Tort ze skrzatem

Tort ze skrzatem

Zimowy, świąteczny okres to czas pełen pośpiechu i piętrzących się obowiązków, list zadań, zakupów i obaw, czy się zdąży. A ponad to wszystko jest to też czas wzruszeń, spotkań, gościnnych, pachnący domów i długich rozmów przy resztkach zalegających stół, kiedy dzieciaki śpią już, ściskając prezenty przez sen.

Skrzaty mogą nam się przydać w obydwu odsłonach grudnia 🙂

Kto by nie chciał mieć do pomocy dwunastu domowych pomocników przed Wigilią? Ten do mielenia maku, tamten do siekania warzyw, ten do wyciągnięcia z karpia ości, tamten do mycia okien. A w roztaczaniu świątecznego klimatu też nie mają sobie równych. Zresztą popatrzcie tylko na tego kolesia w śniegu. Czy nie chce się od razu zawinąć w koc i napić gorącej czekolady, oglądając rodzinne zdjęcia?

W tym tutorialu Ania Kowalik pokaże Wam jak przygotować tort z takim właśnie Skrzatem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Podstawowe

Narzędzia dekoratorskie:

Wykrawaczki

Inne

Do podstawki

Masa cukrowa do powlekania tortów

  • ByBora
    • biała
    • czarna
    • czerwona
    • zielona
    • szara
    • cielista

Barwniki spożywcze

Pyłki:

  • niebieski
  • różowy (policzki, nos)

Woda

Brak plików do pobrania.

Jak zrobić tort ze skrzatem

Tort ze skrzatem
Zobacz listę materiałów wyżej.
Tort ze skrzatem
Białą masę cukrową rozwałkuj na ~3mm.
Tort ze skrzatem
Wyrównujemy brzegi odcinając brzeg skalpelem lub nożem do pizzy.
Tort ze skrzatem
Powlekamy masą tort lub atrapę. Można powlec panelowo (tak jak tutaj) lub tradycyjnie. Zobacz jak to zrobić w tutorialch na stronie Akademii.
Tort ze skrzatem
Odcinamy górną krawędź skalpelem, równo z brzegiem tortu lub atrapy.
Tort ze skrzatem
Wygładzamy boki packą flexi.
Tort ze skrzatem
Tak przygotowany tort lub atrapę odstawiamy na bok.
Tort ze skrzatem
Do przygotowania butów skrzata, potrzebujemy 2 małych kulek czerwonej masy.
Tort ze skrzatem
Mniej więcej po środku każdej, robimy małe wgniecenia.
Tort ze skrzatem
To będą buty skrzata.
Tort ze skrzatem
Przygotowujemy czarną i białą masę na nogi skrzata.
Tort ze skrzatem
Z białej masy rolujemy wałeczki.
Tort ze skrzatem
Czarną masę cieniutko rozwałkowujemy (można użyć w tym celu maszynki do makaronu).
Tort ze skrzatem
Skalpelem wycinamy paseczki i naklejamy na białe wałeczki.
Tort ze skrzatem
Przyklejamy czerwone buty, leciutko zwilżając wodą końce pasiastych rajstop.
Tort ze skrzatem
Cieniutki biały wałeczek dzielimy na pół...
Tort ze skrzatem
i maskujemy nim łączenia. Wałeczek można lekko zwilżyć wodą aby się dobrze przykleił.
Tort ze skrzatem
Końcem skalpela zadzieramy masę nadając jej w ten sposób teksturę włosia.
Tort ze skrzatem
Przyklejamy nogi fo boku tortu.
Tort ze skrzatem
Z zielonej masy kształtujemy łezkę.
Tort ze skrzatem
...płaszcząc ją lekko...
Tort ze skrzatem
...przyklejamy nad nogami. Będzie to brzuch skrzata.
Tort ze skrzatem
Z 2 małych zielonych kulek formujemy wałki, lekko grubsze z jednego końca.
Tort ze skrzatem
Skalpelem odcinamy końcówkę.
Tort ze skrzatem
Z 2 czerwonych kulek, tworzymy rękawiczki.
Tort ze skrzatem
Odcinamy górę brzucha. Po bokach przyklejamy ręce. Tak jak u nóg, łączenia rękawów maskujemy biąłą masą i skalpelem nadajemy teksturę włosia.
Tort ze skrzatem
Przygotowujemy białą masę.
Tort ze skrzatem
Z rozwałkowanego kawałka wycinamy kształt brody...
Tort ze skrzatem
Przyklejamy nad brzuchem. Narzędziem drezdeńskim (pazurem) robimy teksturę.
Tort ze skrzatem
Z małych kawałków białej masy, robimy "łezki", plaszczymy je i pazurem nadajemy im teksturę.
Tort ze skrzatem
Z cielistej masy robimy 2 kulki. Większą plaszczymy i robimy z niej buzię. Z mniejszej kształtujemy nos. Przyklejamy nad brodą.
Tort ze skrzatem
Z małych łezek "budujemy" brodę skrzata.
Tort ze skrzatem
Tort ze skrzatem
Z szarej masy robimy czapkę. Formujemy kształt płaskiej łezki, lekko zawijamy szerszy koniec.
Tort ze skrzatem
Przyklejamy nad nosem.
Tort ze skrzatem
Czapkę można ozdobić małymi serduszkami wyciętymi za pomocą wykrawaczki.
Tort ze skrzatem
Skrzacik jest gotowy!
Tort ze skrzatem
Rozwałkowujemy biąłą masę na około ~6mm grubości.
Tort ze skrzatem
Zakładamy na górę tortu...
Tort ze skrzatem
Formujemy "zaspę śniegu".
Tort ze skrzatem
Pod masę można dać parę kulek białej masy aby nadać całości ciekawszego wyglądu.
Tort ze skrzatem
Niebieskim pyłkiem spożywczym...
Tort ze skrzatem
Cieniujemy brzegi "zaspy".
Tort ze skrzatem
Przygotowujemy chmurkę...
Tort ze skrzatem
Parę różnej wielkości białych kulek z masy...
Tort ze skrzatem
Przykrywamy kawałkiem rozwałkowanej masy...
Tort ze skrzatem
Odcinamy nadmiar masy po bokach.
Tort ze skrzatem
Tak przygotowaną chmurkę cieniujemy niebieskim pyłkiem.
Tort ze skrzatem
I przyklejamy z boku tortu.
Tort ze skrzatem
I mamy gotowy tort z zimowym skrzatem!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Tort że skrzatem pin

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu