Szukaj

Mini tarty z pomarańczą i makiem 

Świąteczne mini tarty z pomarańczą i makiem to idealna propozycja dla wszystkich, którym wydaje się, że już nic więcej nie zmieszczą. Śliczne małe tarty z kruchego ciasta, wypełnione aksamitnym białym ganache z aromatem pomarańczy i dodatkiem maku – propozycja nie do odrzucenia. Świetnie sprawdzą się na firmowej wigilii i na deser po świątecznym obiedzie, mogą też z powodzeniem stać się słodkim prezentem dla kogoś bliskiego.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników.W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant perforowany 8cm
Robot planetarny lub ręczny
Rózga

Przepis na mini tarty z pomarańczą i makiem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

8 tartaletek

kategoria

Desery na słodki stół

Mini tarty z pomarańczą i makiem

Składniki

Ciasto na tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła min. 82%
  • 125 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szt. jajko

Ganache

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki min. 36%
  • 1 łyżka maku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau *zobacz notatki

Instrukcje

Ciasto na tarty

Mąkę, masło, cukier puder i sól połączyć razem.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formy do mini tart.
Piec w 190C około 13/14 minut na złoty kolor.

Ganache

Śmietankę z makiem, częścią skórki pomarańczy, oraz sokiem z pomarańczy zagotować.
Zalać białą czekoladę. Po paru minutach wymieszać aż masa będzie gładka.
Gotową masę wylewamy na podpieczone, przestudzone mini tarty.
Dekorujemy pozostałą skórką z pomarańczy i zostawiamy na kilka godzin, do zgęstnienia nadzienia.

Uwagi

Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dodajemy dwie łyżki likieru, na przykład Cointreau, zmniejszając odpowiednio ilość soku pomarańczowego.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania mini tart używam foremek do tart firmy Silikomart o średnicy 70mm.
  • Z tego przepisu na mini tarty można oczywiście przygotować jedną, dużą tartę.
  • Mini tarty z pomarańczą i makiem warto przygotować dzień wcześniej przed degustacją. Ciasto jest wtedy bardziej miękkie do jedzenia.
  • Dodatek alkoholu jest oczywiście opcjonalny. Dodajemy dwie łyżki likieru, na przykład Cointreau, zmniejszając odpowiednio ilość soku pomarańczowego.
  • Mini tarty świetnie się sprawdzą również na świątecznym słodkim stole!

Reklama

Mini tarty z pomarańczą i makiem 

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2363

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Mini tarty z pomarańczą i makiem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Mini tarty z pomarańczą i makiem 

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Mini tarty z pomarańczą i makiem 

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.