- 2 godziny instruktażu
Po dobrych paru latach doświadczenia w branży mam już spory dystans do tematyki dekoracji, jakiej oczekuje ode mnie klient. Przerobiłam w tym czasie wszystkie możliwe kreskówki, seriale i hity kinowe, dyscypliny sportowe i hobby i powiem Wam, że zawsze najwięcej przyjemności sprawiają pluszaki!
Pluszaki przenoszą nas do krainy słodkiego dzieciństwa, kiedy ukochany misiek był najlepszym przyjacielem, powiernikiem i coachem. Sami też chętnie obsypujemy dzieciaki pluszakami, a torty z takimi dekoracjami budzą powszechny zachwyt.
Jak wykonać takiego misiaka z masy cukrowej nauczy nas sama mistrzyni świata w dekoracji tortów Jowita Woszczyńska! Opowie, jaka masa cukrowa jest najlepsza do takiego projektu i zdradzi sekrety techniki, którą możemy wykorzystać do masowej produkcji króliczków, piesków, kotków i innej zwierzyny!
Jowita swoją pasję i miłość do cukiernictwa rozpoczęła w 2014 roku w Cukierni Sowa. Jest samoukiem i zajmuje się sugarcraftingiem od 6 lat. W 2017r zajęła I miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet. Wygrana umożliwiła jej start w Mistrzostwach Świata w Dekoracji tortów w Mediolanie, gdzie zdobyła brązowy medal. W lutym 2018 roku była członkiem jury w Mistrzostwach Europy w Dekoracji tortów Expo Sweet. W 2019 obroniła tytuł Mistrza Polski w dekoracji tortów, co ponownie zagwarantowało jej możliwość reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie tym razem zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów!
W 2020 Jowita została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!
Czego się nauczysz?
- Jakiej masy cukrowej użyć do przygotowania figurki.
- Których narzędzi dekoratorskich użyć do przygotowania figurki z masy cukrowej.
- Jak zrobić podkreślające detale.
- Jak używać barwników pudrowych do cieniowania.
Uzyskasz wiedzę na temat podstaw i wielu dodatkowych, ciekawych trików, które ułatwiają życie!
Rozdziały tutorialu
-
Przygotowanie foremek do pralin. 01:49
-
Temperowanie czekolady. 16:29
-
Przygotowanie pralin. 26:23
-
Temperowanie czekolady białej. 51:00
-
Przygotowanie tabliczek czekolady. 1:20:00
Materiały, których potrzebujesz
- Masa do figurek Model Paste firmy Laped
- Masa do figurek Saracino
- Barwniki pyłkowe Food Colours, matowe
- Barwnik pyłkowy biały Saracino
- Glazura jadalna
- Spirytus
- Narzędzie drezdeńskie
- Narzędzia silikonowe
- Narzędzia silikonowe twarde, Innovative Sugarworks Sugar Shapers
- Skalpel
- Atrapy styropianowe
- Wykałaczki lub Patyczki do szaszłyka (długie)
- Zamrażacz do czekolady
- Pędzelki
- Global SUgar Artists – cieniutki pędzel
- Paleta do farbek