
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Suszone owoce – plastry pomarańczy czy limonek, plastry gruszek i innych owoców – doskonale sprawdzają się przy dekoracjach tortów i innych deserów. Wyglądają super jako wykończenie tortu, czy ciasta, fantastycznie prezentują się jako ozdoba. Wraz z naszą ekspertką Bożeną Furdal chcemy Was zachęcić do wykorzystania suszonych owoców i pokazać różne możliwości ich użycia.
Suszone owoce są elementem bardzo charakterystycznym w stylu naturalnym, rustykalnym, czy boho. Nawiązują do trendów bio, no waste i naturalnych nurtów. Wyglądają zawsze uroczo, a ich dodatkowym atutem jest przyjemny zapach. Można je przygotować samodzielnie w domu i bezpiecznie przechowywać, co również Wam przybliżymy.
Suszone owoce świetnie ozdobią Wasze torty i ciasta, na przykład super pasują do serników. Są wspaniałym dodatkiem do opakowania świątecznych pierniczków i innych prezentów. Po prostu od razu chwytają za serce!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Masa cukrowa
Barwniki spożywcze
Pozostałe
Aby wysuszyć owoce takie jak cytrusy, gruszki lub jabłka, trzeba je najpierw cieniutko pokroić. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 3mm grubości. Czas suszenia zależny będzie od grubości plastrów – im grubsze tym dłużej będą się suszyć.
Suszone pomarańcze i limonki przygotowałam na dwa sposoby: raz używając piekarnika, drugi raz używając do tego suszarki do owoców i warzyw.
Piekarnik nagrzałam do 200F (~94C) – to najniższa temperatura na jaką mogę ustawić swój piekarnik. Pomarańcze i limonki pokroiłam na cienkie plastry, każdy około 2-3mm grubości. Plastry owoców poukładałam na papierze do pieczenia tak aby się nie stykały. Tak przygotowane na blaszce wstawiłam do piekarnika na około 2 godziny. Do suszenia cytrusów nie używałam termoobiegu. Po 2 godzinach plastry były już ładnie wysuszone, chociaż z jednej strony niestety jakby mi się przypaliły – myślę, że to po prostu wina mojego nieidealnego piekarnika, który ewidentnie nie grzeje równo…
W drugiej wersji użyłam suszarki do owoców. W przeciwieństwie do metody z piekarnikiem, tutaj układałam plastry bezpośrednio na metalowych półkach suszarki. Temperaturę ustawiłam na 140F (~60C) i zostawiłam owoce na 4 godziny. Niestety po upływie 4 godzin były dalej lekko wilgotne. Wydłużyłam więc czas suszenia o następne 4 godziny. Po tym czasie plastry pomarańczy i limonek były już ładnie przesuszone i nadawały się do dekoracji moich piernikowych boksów.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!