Kura z masy cukrowej

Kura jest symbolem dobrobytu. Zwłaszcza ta, które znosi złote jajka – kto by jej nie chciał mieć na podwórku?! Kura też, podobnie jak jajko, oznacza odradzające się życie i jest nieodłącznie kojarzona z wiosną. Świat otrząsa się po zimie, wykluwają się kurczęta, nadchodzi Wielkanoc.

Nasza kura masy cukrowej jest najwyraźniej nieco oszołomiona. Pewnie kurczęta dają jej do wiwatu, a Święta idą, krok za krokiem i trzeba się zabrać do roboty! Urocza Kurka z masy cukrowej w wiosennych barwach będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Do dzieła!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Beata zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim w 2014 roku. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Czego się nauczysz

Jak przygotować do pracy masę.
Jakich użyć narzędzi do modelowania figurki.
Jak zrobić figurkę kury z masy cukrowej.
Jak zrobić dekorację Wielkanocną na torcie.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Jak zrobić kurę z masy cukrowej

Kura z masy cukrowej
Potrzebne narzędzia - zobacz listę wyżej.
Kura z masy cukrowej
Do obłożenia tortu - aby uzyskać jasno żółty kolor, mieszamy białą masę zółtą.
Kura z masy cukrowej
Przy użyciu packi i packi flexi robimy ostry kant. Zobacz nasz tutorial jak to zrobić - link na dole strony.
Kura z masy cukrowej
Brązową masę mieszamy z białą do uzyskania pożądanego odcienia. Formujemy stożek.
Kura z masy cukrowej
Brzegiem dłoni robimy lekkie wgniecenie z jednej strony...
Kura z masy cukrowej
...aby uzyskać taki kształt.
Kura z masy cukrowej
Na górze robimy dwie dziurki...
Kura z masy cukrowej
... przy pomocy małego narzędzia kulkowego, robimy wgniecenia na oczy.
Kura z masy cukrowej
Narzędziem drezdeńskim zaznaczamy "usta".
Kura z masy cukrowej
Robimy dwie dziurki na ogonek.
Kura z masy cukrowej
Z białej i czarnej masy...
Kura z masy cukrowej
Lepimy małe kulki...
Kura z masy cukrowej
... białą masą wypełniamy oczodoły...
Kura z masy cukrowej
...na górę przyklejamy czarne źrenice.
Kura z masy cukrowej
Cieniutkim, miękkim pędzelkiem...
Kura z masy cukrowej
...cieniujemy delikatnie brązowym barwnikiem w pudrze, dookoła oczu...
Kura z masy cukrowej
...I ust.
Kura z masy cukrowej
Z czarnej masy rolujemy cieniutki wałeczek...
Kura z masy cukrowej
... I formujemy ...
Kura z masy cukrowej
brwi.
Kura z masy cukrowej
Z żółtej masy rolujemy "łezkę"...
Kura z masy cukrowej
...odcinamy nożem ostry koniec...
Kura z masy cukrowej
...i formujemy dziobek.
Kura z masy cukrowej
Z czerwonej masy lepimy 3 małe kulki różnej wielkości...
Kura z masy cukrowej
...I rolujemy z nich "łezki"...
Kura z masy cukrowej
...z których tworzymy kurzy grzebień.
Kura z masy cukrowej
Z małej ilości brązowej masy lepimy kulkę i narzędziem kulkowym zaznaczamy oczodoły.
Kura z masy cukrowej
Z czarnej masy lepimy malutkie kuleczki.
Kura z masy cukrowej
Z żółtej masy tworzymy dziobek.
Kura z masy cukrowej
I przyklejamy na kurczaczku.
Kura z masy cukrowej
Z czerwonej masy...
Kura z masy cukrowej
...znów robimy łezkę...
Kura z masy cukrowej
...I przyklejamy pod dziobem.
Kura z masy cukrowej
Narzędziem kulkowym robimy lekkie wgniecenie na tyle kurki...
Kura z masy cukrowej
... z czerwonej masy ...
Kura z masy cukrowej
...rolujemy łezki...
Kura z masy cukrowej
Wgniecenie przecieramy wilgotną szmatką i umieszacamy w nim kurczaczka i ogon.
Kura z masy cukrowej
Używamy małych wykrawacze...
Kura z masy cukrowej
Kura z masy cukrowej
Barwnikiem w żelu barwimy mały kawałek masy na zielono...
Kura z masy cukrowej
Kura z masy cukrowej
I wycinamy różne elementy, które posłużą nam do ozdobienia kurki i boków tortu.
Kura z masy cukrowej
Na bokach kurki, nożem robimy lekkie nacięcia.
Kura z masy cukrowej
Delikatnie cieniujemy brązowym barwnikiem w pudrze.
Kura z masy cukrowej
Nadmiar pudru usuwamy wilgotną szmatką...
Kura z masy cukrowej
Kura z masy cukrowej
Dookoła nacięć przyklejamy resztę przygotowanych elementów.
Kura z masy cukrowej
Miękkim pędzelkiem pudrujemy poszczególne elementy dekoracji...
Kura z masy cukrowej
... tak aby podkreślić ich wygląd.
Kura z masy cukrowej
Glazurą spożywczą...
Kura z masy cukrowej
...nabłyszczamy poszczególne elementy dekoracji.
Kura z masy cukrowej
Brzegi tortu dekorujemy wedle uznania 🙂

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu