Tort na Wielkanoc z zajączkami z masy cukrowej
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wielkanocny tort z zajączkami

Wielkanoc nie obroni się bez zajączków, zajączki są absolutnie obowiązkowe! Kojarzą się z wiosną, budzącą się przyrodą i – rzecz jasna – z prezentami. 

Nasze zajączki są puszyste, mięciutkie i pluszowe, czyli dokładnie takie, jakie powinny być. W czułych objęciach i pastelowych kolorach, budzą same najlepsze uczucia. Wielkanoc jest świętem budzącego się do życia świata, przepełnia ją radość, nadzieja, energia, bomba motywacji do działania!

Dwa czułe, puszyste zajączki, kilka kwiatków i jajeczek – Wielkanocny tort idealny!

W 2014 roku, Beata, nie wiedząc nawet, że istnieją osobne masy do powlekania tortu czy modelowania figurek i kwiatów, zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie.

Beata zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy  medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Beata mieszka w Dublinie, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych Cake ArtStudio.

Spis treści

Czego się nauczysz?

  • Jak przygotować do pracy masę.
  • Jakich użyć narzędzi do modelowania figurki.
  • Jak zrobić dekorację Wielkanocną na torcie.

Uzyskasz wiedzę na temat podstaw i wielu dodatkowych, ciekawych trików, które ułatwiają życie! 

Materiały, których potrzebujesz

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Pictorial

Potrzebne narzędzia - zobacz listę wyżej.
Do obłożenia tortu - aby uzyskać różowy kolor mieszamy białą masę z różową.
Przy użyciu packi i packi flexi robimy ostry kant. Zobacz nasz tutorial jak to zrobić - link na dole strony.
Z kawałka białej masy cukrowej...
Formujemy taki kształt...
Węższy koniec nacinamy nożem.
Pędzlem silikonowym wygładzamy brzegi.
Tył smarujemy lekko wodą i przyklejamy do tortu.
Igłą dekoratorską "zaciagamy" masę ...
... aby stworzyć iluzję futerka.
Z małego kawałka białej masy formujemy kulkę...
... i przyklejamy na tył zajączka.
Zaciągamy masę igłą dekoratorską.
Z 2 małych kulek masy...
...formujemy "łezki".
Narzędziem drezdeńskim robimy wgniecenia.
Mamy uformowane 2 łapki...
...które umieszczamy na zajączkach.
Z masy cukrowej w pastelowych kolorach...
Formujemy kształty "łezek", które będą jajeczkami.
Jajeczka przyklejamy pod zajączkami.
Wałkujemy małe kawałki mas w różnych kolorach.
Nakładamy na nie folię spożywczą i przez folię wyciskamy kwiatki.
Kwiatki wyciskamy w różnych rozmiarach.
Rolujemy małe kuleczki różnych rozmiarów, którymi wypełnimy środki kwiatków.
Glazurą jadalną...
Malujemy poszczególne detale na torcie.
Dodajemy białe kuleczki w środki kwiatków...
... I mamy gotowy torcik Wielkanocny!

Tutoriale o podobnej tematyce

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!