
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Świąteczne mini tarty z pomarańczą i makiem to idealna propozycja dla wszystkich, którym wydaje się, że już nic więcej nie zmieszczą. Śliczne małe tarty z kruchego ciasta, wypełnione aksamitnym białym ganache z aromatem pomarańczy i dodatkiem maku – propozycja nie do odrzucenia. Świetnie sprawdzą się na firmowej wigilii i na deser po świątecznym obiedzie, mogą też z powodzeniem stać się słodkim prezentem dla kogoś bliskiego.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
8 tartaletek
Desery na słodki stół
Ciasto na tarty
Ganache
Ciasto na tarty
Mąkę, masło, cukier puder i sól połączyć razem.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formy do mini tart.
Piec w 190C około 13/14 minut na złoty kolor.
Ganache
Śmietankę z makiem, częścią skórki pomarańczy, oraz sokiem z pomarańczy zagotować.
Zalać białą czekoladę. Po paru minutach wymieszać aż masa będzie gładka.
Gotową masę wylewamy na podpieczone, przestudzone mini tarty.
Dekorujemy pozostałą skórką z pomarańczy i zostawiamy na kilka godzin, do zgęstnienia nadzienia.
Uwagi
Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dodajemy dwie łyżki likieru, na przykład Cointreau, zmniejszając odpowiednio ilość soku pomarańczowego.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 2
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!