Tartaletka orzech laskowy w czekoladzie

Tartaletka orzech laskowy w czekoladzie to idealne dopełnienie świątecznego stolika z ciastami. Mała forma o bogatej, intensywnej treści, świetna „na raz” do poobiedniej kawy, czy na dobry początek dnia.

Kruche ciasto wypełnia mus czekoladowo-orzechowy z Soplicą. W środku mamy wkład z orzechów laskowych a całość zwieńcza krem waniliowy. Tartaletki prezentują się uroczo, można je zabrać na wizytę i imprezę, na pewno was nie zawiodą.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis - Tartaletka orzech laskowy w czekoladzie

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

9 tartaletek

kategoria

Tarta

Tartaletka orzech laskowy w czekoladzie

Składniki

Kruchy, ciemny spód

  • 90 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 35 g jaja
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 20 g mąki migdałowej

Wkład orzech-laskowy

  • 75 g ulubionych ciasteczek
  • 75 g prażonych orzechów laskowych
  • 60 g pasty z orzechów laskowych
  • 25 g pokrojonych w drobną kostkę daktyli
  • szczypta soli

Mus czekoladowo-orzechowy z Soplicą

  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 120 g czekolady 54,5% zawartości kakao
  • 20 g pasty z orzecha laskowego
  • 30 g Soplicy orzech w czekoladzie
  • 3 g żelatyny w proszku
  • 10 g zimnej wody

Krem waniliowy

  • 140 g śmietanki 30% 30%
  • 130 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 g Soplicy orzech w czekoladzie
  • 3 g żelatyny w proszku
  • 10 g zimnej wody

Instrukcje

Kruchy ciemny spód

  1. Obie mąki mieszamy z cukrem, solą i kakao, dodajemy pokrojone w kostkę masło, rozcieramy na kruszonkę.
  2. Dodajemy jaja i zagniatamy.
  3. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wycinamy koła i prostokąty (na boki) dostosowane do wielkości naszych foremek. (Boki mogą nieco wystawać – po zamrożeniu odcinamy nożykiem wystające czubki, tak, aby idealnie wyrównać je z formą).
  4. Gotowe wkładamy do zamrażarki na godzinę.
  5. Wyciągamy z zamrażarki, odcinamy wystające boki i nakłuwamy spody widelcem w trzech miejscach.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) około 13 minut (trzeba kontrolować, każdy piekarnik jest inny!).

Wkład orzech laskowy

  1. Ciasteczka blendujemy na drobny pył.
  2. Prażone orzechy laskowe blendujemy lub kroimy w drobną kosteczkę (fajnie jest kiedy część orzechów jest zblendowana, ale pozostają też większe kawałeczki, które chrupią).
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wykładamy do naszych korpusów tartaletek i wyrównujemy.

Mus czekoladowo-orzechowy z Soplicą

  1. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęczniania na 10 minut.
  2. W tym czasie kroimy czekoladę na drobną kostkę i odstawiamy do miseczki.
  3. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy uwodnioną żelatynę i mieszamy na ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia.
  4. Śmietanką zalewamy pokrojoną czekoladę, dodajemy mascarpone, pastę z orzecha laskowego oraz Soplicę i całość blendujemy na gładką masę.
  5. Musem wypełniamy do brzegów korpusy naszych tartaletek.
  6. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania waniliowego kremu.

Krem waniliowy

  1. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęczniania na 10 minut.
  2. W tym czasie kroimy czekoladę w drobną kostkę i odstawiamy do miseczki.
  3. Śmietankę podgrzewamy z wanilią, dodajemy uwodnioną żelatynę i mieszamy na ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia.
  4. Śmietanką zalewamy pokrojoną czekoladę, dodajemy mascarpone, Soplicę i całość blendujemy na gładką masę.
  5. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie.
  6. Wkładamy do lodówki na godzinkę lub dłużej do momentu uzyskania gęstego kremu.
  7. Kremem szprycujemy wierzch naszych tartaletek i dekorujemy np. pokruszonymi ciasteczkami i połówkami orzechów laskowych.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania mini tart używam rantu perforowanego firmy Silikomart o średnicy 80mm
  • Z tego przepisu na mini tarty można oczywiście przygotować jedną, dużą tartę.
  • Tartaletki warto przygotować dzień wcześniej przed degustacją. Ciasto jest wtedy bardziej miękkie do jedzenia.
  • Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dobry wybór alkoholi znajdziecie w sklepie Dom Whisky.
  • Tartaletka świetnie sprawdzi się również na świątecznym słodkim stole!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie 2022

Przypnij na pinterest

Tartaletka orzech laskowy w czekoladzie

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »