Jak zrobić jadalny tiul

O autorze

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 8-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 6 lat, od 3 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku. Od niedawna również ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.
Jak zrobić jadalny tiul

Jak zrobić jadalny tiul

Jadalny tiul – czy ktoś jeszcze o nim nie słyszał? Moda na jadalny tiul zaczyna się już wyraźnie rysować i pojawia się coraz więcej inspiracji tym niebywale uroczym medium. Torty nim ozdobione robią już furorę! Zaczynają też pytać o niego klienci. 

Jadalny tiul to przetworzony papier waflowy, który już dobrze znamy. Z papieru waflowego robi się kwiaty, płatki i inne dekoracje. Jest delikatny, zwiewny, przezroczysty i bardzo plastyczny. Nie jest twardy, łatwo się go modeluje. Torty z jego wykorzystaniem są przepiękne! Bardzo kobiece i pełne uroku. Oczywiście można go farbować na dowolne kolory, używać z dowolnymi innymi technikami i strukturami – na wszystkim wygląda dobrze. 

Nasza prymuska, Edyta, przygotowała już pierwszy tutorial, w którym pokazuje, jak obchodzić się z jadalnym tiulem. Serdecznie polecamy!

Czego się nauczysz

Jak zrobić jadalny tiul

Ten tutorial jest płatny.

Abonament już od 58 zł miesięcznie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Beata Mielcarek

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ