Jabłka z masy cukrowej
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak zrobić jabłka z masy cukrowej

Połówki jabłek są symbolem idealnego dopasowania, dlatego te cukrowe jabłuszka będą idealnym pomysłem na wszelkiego rodzaju torty z okazji rocznic ślubu lub dla osób zakochanych. Ich przygotowanie dzięki tej instrukcji nie zajmie Wam dużo czasu a efekt “wow” jest gwarantowany!

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. 

Ewa oferuje również szkolenia, na których z chęcią Wam pokaże tajniki przygotowania makaroników tak, że będziecie je mogli przygotować sami bez frustracji!

Natomiast na szkoleniach z candy bar’ów zajmiecie się zagadnieniami dotyczącymi organizacji i przygotowania weselnych słodkich stołów. Przygotujecie przykładowe słodycze i desery a następnie wykorzystacie je w aranżacji słodkiego stołu.

Spis treści

Jabłka z masy cukrowej

Materiały, których potrzebujesz

Masa Saracino do figurek

  • Biała

Barwniki spożywcze -pyłki

Fractal:

  • Light Yellow
  • Gooseberry Green
  • Claret
  • Burgundy
  • Milk Chocolate
  • Peach
  • Ocher

Spirytus lub wódka

Klej spożywczy

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Tutorial

Masę Saracino w kolorze białym uplastyczniamy...
Masie nadajemy jej kształt jabłka.
Następnie narzędziem robimy lekkie wgłębienie w miejscu gdzie znajduje się ogonek jabłka.
Tym samym narzędziem robimy mniejsze delikatniejsze wgłębienie z drugiej strony.
Skalpelem nanosimy delikatne kreski wokół wgłębienia na ogonek. Dzięki temu uzyskujemy naturalny wygląd struktury skórki w tym miejscu
Przy użyciu barwnika Fractal w odcieniu Light Yellow...
...oraz szerokiego pędzla pudrujemy całą powierzchnię owocu.
Następnie przy użyciu jasnej zieleni w odcieniu Gooseberry Green...
...pudrujemy połowę lub mniejszą część naszego owocu.
Na tak przypudrowane jabłko nanosimy pudrowy barwnik Fractal Ocher.
Używamy w tym celu mniejszego pędzelka i nanosimy ten odcień w miejscu gdzie będzie znajdować się ogonek Jabłka.
Tym samym odcieniem pudrujemy nasze jabłko z drugiej strony.
W zależności od kolory jabłka jaki chcemy uzyskać będziemy używać teraz odcieni czerwieni - ja użyłam Fractal Claret oraz Burgundy.
Szerokim pędzlem nanosimy czerwone barwniki w wybranych miejscach.
Dzięki temu uzyskujemy ładny efekt dojrzałego owocu.
Węższym pędzelkiem nanosimy barwnik we wgłębienia...
Następnie przygotowujemy barwnik...
...brązowy
...oraz jasnozielony.
Barwniki rozrabiamy w odrobinie spirytusu.
Z pomocą cieniutkiego pędzelka...
nanosimy delikatne kropeczki, plamki na skórkę naszego jabłka.
Odrobinę masy Saracino barwimy brązowym pudrowym barwnikiem.
Z zabarwionej masy formujemy ogonek jabłka.
Skalpelem nacinamy delikatnie wierzch i boki ogonka aby uzyskać strukturę zdrewniałą.
Na koniec pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
Cieńszą końcówkę ogonka smarujemy klejem spożywczym.
Odrobinę kleju nanosimy również we wgłębieniu jabłka.
Przyklejamy ogonek.
Pozostałą odrobinę masy zabarwionej na brązowo, rozpłaszczamy i sklapelem nacinamy jej brzegi...
...aby uzyskać wygląd skórki, która znajduje się po drugiej stronie owocu.
Klejem spożywczym przyklejamy skórkę w tym miejscu.
Pudrujemy brązowym barwnikiem na sucho.
Możemy jeszcze delikatnie poprawić kształt jabłka.
Następnie przy użyciu skalpela robimy nacięcie, które ułatwi nam przecięcie jabłka na pół.
Po zaznaczeniu miejsca przecięcia skalpelem przecinamy jabłko ostrym nożem.
Opuszkami palców wygładzamy powierzchnię połówki jabłka.
Narzędziem drezdeńskim (pazurem) zaznaczamy środek.
Następnie tym samym narzędziem zaznaczamy komory nasienne.
Przy użyciu pudrowych barwników Fractal w odcieniach Light Yellow oraz Peach pudrujemy powierzchnię połówek.
Gniazdo nasienne barwimy barwnikiem w odcieniu Ocher.
Z odrobiny masy zabarwionej na ciemny brąz formujemy łezki, które po spłaszczeniu opuszkiem palca utworzą nam pestki.
Pestki umieszczamy w komorach nasiennych, przyklejając je za pomocą kleju spożywczego.
Na koniec skalpelem delikatnie dorysowujemy jeszcze kształt całej komory nasiennej.
Nasze połówki jabłek gotowe!

Przydatne uwagi

Aby uzyskać odpowiedni rozmiar jabłka w stosunku do tortu, do formowania jadanych ozdób polecamy mieć atrapę styropianową. Każdą ozdobę najlepiej formować na atrapie styropianowej wielkości tortu, na którym będzie ozdobą.

Barwniki pudrowe rozrabiamy w małej ilości spirytusu (można również użyć wódki). Najlepiej jest użyć pipety lub wylać małą ilość do nakrętki aby nie nalać zbyt dużo płynu do palety.

Jabłka z masy cukrowej

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!