fbpx
Tort ze skrzatem

Tort ze skrzatem

Zimowy, świąteczny okres to czas pełen pośpiechu i piętrzących się obowiązków, list zadań, zakupów i obaw, czy się zdąży. A ponad to wszystko jest to też czas wzruszeń, spotkań, gościnnych, pachnący domów i długich rozmów przy resztkach zalegających stół, kiedy dzieciaki śpią już, ściskając prezenty przez sen.

Skrzaty mogą nam się przydać w obydwu odsłonach grudnia 🙂

Kto by nie chciał mieć do pomocy dwunastu domowych pomocników przed Wigilią? Ten do mielenia maku, tamten do siekania warzyw, ten do wyciągnięcia z karpia ości, tamten do mycia okien. A w roztaczaniu świątecznego klimatu też nie mają sobie równych. Zresztą popatrzcie tylko na tego kolesia w śniegu. Czy nie chce się od razu zawinąć w koc i napić gorącej czekolady, oglądając rodzinne zdjęcia?

W tym tutorialu Ania Kowalik pokaże Wam jak przygotować tort z takim właśnie Skrzatem!

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić tort ze skrzatem

1-1
Zobacz listę materiałów wyżej.
1
Białą masę cukrową rozwałkuj na ~3mm.
2
Wyrównujemy brzegi odcinając brzeg skalpelem lub nożem do pizzy.
3
Powlekamy masą tort lub atrapę. Można powlec panelowo (tak jak tutaj) lub tradycyjnie. Zobacz jak to zrobić w tutorialch na stronie Akademii.
4
Odcinamy górną krawędź skalpelem, równo z brzegiem tortu lub atrapy.
Tort ze skrzatem
Wygładzamy boki packą flexi.
6
Tak przygotowany tort lub atrapę odstawiamy na bok.
7
Do przygotowania butów skrzata, potrzebujemy 2 małych kulek czerwonej masy.
8
Mniej więcej po środku każdej, robimy małe wgniecenia.
9
To będą buty skrzata.
10
Przygotowujemy czarną i białą masę na nogi skrzata.
Tort ze skrzatem
Z białej masy rolujemy wałeczki.
12
Czarną masę cieniutko rozwałkowujemy (można użyć w tym celu maszynki do makaronu).
13
Skalpelem wycinamy paseczki i naklejamy na białe wałeczki.
Tort ze skrzatem
Przyklejamy czerwone buty, leciutko zwilżając wodą końce pasiastych rajstop.
15
Cieniutki biały wałeczek dzielimy na pół...
Tort ze skrzatem
i maskujemy nim łączenia. Wałeczek można lekko zwilżyć wodą aby się dobrze przykleił.
17
Końcem skalpela zadzieramy masę nadając jej w ten sposób teksturę włosia.
18
Przyklejamy nogi fo boku tortu.
19
Z zielonej masy kształtujemy łezkę.
20
...płaszcząc ją lekko...
Tort ze skrzatem
...przyklejamy nad nogami. Będzie to brzuch skrzata.
22
Z 2 małych zielonych kulek formujemy wałki, lekko grubsze z jednego końca.
23
Skalpelem odcinamy końcówkę.
Tort ze skrzatem
Z 2 czerwonych kulek, tworzymy rękawiczki.
25
Odcinamy górę brzucha. Po bokach przyklejamy ręce. Tak jak u nóg, łączenia rękawów maskujemy biąłą masą i skalpelem nadajemy teksturę włosia.
26
Przygotowujemy białą masę.
27
Z rozwałkowanego kawałka wycinamy kształt brody...
28
Przyklejamy nad brzuchem. Narzędziem drezdeńskim (pazurem) robimy teksturę.
29
Z małych kawałków białej masy, robimy "łezki", plaszczymy je i pazurem nadajemy im teksturę.
30
Z cielistej masy robimy 2 kulki. Większą plaszczymy i robimy z niej buzię. Z mniejszej kształtujemy nos. Przyklejamy nad brodą.
Tort ze skrzatem
Z małych łezek "budujemy" brodę skrzata.
32
33
Z szarej masy robimy czapkę. Formujemy kształt płaskiej łezki, lekko zawijamy szerszy koniec.
34
Przyklejamy nad nosem.
35
Czapkę można ozdobić małymi serduszkami wyciętymi za pomocą wykrawaczki.
36
Skrzacik jest gotowy!
37
Rozwałkowujemy biąłą masę na około ~6mm grubości.
38
Zakładamy na górę tortu...
39
Formujemy "zaspę śniegu".
40
Pod masę można dać parę kulek białej masy aby nadać całości ciekawszego wyglądu.
42
Niebieskim pyłkiem spożywczym...
43
Cieniujemy brzegi "zaspy".
44
Przygotowujemy chmurkę...
45
Parę różnej wielkości białych kulek z masy...
Tort ze skrzatem
Przykrywamy kawałkiem rozwałkowanej masy...
47
Odcinamy nadmiar masy po bokach.
48
Tak przygotowaną chmurkę cieniujemy niebieskim pyłkiem.
49
I przyklejamy z boku tortu.
51
I mamy gotowy tort z zimowym skrzatem!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Tort że skrzatem pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png