Szukaj

Babeczki z marshmallow

Babeczki z Marshmallow, pyszne, pachnące i urocze, mogą zostać hitem kolejnej Waszej imprezy!

Te babeczki powstały na szkolną imprezę w ostatni dzień lekcji u mojej córki Tessy. Motywem imprezy był Kemping – dzieci przyniosły latarki, koce, piżamy i bawiły się w ognisko na niby. W Stanach ogniskową pozycją absolutnie obowiązkową są Smores’y – gorąca, opalona nad ogniskiem pianka, wetknięta między dwa pełnoziarniste herbatniki wraz z kostką czekolady. Babeczki z Marshmallow całkiem dobrze naśladują smakiem ogniskowe Smores’y – sama byłam zaskoczona, jak fajnie to wyszło!

Babeczki czekoladowe umieściłam na kruchym pełnoziarnistym spodzie. Krem na białkach wzbogaciłam karmelem, co dało mu fajny lekko opalony smak. Babeczki Marshmallow sprawdzą się na wiele okazji. Zgrabnie wyeksponowane mogą być nawet tortem! Super wyglądają na słodkim stole, są świetnym prezentem, deserem po rodzinnym obiedzie i podwieczorkiem w leniwe niedziele.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na babeczki z marshmallow

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

30 mini babeczek

kategoria

Babeczki i muffinki

Babeczki z marshmallow

Składniki

Spód do babeczek

  • 100 g biszkoptów typu graham
  • 50 g masła

Czekoladowe babeczki

  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 125 ml maślanki
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem z bezy karmelizowanej

  • 180 g cukru kryształu
  • 2 szt. białka jaj kurzych
  • 1 łyżka wody

Karmel do bezy

  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Instrukcje

Spód do babeczek

  1. Biszkopty zmielić w malakserze.
  2. Dodać masło i dobrze wymieszać.
  3. Nakładać łyżeczką do papilotek i dobrze ugnieść na spodzie papilotki.
  4. Piec 10 minut w 170C. Wyjąć i wystudzić.

Babeczki czekoladowe

  1. Mąkę, sodę i proszek przesiać.
  2. Masło z cukrem utrzeć.
  3. Dodać jajka i utrzeć na pulchną masę.
  4. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wymieszać.
  5. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać.
  6. Dodać maślankę i dobrze wymieszać do połączenia się składników.
  7. Przełożyć do papilotek z podpieczonym już spodem. Piec około 20 minut w 170C.

Karmel do bezy

  1. Cukier wsypać do rondla i podgrzewać aż zacznie się topić i karmelizować.
  2. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
  3. Zmniejszyć ogień na minimum. Jeżeli macie kuchenkę elektryczną to płytę można wyłączyć a rondel zostawić na ciepłej płycie tak aby karmel pozostał płynny.

Krem na bezie z karmelizowanym cukrem

  1. Zagotować wodę w rondlu. Na rondel postawić naczynie żaroodporne.
  2. Do naczynia włożyć białka, cukier i wodę.
  3. Robotem ręcznym zacząć ubijać białka. Ubijać aż powstanie gęsta masa.
  4. Dodać karmelizowany cukier i ubijać dalej aż masa zgęstnieje.
  5. Przestudzoną pastę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

Tagi

Jak zrobić babeczki z marshmallow

Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-01
Biszkopty zmielić w malakserze.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-02
Dodać masło i dobrze wymieszać.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-03
Nakładać łyżeczką do papilotek i dobrze ugnieść na spodzie papilotki.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-04
Piec 10 minut w 170C. Wyjąć i wystudzić.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-05
Przełożyć do papilotek z podpieczonym już spodem.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-06
Piec około 20 minut w 170C.

Jak zrobić krem smores

Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-07
Cukier wsypać do rondla.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-08
Podgrzewać aż zacznie się topić i karmelizować.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-09
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-11
Dodać sok z cytryny...
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-12
i wymieszać. Zmniejszyć gaz do minimum, tylko tyle aby karmel pozostał płynny.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-10
Do naczynia włożyć białka, pierwszą cześć cukru, wodę. Robotem ręcznym zacząć ubijać białka aż masa zacznie gęstnieć.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-13
Dodać karmelizowany cukier i ubijać dalej aż powstanie gęsta masa.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-14
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-16
Przestudzoną pastę przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.
Akademia Tortu - Babeczki Marshmellow-17
Palnikiem cukierniczym opalić delikatnie górę bezy.

Przydatne uwagi

  • Trochę przygotowanego kremu zostało mi w worku cukierniczym. Na drugi dzień postanowiłam dopiec więcej babeczek i wykorzystać resztkę kremu. Niestety, wyciskany na drugi dzień nie trzymał już ładnie kształtu. Także, zrobić i od razu dekorować babeczki – te dekorowane kremem od razu, na drugi dzień dalej wyglądały pięknie i trzymały fason.
  • Z tej ilości ciasta wyszło mi 24 mini babeczki i 5 babeczek standardowego rozmiaru.
Babeczki z marshmallow

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Babeczki z marshmallow

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ