fbpx

Jak zrobić skrzata z masy cukrowej

Tort z zasady ma być przede wszystkim słodki od środka. Kształt i dekoracja czasem stają po drugiej stronie skali – mamy wszak jubilatów bardzo poważnych, mroczne nastolatki z grzywkami na oczach, czy surowych biznesmenów pod krawatem.

Często jednak tort bywa słodki także i „na oko”. Torty dla dzieci, dla dorastających panienek i panien całkiem dorosłych, ale romantycznych, torty walentynkowe, czy z okazji zaręczyn, rocznicowe i z wyrazami miłości – wszystkie one potrzebują delikatnej i uroczej dekoracji.

Zabawny, rozkoszny skrzat z masy cukrowej z serduszkami jest kwintesencją takiego wykończenia. Jest słodki, wzruszający i pełen czułości. Od razu serce topnieje.

W tym tutorialu, Ania Kowalik, pokaże Wam jak przygotować figurkę skrzata z masy cukrowej jako topper na tort.

O autorze

Przygode z tortami rozpoczęła kilka lat temu. Jest to jej hobby i sposób na relax. Wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję. Zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii figurek i Best in Class na Cork Sugarcraft Show w Irlandii. Złoty i srebrne medale na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace „z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Najbardziej lubi modelowanie figurek. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste. Mieszka w Tralee, w Irlandii, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych: Sweet Creations by Ania.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić skrzata z masy cukrowej

AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-0
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-1
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-2
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-3
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-4
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-5
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-6
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-7
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-8
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-9
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-10
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-11
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-12
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-13
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-14
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-15
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-16
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-45
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-44
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-43
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-40
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-39
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-42
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-41
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-38
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-37
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-36
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-35
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-34
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-33
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-32
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-31
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-30
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-29
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-19
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-18
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-27
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-26
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-25
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-24
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-23
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-22
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-21
AkademiaTortu-Skrzat-AnnaKowalik-20

Przydatne uwagi

  • Figurki i ozdoby z masy cukrowej można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu. Figurek z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png