
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Buche de Noël, czyli bożonarodzeniowe polano, to deser wywodzący się z Francji. Jest to rolada świąteczna formowana na kształt polana do kominka, nadziewana pysznym kremem z rozmaitymi dodatkami. Marlena i Kasia wykorzystały lekkie ciasto biszkoptowe, czekoladowo chałwowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem konfitury wiśniowej doprawionej kardamonem z prostą dekoracją z czekolady!
Przygotowanie samej rolady nie jest skomplikowane, a dzięki wskazówkom naszych ekspertek jej dekoracja też nie będzie trudna. Ta przepyszna rolada świąteczna pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
40 minut
1 rolada
Ciasto
Biszkopt korzenny
Konfitura wiśniowa z kardamonem
Ganache czekoladowy do obłożenia
Biszkopt korzenny
Jajka rozbić i umieścić w misie miksera. Dosypać cukier i całość ubijać mikserem około 5 minut, do uzyskania puszystej piany. Mąkę przesiać przez sito razem z kakao, skrobią i przyprawą korzenną. Do masy z jajek dolać olej, a następnie dosypywać po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i dokładnie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 8-10 minut/ do momentu, w którym wykałaczka wbita w środek ciasta, będzie sucha. Wyjąć biszkopt z piekarnika i od razu przełożyć na blat stołu. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia i zawinąć jeszcze gorące ciasto w rulon. Odstawić do wystudzenia.
Konfitura wiśniowa z kardamonem
Wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać aż do rozmrożenia. Cukier wymieszać na sucho z pektyną i kardamonem i wsypać do owoców, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować konfiturę przez kilka minut (3-4). Przelać do suchej miski i przykryć folią do żywności, dociskając ją do powierzchni masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Konfiturę można przygotować dzień wcześniej.
Krem mascarpone z kawałkami czekolady
Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w misce, dodać cukier i wanilię i rozmieszać na wolnych obrotach miksera, do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać całość do puszystej i gęstej konsystencji. Wsypać kawałki czekolady i pokruszoną chałwę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ganache czekoladowy do obłożenia
Śmietankę zagotować w garnku i zalać połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do połączenia. Dodać masło i zmiksować blenderem do uzyskania lśniącej masy. Przykryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia. Można przygotować dzień wcześniej.
Dekoracja
Czekoladę połamać na drobne kawałki. 200g rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, często mieszając. Pozostałe 100g czekolady zmielić w malakserze lub młynku na pył i dosypać do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Jeśli w masie pozostaną nierozpuszczone grudki- podgrzej całość przez kolejne 5-10 sekund (nie dłużej) i ponownie wymieszaj. Ta technika rozpuszczania czekolady nosi nazwę temperowania (od ang.słowa temper,czyli hartować) i pozwala na uzyskanie błyszczącej i szybko zastygającej czekolady, dzięki czemu możemy tworzyć efektowne dekoracje.
Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia i delikatnie jeden z nich pognieć,a następnie rozprostuj na stole. Rozsmaruj na nim czekoladę cienką warstwą i przykryj drugim arkuszem papieru. Ułóż na jednym z brzegów rolkę folii aluminiowej lub spożywczej i zawiń czekoladę w ciasny rulon. Umieść w lodówce do stwardnienia na około 15-20 minut. Po tym czasie zacznij odwijać czekoladę z rolki. Uzyskasz w ten sposób popękane i wywinięte kawałki czekolady,które będą imitować korę drzewa na powierzchni rolady.
(Można przygotować kilka dni wcześniej,a niewykorzystane kawałki użyć po rozpuszczeniu do innych deserów)
Wykonanie rolady
Wystudzony biszkopt odwiń z papieru i odklej go z powierzchni ciasta. Na powierzchni rozsmaruj równą warstwą konfiturę wiśniową. Następnie rozłóż krem na całej powierzchni owoców i delikatnie wyrównań powierzchnię. Zaczynając od brzegu biszkoptu,zacznij go ciasno zawijać do środka,formując roladę. Zawiń ją w czysty arkusz papieru do pieczenia i schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin lub całą noc.
Ganache czekoladowy rozmieszaj mikserem na gładką masę i pokryj nim całą schłodzoną roladę. Na powierzchni zrób dekoracyjne linie za pomocą widelca,imitujące strukturę drewna. W tym momencie możesz przekroić roladę na pół lub trzy części. Przyklej na powierzchni ganache kawałki dekoracji czekoladowej, tworząc efektowny wygląd. Całość możesz delikatnie obsypać kakao.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!