fbpx

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Połówki jabłek są symbolem idealnego dopasowania, dlatego te jabłka z masy cukrowej będą idealnym pomysłem na wszelkiego rodzaju torty z okazji rocznic ślubu lub dla osób zakochanych. Ich przygotowanie dzięki tej instrukcji nie zajmie Wam dużo czasu a efekt “wow” jest gwarantowany!

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników.W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 1
Masę Saracino w kolorze białym uplastyczniamy...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 2
Masie nadajemy kształt jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 3
Następnie narzędziem robimy lekkie wgłębienie w miejscu gdzie znajduje się ogonek jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 5
Tym samym narzędziem robimy mniejsze delikatniejsze wgłębienie z drugiej strony.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 6
Skalpelem nanosimy delikatne kreski wokół wgłębienia na ogonek. Dzięki temu uzyskujemy naturalny wygląd struktury skórki w tym miejscu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 8
Przy użyciu barwnika Fractal w odcieniu Light Yellow...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 9
...oraz szerokiego pędzla pudrujemy całą powierzchnię owocu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 10
Następnie przy użyciu jasnej zieleni w odcieniu Gooseberry Green...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 11
...pudrujemy połowę lub mniejszą część naszego owocu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 12
Na tak przypudrowane jabłko nanosimy pudrowy barwnik Fractal Ocher.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 13
Używamy w tym celu mniejszego pędzelka i nanosimy ten odcień w miejscu gdzie będzie znajdować się ogonek Jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 14
Tym samym odcieniem pudrujemy nasze jabłko z drugiej strony.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 15
W zależności od kolory jabłka jaki chcemy uzyskać będziemy używać teraz odcieni czerwieni - ja użyłam Fractal Claret oraz Burgundy.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 16
Szerokim pędzlem nanosimy czerwone barwniki w wybranych miejscach.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 17
Dzięki temu uzyskujemy ładny efekt dojrzałego owocu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 18
Węższym pędzelkiem nanosimy barwnik we wgłębienia...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 19
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 20
Następnie przygotowujemy barwnik...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 21
...brązowy
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 22
...oraz jasnozielony.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 23
Barwniki rozrabiamy w odrobinie spirytusu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 24
Z pomocą cieniutkiego pędzelka...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 27
nanosimy delikatne kropeczki, plamki na skórkę naszego jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 28
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 29
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 31
Odrobinę masy Saracino barwimy brązowym pudrowym barwnikiem.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 32
Z zabarwionej masy formujemy ogonek jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 33
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 34
Skalpelem nacinamy delikatnie wierzch i boki ogonka aby uzyskać strukturę zdrewniałą.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 35
Na koniec pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 36
Cieńszą końcówkę ogonka smarujemy klejem spożywczym.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 37
Odrobinę kleju nanosimy również we wgłębieniu jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 38
Przyklejamy ogonek.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 39
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 40
Pozostałą odrobinę masy zabarwionej na brązowo, rozpłaszczamy i sklapelem nacinamy jej brzegi...
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 41
...aby uzyskać wygląd skórki, która znajduje się po drugiej stronie owocu.
jabłka z masy cukrowej
Klejem spożywczym przyklejamy skórkę w tym miejscu.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 44
Pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 45
Możemy jeszcze delikatnie poprawić kształt jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 46
Następnie przy użyciu skalpela robimy nacięcie, które ułatwi nam przecięcie jabłka na pół.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 49
o zaznaczeniu miejsca przecięcia skalpelem przecinamy jabłko ostrym nożem.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 50
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 51
Opuszkami palców wygładzamy powierzchnię połówki jabłka.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 52
Narzędziem drezdeńskim (pazurem) zaznaczamy środek.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 54
Następnie tym samym narzędziem zaznaczamy komory nasienne.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 55
Przy użyciu pudrowych barwników Fractal w odcieniach Light Yellow oraz Peach pudrujemy powierzchnię połówek.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 56
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 57
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 58
Gniazdo nasienne barwimy barwnikiem w odcieniu Ocher.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 60
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 62
Z odrobiny masy zabarwionej na ciemny brąz formujemy łezki, które po spłaszczeniu opuszkiem palca utworzą nam pestki.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 63
Pestki umieszczamy w komorach nasiennych, przyklejając je za pomocą kleju spożywczego.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 64
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 65
Na koniec skalpelem delikatnie dorysowujemy jeszcze kształt całej komory nasiennej.
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 66
Nasze połówki jabłek gotowe!
Akademia Tortu - Jabłka z masy cukrowej - 68

Przydatne uwagi

  • Aby uzyskać odpowiedni rozmiar jabłka w stosunku do tortu, do formowania jadanych ozdób polecamy mieć atrapę styropianową. Każdą ozdobę najlepiej formować na atrapie styropianowej wielkości tortu, na którym będzie ozdobą.
  • Barwniki pudrowe rozrabiamy w małej ilości spirytusu (można również użyć wódki). Najlepiej jest użyć pipety lub wylać małą ilość do nakrętki aby nie nalać zbyt dużo płynu do palety.
  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Bożena Furdal
Anna Lutomska
Edyta Pałka
Bożena Furdal
Jolanta Brzezicka

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest