
Jak zrobić misia z masy cukrowej
- 2 godziny instruktażu
Po dobrych paru latach doświadczenia w branży mam już spory dystans do tematyki dekoracji, jakiej oczekuje ode mnie klient. Przerobiłam w tym czasie wszystkie możliwe kreskówki, seriale i hity kinowe, dyscypliny sportowe i hobby i powiem Wam, że zawsze najwięcej przyjemności sprawiają pluszaki!
Pluszaki przenoszą nas do krainy słodkiego dzieciństwa, kiedy ukochany misiek był najlepszym przyjacielem, powiernikiem i coachem. Sami też chętnie obsypujemy dzieciaki pluszakami, a torty z takimi dekoracjami budzą powszechny zachwyt.
Jak zrobić misia z masy cukrowej nauczy nas sama mistrzyni świata w dekoracji tortów Jowita Woszczyńska! Opowie, jaka masa cukrowa jest najlepsza do takiego projektu i zdradzi sekrety techniki, którą możemy wykorzystać do masowej produkcji króliczków, piesków, kotków i innej zwierzyny!
O autorze
Spis treści
Czego się nauczysz
Narzędzia, których potrzebujesz
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
- Narzędzie drezdeńskie
- Narzędzia silikonowe
- Narzędzia silikonowe twarde, Innovative Sugarworks Sugar Shapers
- Skalpel
- Atrapy styropianowe
- Wykałaczki lub Patyczki do szaszłyka (długie)
- Zamrażacz do czekolady
- Pędzelki
- Global SUgar Artists – cieniutki pędzel
- Paleta do farbek
Gdzie kupić w USA
Jak zrobić misia z masy cukrowej
Przydatne uwagi
- Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej – masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
- Do przygotowania figurek z masy cukrowej, bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
- Figurki, takie jak miś z masy cukrowej, można przygotować z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy zabezpieczyć je, wkładając do pojemnika, na przykład kartonika, i schować w ciemnym, suchym miejscu.
- Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Reklama
Artykuły, które mogą Ci się przydać
Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Reklama
Galeria
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj swoje zdjęcie
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.