Szukaj
Pinokio z masy cukrowej

Pinokio z masy cukrowej

Pinokio z masy cukrowej jest przeuroczą dekoracją na urodzinowy tort dla dziecka. Budzi przyjemne skojarzenia, bez trudu da się uzupełnić drobnymi dekoracjami, a nawet solo zaprezentuje się świetnie! W tym tutorialu Ania Kowalikpokaże Wam jak zrobić figurkę Pinokio z masy cukrowej.

Przygody Pinokia uczą nas i bawią już 140 lat! Choć bajka powstała w zupełnie innym świecie, niż współczesny, w ogóle nie straciła na aktualności. Dzieci wciąż chętnie słuchają historii pajacyka, który chciał zostać prawdziwym chłopcem i nieostrożnie wpadał w rozmaite tarapaty.

Postać Pinokia jest częścią naszej kultury, języka, skojarzeń i wciąż inspiruje! Kojarzy nam się z dzieciństwem, psotami, podążaniem do dobrego celu wbrew wszelkim trudnościom i całkiem nam bliskim popełnianiem błędów…

Anna Kowalik
Anna Kowalik

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Jak zrobić figurkę Pinokia z masy cukrowej

Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-01
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-02
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-03
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-04
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-05
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-07
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-08
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-09
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-10
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-11
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-12
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-13
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-14
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-15
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-16
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-17
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-18
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-19
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-20
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-21
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-22
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-23
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-24
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-25
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-26
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-27
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-28
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-29
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-30
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-31
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-32
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-33
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-34
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-35
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-36
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-37
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-38
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-39
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-44
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-45
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-46
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-47
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-48
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-49
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-50
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-51
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-52
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-53
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-54
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-55
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-56
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-57
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-58
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-59
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-60
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-61
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-62
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-63
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-64
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-65
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-66
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-67
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-68
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-69
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-70
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-71
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-72
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-73
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-74
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-75
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-76
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-77
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-78
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-79
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-80
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-81
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-82
Akademia_Tortu-Anna_Kowalik_Pinokio_Tutorial-83

Przydatne uwagi

  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej, bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurki, takie jak nasz Pinokio z masy cukrowej, można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Pinokio z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pinokio z masy cukrowej

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe