Szukaj

Mini tarty z pomarańczą i makiem 

Świąteczne mini tarty z pomarańczą i makiem to idealna propozycja dla wszystkich, którym wydaje się, że już nic więcej nie zmieszczą. Śliczne małe tarty z kruchego ciasta, wypełnione aksamitnym białym ganache z aromatem pomarańczy i dodatkiem maku – propozycja nie do odrzucenia. Świetnie sprawdzą się na firmowej wigilii i na deser po świątecznym obiedzie, mogą też z powodzeniem stać się słodkim prezentem dla kogoś bliskiego.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant perforowany 8cm
Robot planetarny lub ręczny
Rózga

Przepis na mini tarty z pomarańczą i makiem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

8 tartaletek

kategoria

Desery na słodki stół

Mini tarty z pomarańczą i makiem

Składniki

Ciasto na tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła min. 82%
  • 125 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szt. jajko

Ganache

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki min. 36%
  • 1 łyżka maku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau *zobacz notatki

Instrukcje

Ciasto na tarty

Mąkę, masło, cukier puder i sól połączyć razem.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formy do mini tart.
Piec w 190C około 13/14 minut na złoty kolor.

Ganache

Śmietankę z makiem, częścią skórki pomarańczy, oraz sokiem z pomarańczy zagotować.
Zalać białą czekoladę. Po paru minutach wymieszać aż masa będzie gładka.
Gotową masę wylewamy na podpieczone, przestudzone mini tarty.
Dekorujemy pozostałą skórką z pomarańczy i zostawiamy na kilka godzin, do zgęstnienia nadzienia.

Uwagi

Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dodajemy dwie łyżki likieru, na przykład Cointreau, zmniejszając odpowiednio ilość soku pomarańczowego.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania mini tart używam foremek do tart firmy Silikomart o średnicy 70mm.
  • Z tego przepisu na mini tarty można oczywiście przygotować jedną, dużą tartę.
  • Mini tarty z pomarańczą i makiem warto przygotować dzień wcześniej przed degustacją. Ciasto jest wtedy bardziej miękkie do jedzenia.
  • Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dodajemy dwie łyżki likieru, na przykład Cointreau, zmniejszając odpowiednio ilość soku pomarańczowego.
  • Mini tarty świetnie się sprawdzą również na świątecznym słodkim stole!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Mini tarty z pomarańczą i makiem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ