Szukaj

Jak zrobić skrzata z masy cukrowej

Tort z zasady ma być przede wszystkim słodki od środka. Kształt i dekoracja czasem stają po drugiej stronie skali – mamy wszak jubilatów bardzo poważnych, mroczne nastolatki z grzywkami na oczach, czy surowych biznesmenów pod krawatem.

Często jednak tort bywa słodki także i „na oko”. Torty dla dzieci, dla dorastających panienek i panien całkiem dorosłych, ale romantycznych, torty walentynkowe, czy z okazji zaręczyn, rocznicowe i z wyrazami miłości – wszystkie one potrzebują delikatnej i uroczej dekoracji.

Zabawny, rozkoszny skrzat z masy cukrowej z serduszkami jest kwintesencją takiego wykończenia. Jest słodki, wzruszający i pełen czułości. Od razu serce topnieje.

W tym tutorialu, Ania Kowalik, pokaże Wam jak przygotować figurkę skrzata z masy cukrowej jako topper na tort.

Anna Kowalik
Anna Kowalik

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa cukrowa do powlekania tortów

Barwniki spożywcze

Pyłki:

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak zrobić skrzata z masy cukrowej

AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-1
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-2
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-3
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-4
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-5
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-6
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-7
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-8
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-9
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-10
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-11
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-12
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-13
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-14
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-15
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-16
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-45
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-44
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-43
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-40
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-39
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-42
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-41
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-38
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-37
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-36
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-35
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-34
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-33
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-32
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-31
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-30
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-29
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-19
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-18
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-27
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-26
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-25
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-23
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-21

Przydatne uwagi

  • Figurki i ozdoby z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu. Figurek z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

ValentineGnomeBG_600x900

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.