Szukaj
Tort ze skrzatem

Tort ze skrzatem

Zimowy, świąteczny okres to czas pełen pośpiechu i piętrzących się obowiązków, list zadań, zakupów i obaw, czy się zdąży. A ponad to wszystko jest to też czas wzruszeń, spotkań, gościnnych, pachnący domów i długich rozmów przy resztkach zalegających stół, kiedy dzieciaki śpią już, ściskając prezenty przez sen.

Skrzaty mogą nam się przydać w obydwu odsłonach grudnia 🙂

Kto by nie chciał mieć do pomocy dwunastu domowych pomocników przed Wigilią? Ten do mielenia maku, tamten do siekania warzyw, ten do wyciągnięcia z karpia ości, tamten do mycia okien. A w roztaczaniu świątecznego klimatu też nie mają sobie równych. Zresztą popatrzcie tylko na tego kolesia w śniegu. Czy nie chce się od razu zawinąć w koc i napić gorącej czekolady, oglądając rodzinne zdjęcia?

W tym tutorialu Ania Kowalik pokaże Wam jak przygotować tort z takim właśnie Skrzatem!

Anna Kowalik
Anna Kowalik

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Narzędzia dekoratorskie:

Wykrawaczki

Inne

Do podstawki

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Masa cukrowa do powlekania tortów

  • ByBora
    • biała
    • czarna
    • czerwona
    • zielona
    • szara
    • cielista

Barwniki spożywcze

Pyłki:

  • niebieski
  • różowy (policzki, nos)

Woda

Jak zrobić tort ze skrzatem

1-1
Zobacz listę materiałów wyżej.
1
Białą masę cukrową rozwałkuj na ~3mm.
2
Wyrównujemy brzegi odcinając brzeg skalpelem lub nożem do pizzy.
3
Powlekamy masą tort lub atrapę. Można powlec panelowo (tak jak tutaj) lub tradycyjnie. Zobacz jak to zrobić w tutorialch na stronie Akademii.
4
Odcinamy górną krawędź skalpelem, równo z brzegiem tortu lub atrapy.
5
Wygładzamy boki packą flexi.
6
Tak przygotowany tort lub atrapę odstawiamy na bok.
7
Do przygotowania butów skrzata, potrzebujemy 2 małych kulek czerwonej masy.
8
Mniej więcej po środku każdej, robimy małe wgniecenia.
9
To będą buty skrzata.
10
Przygotowujemy czarną i białą masę na nogi skrzata.
11
Z białej masy rolujemy wałeczki.
12
Czarną masę cieniutko rozwałkowujemy (można użyć w tym celu maszynki do makaronu).
13
Skalpelem wycinamy paseczki i naklejamy na białe wałeczki.
14
Przyklejamy czerwone buty, leciutko zwilżając wodą końce pasiastych rajstop.
15
Cieniutki biały wałeczek dzielimy na pół...
16
i maskujemy nim łączenia. Wałeczek można lekko zwilżyć wodą aby się dobrze przykleił.
17
Końcem skalpela zadzieramy masę nadając jej w ten sposób teksturę włosia.
18
Przyklejamy nogi fo boku tortu.
19
Z zielonej masy kształtujemy łezkę.
20
...płaszcząc ją lekko...
21
...przyklejamy nad nogami. Będzie to brzuch skrzata.
22
Z 2 małych zielonych kulek formujemy wałki, lekko grubsze z jednego końca.
23
Skalpelem odcinamy końcówkę.
24
Z 2 czerwonych kulek, tworzymy rękawiczki.
25
Odcinamy górę brzucha. Po bokach przyklejamy ręce. Tak jak u nóg, łączenia rękawów maskujemy biąłą masą i skalpelem nadajemy teksturę włosia.
26
Przygotowujemy białą masę.
27
Z rozwałkowanego kawałka wycinamy kształt brody...
28
Przyklejamy nad brzuchem. Narzędziem drezdeńskim (pazurem) robimy teksturę.
29
Z małych kawałków białej masy, robimy "łezki", plaszczymy je i pazurem nadajemy im teksturę.
30
Z cielistej masy robimy 2 kulki. Większą plaszczymy i robimy z niej buzię. Z mniejszej kształtujemy nos. Przyklejamy nad brodą.
31
Z małych łezek "budujemy" brodę skrzata.
32
33
Z szarej masy robimy czapkę. Formujemy kształt płaskiej łezki, lekko zawijamy szerszy koniec.
34
Przyklejamy nad nosem.
35
Czapkę można ozdobić małymi serduszkami wyciętymi za pomocą wykrawaczki.
36
Skrzacik jest gotowy!
37
Rozwałkowujemy biąłą masę na około ~6mm grubości.
38
Zakładamy na górę tortu...
39
Formujemy "zaspę śniegu".
43
Pod masę można dać parę kulek białej masy aby nadać całości ciekawszego wyglądu. Niebieskim pyłkiem spożywczym cieniujemy brzegi "zaspy".
45
Przygotowujemy chmurkę. Parę różnej wielkości białych kulek z masy...
46
Przykrywamy kawałkiem rozwałkowanej masy...
47
Odcinamy nadmiar masy po bokach.
48
Tak przygotowaną chmurkę cieniujemy niebieskim pyłkiem.
49
I przyklejamy z boku tortu.

Przydatne uwagi

  • Figurki z masy cukrowej można przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy je przechować w suchym, ciemnym miejscu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Tort ze skrzatem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Tort ze skrzatem

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe