Szukaj
Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Połówki jabłek są symbolem idealnego dopasowania, dlatego te jabłka z masy cukrowej będą idealnym pomysłem na wszelkiego rodzaju torty z okazji rocznic ślubu lub dla osób zakochanych. Ich przygotowanie dzięki tej instrukcji nie zajmie Wam dużo czasu a efekt “wow” jest gwarantowany!

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa Saracino do figurek

  • Biała

Barwniki spożywcze -pyłki

Fractal:

  • Light Yellow
  • Gooseberry Green
  • Claret
  • Burgundy
  • Milk Chocolate
  • Peach
  • Ocher

Spirytus lub wódka

Klej spożywczy

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-2
Masę Saracino w kolorze białym uplastyczniamy...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-3
Masie nadajemy kształt jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-4
Następnie narzędziem robimy lekkie wgłębienie w miejscu gdzie znajduje się ogonek jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-6
Tym samym narzędziem robimy mniejsze delikatniejsze wgłębienie z drugiej strony.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-7
Skalpelem nanosimy delikatne kreski wokół wgłębienia na ogonek. Dzięki temu uzyskujemy naturalny wygląd struktury skórki w tym miejscu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-9
Przy użyciu barwnika Fractal w odcieniu Light Yellow...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-10
...oraz szerokiego pędzla pudrujemy całą powierzchnię owocu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-11
Następnie przy użyciu jasnej zieleni w odcieniu Gooseberry Green...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-12
...pudrujemy połowę lub mniejszą część naszego owocu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-13
Na tak przypudrowane jabłko nanosimy pudrowy barwnik Fractal Ocher.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-14
Używamy w tym celu mniejszego pędzelka i nanosimy ten odcień w miejscu gdzie będzie znajdować się ogonek Jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-15
Tym samym odcieniem pudrujemy nasze jabłko z drugiej strony.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-16
W zależności od kolory jabłka jaki chcemy uzyskać będziemy używać teraz odcieni czerwieni - ja użyłam Fractal Claret oraz Burgundy.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-18
Szerokim pędzlem nanosimy czerwone barwniki w wybranych miejscach.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-17
Dzięki temu uzyskujemy ładny efekt dojrzałego owocu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-19
Węższym pędzelkiem nanosimy barwnik we wgłębienia...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-20
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-21
Następnie przygotowujemy barwnik...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-22
...brązowy
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-23
...oraz jasnozielony.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-24
Barwniki rozrabiamy w odrobinie spirytusu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-25
Z pomocą cieniutkiego pędzelka...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-28
nanosimy delikatne kropeczki, plamki na skórkę naszego jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-30
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-31
Odrobinę masy Saracino barwimy brązowym pudrowym barwnikiem.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-1
Z zabarwionej masy formujemy ogonek jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-3
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-2
Skalpelem nacinamy delikatnie wierzch i boki ogonka aby uzyskać strukturę zdrewniałą.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-4
Na koniec pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-5
Cieńszą końcówkę ogonka smarujemy klejem spożywczym.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-6
Odrobinę kleju nanosimy również we wgłębieniu jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-7
Przyklejamy ogonek.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-10
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-11
Pozostałą odrobinę masy zabarwionej na brązowo, rozpłaszczamy i sklapelem nacinamy jej brzegi...
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-29-12
...aby uzyskać wygląd skórki, która znajduje się po drugiej stronie owocu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-32
Klejem spożywczym przyklejamy skórkę w tym miejscu.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-33
Pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-34
Możemy jeszcze delikatnie poprawić kształt jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-35
Następnie przy użyciu skalpela robimy nacięcie, które ułatwi nam przecięcie jabłka na pół.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-38
o zaznaczeniu miejsca przecięcia skalpelem przecinamy jabłko ostrym nożem.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-39
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-40
Opuszkami palców wygładzamy powierzchnię połówki jabłka.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-41
Narzędziem drezdeńskim (pazurem) zaznaczamy środek.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-43
Następnie tym samym narzędziem zaznaczamy komory nasienne.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-44
Przy użyciu pudrowych barwników Fractal w odcieniach Light Yellow oraz Peach pudrujemy powierzchnię połówek.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-45
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-46
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-47
Gniazdo nasienne barwimy barwnikiem w odcieniu Ocher.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-49
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-51
Z odrobiny masy zabarwionej na ciemny brąz formujemy łezki, które po spłaszczeniu opuszkiem palca utworzą nam pestki.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-52
Pestki umieszczamy w komorach nasiennych, przyklejając je za pomocą kleju spożywczego.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-54
Na koniec skalpelem delikatnie dorysowujemy jeszcze kształt całej komory nasiennej.
AkademiaTortu-MieloneMigdaly-TutorialJablka-55
Nasze połówki jabłek gotowe!

Przydatne uwagi

  • Aby uzyskać odpowiedni rozmiar jabłka w stosunku do tortu, do formowania jadanych ozdób polecamy mieć atrapę styropianową. Każdą ozdobę najlepiej formować na atrapie styropianowej wielkości tortu, na którym będzie ozdobą.
  • Barwniki pudrowe rozrabiamy w małej ilości spirytusu (można również użyć wódki). Najlepiej jest użyć pipety lub wylać małą ilość do nakrętki aby nie nalać zbyt dużo płynu do palety.
Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.