Myszka Mickey
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak zrobić Myszkę Mickey z masy cukrowej

Jak ja kocham tę myszę! Oglądać i od niedawna lepić. Myszka Mickey – uwielbiana od pokoleń, przez dzieci jak i dorosłych. Cieszy się ogromną popularnością w dekoracji tortów, dlatego w tym krótkim tutorialu, pokażę Wam, jak łatwo można taką myszę ulepić z masy cukrowej. Zaczynamy!

Dominika Migoda – mama 20-letniej Wiktorii i 11-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. 

Od 12 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre – So good!

Trochę szalona, trochę zwariowana –  kocha to co robi!

Spis treści

Tort z Myszką Mickey

Materiały, których potrzebujesz

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Pictorial

Myszka Mickey
Z dwóch kulek żółtej masy wykonujemy buty. Rolujemy w kształt łezki.
Myszka Mickey
Narzędziem zwanym pazurem nadajemy butom wygląd i kształt.
Myszka Mickey
Wykałaczki otaczamy czarną masą tworząc nogi myszki.
Myszka Mickey
Wbijamy w buty.
Myszka Mickey
Z kawałka żółtej masy rolujemy wąski wałek...
Myszka Mickey
...i przyklejamy wokół nóg przy butach.
Myszka Mickey
Z czerwonej masy będziemy tworzyć spodenki.
Myszka Mickey
Rękami nadajemy kształt brzucha.
Myszka Mickey
Na dole rozcinamy i tworzymy nogawki.
Myszka Mickey
Spodenki nabijamy na nogi .
Myszka Mickey
Z kawałka czarnej masy rolujemy stożek...
Myszka Mickey
....i nabijamy na spodenki.
Myszka Mickey
Teraz głowa. Aby figurka była lżejsza, użyjemy kulki styropianowej...
Myszka Mickey
którą obkładamy czarną masą.
Myszka Mickey
Rolujemy, aby pozbyć się zagnieceń i łączeń.
Myszka Mickey
Czarną masę wałkujemy na ok 5mm
Myszka Mickey
Wykrawaczką wykrawamy dwa kółka, to będą uszy.
Myszka Mickey
Kółka troszkę ucinamy, aby lepiej przylegały do głowy i wbijamy wykałaczki. Odkładamy do lekkiego przeschnięcia.
Myszka Mickey
Z kawałka cielistej masy wykrawamy serce. Jeśli nie macie takiej wykrawaczki można wykroić kółko i nadać kształt serca.
Myszka Mickey
Przyklejamy do głowy.
Myszka Mickey
Z kawałka cielistej masy rolujemy wałek.
Myszka Mickey
Przyklejamy i nadajemy kształt pyszczka.
Myszka Mickey
Narzędziem kulką robimy lekkie wgłębienie na nosek.
Myszka Mickey
Narzędziem drezdeńskim robimy buzię, wbijając i lekko rozchylając masę ku dołowi. Nadajemy kształt.
Myszka Mickey
Wypełniamy kawałkiem czarnej masy.
Myszka Mickey
Z białej masy owalną wykrawaczką wycinamy oczy
Myszka Mickey
Przyklejamy je do głowy Miki.
Myszka Mickey
Z czarnej masy wykrawamy mniejsze owale i przyklejamy na oczy.
Myszka Mickey
Z białej masy robiy bardzo malutkie kuleczki, tak zwane refleksy
Myszka Mickey
Z czarnej masy rolujemy nosek....
Myszka Mickey
...i przyklejamy we wcześniej wykonane wgłębienie.
Myszka Mickey
Z kawałeczka różowej masy robimy język...
Myszka Mickey
...i przyklejamy go.
Myszka Mickey
Wbijamy uszy w głowę Mikiego i nasadzamy głowę na tułów.
Myszka Mickey
Z białej masy wykrawamy dwa owale...
Myszka Mickey
...i przyklejamy na spodenki tworząc guzki.
Myszka Mickey
Wykałaczki owijamy czarną masą i wbijamy tworząc ręce. Ja jedną rękę zrobiłam z wykałaczką, druga będzie podparta pod biodro, więc tylko uformowałam wałek i przykleiłam.
Myszka Mickey
Z dwóch białych kulek....
Myszka Mickey
...formujemy rękawiczki.
Myszka Mickey
Z białej masy rolujemy wałek i przyklejamy miedzy rękawiczką a ręką.
Myszka Mickey
Z czarnej masy rolujemy bardzo cieniutki wałek z którego będzie ogon i przyklejamy go z tyłu do spodenek...
Myszka Mickey
...i nasza myszka Miki jest gotowa!

Przydatne uwagi

Dominika, wszelkie figurki, zawsze wykonuje od dolnych partii. Pozwala jej to na dostosowanie prawidłowych proporcji każdej części. Do formowania jadanych ozdób warto mieć atrapę styropianową. Dominika każdą figurkę formuje na atrapie styropianowej wielkości tortu, na którym figurka będzie ozdobą.

Tutoriale o podobnej tematyce

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!