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-21
Jajeczka przyklejamy pod zajączkami.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-23
Wałkujemy małe kawałki mas w różnych kolorach. Nakładamy na nie folię spożywczą i przez folię wyciskamy kwiatki.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-24
Kwiatki wyciskamy w różnych rozmiarach.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-27
Rolujemy małe kuleczki różnych rozmiarów, którymi wypełnimy środki kwiatków.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-29
Glazurą jadalną...Malujemy poszczególne detale na torcie.
AkademiaTortu-BeataMielcarek-Zajace-31
Dodajemy białe kuleczki w środki kwiatków...

Przydatne uwagi

  • Figurki i ozdoby z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu. Figurek z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Wielkanocny tort z zajączkami

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe