Buche de Noël

Buche de Noël, czyli bożonarodzeniowe polano, to deser wywodzący się z Francji. Jest to rolada świąteczna formowana na kształt polana do kominka, nadziewana pysznym kremem z rozmaitymi dodatkami. Marlena i Kasia wykorzystały lekkie ciasto biszkoptowe, czekoladowo chałwowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem konfitury wiśniowej doprawionej kardamonem z prostą dekoracją z czekolady!

Przygotowanie samej rolady nie jest skomplikowane, a dzięki wskazówkom naszych ekspertek jej dekoracja też nie będzie trudna. Ta przepyszna rolada świąteczna pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Cakeme
Marlena Doroś Katarzyna Chudy

O autorze

Razem tworzą pracownię cukierniczą oraz organizują szkolenia pod szyldem Cake Me. Cake Me to miejsce, w którym od lat doskonalą sztukę przygotowania tortów artystycznych i innych słodkości. To właśnie tutaj tworzą wyjątkowe torty i słodkie stoły o niepowtarzalnym smaku i oprawie wizualnej, kierując się wyczuciem piękna i profesjonalizmem. Na ich szkoleniach poznasz niezbędne podstawy jak i rozwiniesz dotychczasowe umiejętności. W 2020 zostały jednymi z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Papier do pieczenia
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na roladę świąteczną Buche de Noël

5/5

czas przygotowania

40 minut

ilość porcji

1 rolada

kategoria

Ciasto

Bûche de Noël

Składniki

Biszkopt korzenny

  • 6 sztuk jajek „L”
  • 200 g cukru brązowego
  • 50 g oleju z pestek winogron
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 5 g przyprawy korzennej

Konfitura wiśniowa z kardamonem

  • 500 g wiśni mrożonych
  • 50 g cukru kryształu
  • 10 g pektyny
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • Krem mascarpone z kawałkami czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g cukru kryształu
  • ekstrakt z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g chałwy

Ganache czekoladowy do obłożenia

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g miękkiego masła 82%
  • Dekoracja z czekolady
  • 300 g czekolady deserowej

Instrukcje

Biszkopt korzenny

Jajka rozbić i umieścić w misie miksera. Dosypać cukier i całość ubijać mikserem około 5 minut, do uzyskania puszystej piany. Mąkę przesiać przez sito razem z kakao, skrobią i przyprawą korzenną. Do masy z jajek dolać olej, a następnie dosypywać po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i dokładnie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 8-10 minut/ do momentu, w którym wykałaczka wbita w środek ciasta, będzie sucha. Wyjąć biszkopt z piekarnika i od razu przełożyć na blat stołu. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia i zawinąć jeszcze gorące ciasto w rulon. Odstawić do wystudzenia.

Konfitura wiśniowa z kardamonem

Wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać aż do rozmrożenia. Cukier wymieszać na sucho z pektyną i kardamonem i wsypać do owoców, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować konfiturę przez kilka minut (3-4). Przelać do suchej miski i przykryć folią do żywności, dociskając ją do powierzchni masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Konfiturę można przygotować dzień wcześniej.
Krem mascarpone z kawałkami czekolady

Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w misce, dodać cukier i wanilię i rozmieszać na wolnych obrotach miksera, do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać całość do puszystej i gęstej konsystencji. Wsypać kawałki czekolady i pokruszoną chałwę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ganache czekoladowy do obłożenia

Śmietankę zagotować w garnku i zalać połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do połączenia. Dodać masło i zmiksować blenderem do uzyskania lśniącej masy. Przykryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia i zgęstnienia. Można przygotować dzień wcześniej.

Dekoracja

Czekoladę połamać na drobne kawałki. 200g rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, często mieszając. Pozostałe 100g czekolady zmielić w malakserze lub młynku na pył i dosypać do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Jeśli w masie pozostaną nierozpuszczone grudki- podgrzej całość przez kolejne 5-10 sekund (nie dłużej) i ponownie wymieszaj. Ta technika rozpuszczania czekolady nosi nazwę temperowania (od ang.słowa temper,czyli hartować) i pozwala na uzyskanie błyszczącej i szybko zastygającej czekolady, dzięki czemu możemy tworzyć efektowne dekoracje.

Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia i delikatnie jeden z nich pognieć,a następnie rozprostuj na stole. Rozsmaruj na nim czekoladę cienką warstwą i przykryj drugim arkuszem papieru. Ułóż na jednym z brzegów rolkę folii aluminiowej lub spożywczej i zawiń czekoladę w ciasny rulon. Umieść w lodówce do stwardnienia na około 15-20 minut. Po tym czasie zacznij odwijać czekoladę z rolki. Uzyskasz w ten sposób popękane i wywinięte kawałki czekolady,które będą imitować korę drzewa na powierzchni rolady.

(Można przygotować kilka dni wcześniej,a niewykorzystane kawałki użyć po rozpuszczeniu do innych deserów)

Wykonanie rolady

Wystudzony biszkopt odwiń z papieru i odklej go z powierzchni ciasta. Na powierzchni rozsmaruj równą warstwą konfiturę wiśniową. Następnie rozłóż krem na całej powierzchni owoców i delikatnie wyrównań powierzchnię. Zaczynając od brzegu biszkoptu,zacznij go ciasno zawijać do środka,formując roladę. Zawiń ją w czysty arkusz papieru do pieczenia i schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin lub całą noc.

Ganache czekoladowy rozmieszaj mikserem na gładką masę i pokryj nim całą schłodzoną roladę. Na powierzchni zrób dekoracyjne linie za pomocą widelca,imitujące strukturę drewna. W tym momencie możesz przekroić roladę na pół lub trzy części. Przyklej na powierzchni ganache kawałki dekoracji czekoladowej, tworząc efektowny wygląd. Całość możesz delikatnie obsypać kakao.

Przydatne uwagi

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Bûche de Noël

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ