
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Buche de Noël, czyli bożonarodzeniowe polano, to deser wywodzący się z Francji. Jest to rolada świąteczna formowana na kształt polana do kominka, nadziewana pysznym kremem z rozmaitymi dodatkami. Marlena i Kasia wykorzystały lekkie ciasto biszkoptowe, czekoladowo chałwowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem konfitury wiśniowej doprawionej kardamonem z prostą dekoracją z czekolady!
Przygotowanie samej rolady nie jest skomplikowane, a dzięki wskazówkom naszych ekspertek jej dekoracja też nie będzie trudna. Ta przepyszna rolada świąteczna pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
40 minut
1 rolada
Ciasto
Biszkopt korzenny
Konfitura wiśniowa z kardamonem
Ganache czekoladowy do obłożenia
Biszkopt korzenny
Jajka rozbić i umieścić w misie miksera. Dosypać cukier i całość ubijać mikserem około 5 minut, do uzyskania puszystej piany. Mąkę przesiać przez sito razem z kakao, skrobią i przyprawą korzenną. Do masy z jajek dolać olej, a następnie dosypywać po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i dokładnie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 8-10 minut/ do momentu, w którym wykałaczka wbita w środek ciasta, będzie sucha. Wyjąć biszkopt z piekarnika i od razu przełożyć na blat stołu. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia i zawinąć jeszcze gorące ciasto w rulon. Odstawić do wystudzenia.
Konfitura wiśniowa z kardamonem
Wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać aż do rozmrożenia. Cukier wymieszać na sucho z pektyną i kardamonem i wsypać do owoców, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować konfiturę przez kilka minut (3-4). Przelać do suchej miski i przykryć folią do żywności, dociskając ją do powierzchni masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Konfiturę można przygotować dzień wcześniej.
Krem mascarpone z kawałkami czekolady
Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w misce, dodać cukier i wanilię i rozmieszać na wolnych obrotach miksera, do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać całość do puszystej i gęstej konsystencji. Wsypać kawałki czekolady i pokruszoną chałwę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ganache czekoladowy do obłożenia
Śmietankę zagotować w garnku i zalać połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do połączenia. Dodać masło i zmiksować blenderem do uzyskania lśniącej masy. Przykryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia. Można przygotować dzień wcześniej.
Dekoracja
Czekoladę połamać na drobne kawałki. 200g rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, często mieszając. Pozostałe 100g czekolady zmielić w malakserze lub młynku na pył i dosypać do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Jeśli w masie pozostaną nierozpuszczone grudki- podgrzej całość przez kolejne 5-10 sekund (nie dłużej) i ponownie wymieszaj. Ta technika rozpuszczania czekolady nosi nazwę temperowania (od ang.słowa temper,czyli hartować) i pozwala na uzyskanie błyszczącej i szybko zastygającej czekolady, dzięki czemu możemy tworzyć efektowne dekoracje.
Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia i delikatnie jeden z nich pognieć,a następnie rozprostuj na stole. Rozsmaruj na nim czekoladę cienką warstwą i przykryj drugim arkuszem papieru. Ułóż na jednym z brzegów rolkę folii aluminiowej lub spożywczej i zawiń czekoladę w ciasny rulon. Umieść w lodówce do stwardnienia na około 15-20 minut. Po tym czasie zacznij odwijać czekoladę z rolki. Uzyskasz w ten sposób popękane i wywinięte kawałki czekolady,które będą imitować korę drzewa na powierzchni rolady.
(Można przygotować kilka dni wcześniej,a niewykorzystane kawałki użyć po rozpuszczeniu do innych deserów)
Wykonanie rolady
Wystudzony biszkopt odwiń z papieru i odklej go z powierzchni ciasta. Na powierzchni rozsmaruj równą warstwą konfiturę wiśniową. Następnie rozłóż krem na całej powierzchni owoców i delikatnie wyrównań powierzchnię. Zaczynając od brzegu biszkoptu,zacznij go ciasno zawijać do środka,formując roladę. Zawiń ją w czysty arkusz papieru do pieczenia i schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin lub całą noc.
Ganache czekoladowy rozmieszaj mikserem na gładką masę i pokryj nim całą schłodzoną roladę. Na powierzchni zrób dekoracyjne linie za pomocą widelca,imitujące strukturę drewna. W tym momencie możesz przekroić roladę na pół lub trzy części. Przyklej na powierzchni ganache kawałki dekoracji czekoladowej, tworząc efektowny wygląd. Całość możesz delikatnie obsypać kakao.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!