Szukaj
Pszczółka z masy cukrowej

Pszczółka z masy cukrowej

Słodka figurka – pszczółka z masy cukrowej – przyda Wam się na wiele okazji! Czy to baby shower, czy urodziny malucha, czy wreszcie słodki stół na większej imprezie, pszczółka z masy cukrowej będzie na swoim miejscu. Jest urocza, wzruszająca i przywołuje uśmiech na każdej twarzy. Nada się na ozdobienie babeczek lub tortu – i dla dzieci i dla dorosłych! Przy odrobinie fantazji da się ją również przerobić na znaną nam wszystkim Maję ;)

Mogłoby się wydawać, że trzeba mieć wyjątkowy talent, by wykonać figurki z masy cukrowej, jednak przekonacie się, że krok po kroku pokażę i wyjaśnię szczegóły procesu tak, aby pszczółka z masy cukrowej wyszła zgrabna i po prostu taka, jak trzeba.

Pszczółka z masy cukrowej nie będzie dla Was wielkim wyzwaniem, a na pewno zrobi efekt wow!

Anna Kowalik
Anna Kowalik

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Jak zrobić pszczółkę z masy cukrowej

Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-01
Przy pomocy wykrawaczki wycinamy z masy kwiatek
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-02
Narzędziem drezdeńskim modelujemy listki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-03
Kwiatek umieszczamy na półkuli i pozostawiamy aby przeschnął i się ukształtował
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-04
Narzędziem drezdeńskim modelujemy środek
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-05
Modelujemy małą łezkę z masy cukrowej
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-06
Skalpelem wycinamy wąskie paseczki z czarnej masy cukrowej
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-07
Paseczki umieszczamy na łezce
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-08
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-09
Z małych kawałeczków masy modelujemy rączki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-10
Na małej kulce z masy w kolorze cielistym zaznaczamy środek
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-11
Narzędziem kulkowym robimy małe dołki na oczy
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-12
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-13
W dołeczkach umieszczamy małe, czarne kuleczki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-14
Cienko rozwałkowujemy kawałek czarnej masy cukrowej
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-15
Wycinamy w nim kształt serca i przykładamy do twarzy pszczółki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-16
Narzędziem robimy lekkie wgniecenie na tułów
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-17
Jadalnym pisakiem zaznaczamy brwi
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-18
Z czarnej masy cukrowej przygotowujemy "zatemperowane" na jednym końcu wałki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-19
To będą antenki pszczółki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-20
Z małych kawałeczków żółtej masy cukrowej
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-21
...robimy kokardki
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-23
Z cienko rozwałkowanej białej masy cukrowej wycinamy kształt serca i modelujemy skrzydełka
Akademia Tortu - Anna Kowalik - Pszczółka z masy cukrowej-22
Barwnikiem pudrowym malujemy pszczółce rumieńce

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania figurki pszczółki można użyć gotowej masy do figurek, na przykład Saracino, lub zwykłej masy cukrowej z dodatkiem tylozy (CMC).
  • Do wycinania kształtów serca można użyć odpowiedniego rozmiaru wykrawaczek.
  • Do przygotowania kokardek również można użyć gotowej formy silikonowej w odpowiednim rozmiarze.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Pszczółka z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ