Szukaj
Jak zrobić jadalny tiul

Jak zrobić jadalny tiul

Jadalny tiul – czy ktoś jeszcze o nim nie słyszał? Moda na jadalny tiul zaczyna się już wyraźnie rysować i pojawia się coraz więcej inspiracji tym niebywale uroczym medium. Torty nim ozdobione robią już furorę! Zaczynają też pytać o niego klienci.

Jadalny tiul to przetworzony papier waflowy, który już dobrze znamy. Z papieru waflowego robi się kwiaty, płatki i inne dekoracje. Jest delikatny, zwiewny, przezroczysty i bardzo plastyczny. Nie jest twardy, łatwo się go modeluje. Torty z jego wykorzystaniem są przepiękne! Bardzo kobiece i pełne uroku. Oczywiście można go farbować na dowolne kolory, używać z dowolnymi innymi technikami i strukturami – na wszystkim wygląda dobrze.

Nasza prymuska, Edyta, przygotowała już pierwszy tutorial, w którym pokazuje, jak obchodzić się z jadalnym tiulem. Serdecznie polecamy!

Edyta Pałka
Edyta Pałka

O autorze

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 12-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 11 lat, od 10 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku a od 4 lat również szkoli. Ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.

Czego się nauczysz

Jak zrobić jadalny tiul

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • waga
  • blender ręczny
  • patelnia
  • szpatuła
  • woreczek strunowy
  • papier waflowy grubości 0,3 lub 0,6 mm
  • gliceryna w płynie, lub glukoza
  • woda
  • barwnik jadalny

Przepis na jadalny tiul

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Papier waflowy

Składniki

  • 90 g wody
  • 8 g opłatka waflowego pociętego na drobne kawałki
  • 1 łyżeczka gliceryny
  • kropla barwnika

Instrukcje

  1. Do kubka wsypujemy pocięty opłatek, zalewamy wodą, dodajemy glicerynę, mieszamy i na chwilę odstawiamy, żeby opłatek rozmiękł.
  2. Po ok 5 minutach dodajemy barwnik.
  3. Blenderem rozdrabniamy na gęstą papkę.
  4. Rozgrzewamy patelnię na średnim programie. Patelnia koniecznie musi być sucha!
  5. Wlewamy około łyżki mikstury. Silikonową szpatułką rozprowadzamy substancję po patelni, cały czas przyciskając ją do powierzchni patelni, aż zacznie się robić lepiąca i wysychać.
  6. Gdy zmieni kolor na jaśniejszą, delikatnie podważyć szpatułką krawędzie i najlepiej złapać za nie, lekko ściągając z patelni. Odłożyć na talerz.
  7. Zamknąć w woreczku strunowym do przechowania.

 

UWAGI
Masa wystarcza na ok 6 większych płatków.
Tiul na następny dzień jest bardziej giętki i można go gnieść, tworzyć różne dekoracje na tort. W lodówce pod wpływem wilgoci nie zmienia swojej struktury, nic się z nią nim dzieje.

Reklama

Jak zrobić jadalny tiul

Akademia_Tortu - Jadalny tiul-02
Do kubka wsypujemy pocięty opłatek, zalewamy wodą, dodajemy glicerynę, mieszamy i na chwilę odstawiamy, żeby opłatek rozmiękł.
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-03
Blenderem rozdrabniamy...
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-04
na gęstą papkę.
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-05
Wlewamy około łyżki mikstury.
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-06
Silikonową szpatułką rozprowadzamy substancję po patelni, cały czas przyciskając ją do powierzchni patelni, aż zacznie się robić lepiąca i wysychać.
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-07
Delikatnie podważyć szpatułką krawędzie i najlepiej złapać za nie, lekko ściągając z patelni.
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-09
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-10
Akademia_Tortu - Jadalny tiul-11
Jak zrobić jadalny tiul

Przydatne uwagi

Wypróbujcie tą metodę, zobaczcie jak Wam się z nią pracuje.

A oto inne sposoby na tiul:

Jak zrobić jadalny tiul

Reklama

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak przechowywać papier waflowy
Gdzie przechowywać papier waflowy

Przypnij na pinterest

Jak zrobić jadalny tiul

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 Responses

  1. Moĵ tiul robiony wg przepisu w lodówce zupełnie oklapł. Jego struktura się zmieniła. Dodam, że mam dobrą lodówkę w której nie panuje nadmierna wilgoć. A tiul po nocy właśnie tak wyglądał. Oklapbięty, w niektórych miejscach lepki i sklejony. Jakieś rady dlaczego tak się stało?

Dodaj komentarz

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Beata Mielcarek
Edyta Pałka
Anna Czerepińska
Beata Mielcarek

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

PDF

Jak zrobić jadalny tiul

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić jadalny tiul

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.