Przelicznik foremek czyli jak dostosować przepis do rozmiaru blachy
Wyobraźcie sobie, że znajdujecie super przepis, który chcecie wypróbować jak najszybciej. Jest tylko jedno „ale” – przepis jest dostosowany do formy fi20 (20cm), której nie masz! Masz za to formę o średnicy 18cm. Co więc robisz? Ryzykujesz i wlewasz za dużo ciasta do formy czy pozbywasz się nadmiaru? A może lepiej byłoby zastosować sprytny przelicznik foremek?
Jak przeliczyć ilość składników z danego przepisu tak by pasował do rozmiaru blachy do pieczenia jaką posiadasz?
Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka trudna! Wystarczy trochę matematyki na poziomie szkoły podstawowej i umiejętności obliczenia pola kwadratu, prostokąta lub koła.
Miłość do matematyki zakorzeniła we mnie moja mama, która była jej nauczycielem w szkole średniej, do której chodziłam. Miłość do matematyki przerodziła się u mnie w pasję pisania programów komputerowych. Dla tych, którzy lubią matematykę, pokażę poniżej o co chodzi w przeliczaniu blach. Jeżeli jednak wolisz od razu przejść do sedna – kliknij TUTAJ i pobierz nasz przelicznik foremek.
Po co to obliczać?
Większość z was pewnie przewraca teraz oczami i zastanawia się po co te obliczenia… Ale poczekaj, jeszcze chwilka i się dowiesz 🙂
Kiedy popatrzysz na okrągłą tortownicę o średnicy 20cm i porównasz ją wzrokowo do, na przykład, większej tortownicy o średnicy 23cm, to może się wydać, że niewiele się od siebie różnią.
Ale zobacz: powierzchnia koła o średnicy 20cm to ~314cm² a powierzchnia koła o średnicy 23cm to ~415cm². 314/415 = 0.75 czyli tortownica ∅23cm jest ~25% większa niż tortownica ∅20cm.
Co to oznacza? Ano to, że jeżeli użyjesz przepisu na tortownicę ∅20cm ale piec będziesz w tortownicy ∅23cm ciasto upiecze się szybciej, bo jego powierzchnia będzie większa i grubość cieńsza. Teraz już więc wiesz i może nie przypalisz ciasta.
Poniżej podam Wam tabelkę, przelicznik foremek, którą możecie wydrukować i mieć pod ręką za każdym razem kiedy będzie potrzeba przeliczyć i dopasować przepis do rozmiaru blachy jaki posiadacie. Wystarczy odnaleźć na niej rozmiar blachy, który podany jest w przepisie i ten, który posiadacie i pomnożyć składniki przez podany w tabeli współczynnik. Założę się, że przelicznik foremek przyda Wam się nie raz!
Pobierz darmowy plik
Załóż darmowe konto
Pamiętaj – kiedy dopasujesz przepis do większej blaszki, robisz większą partię ciasta, to możesz spodziewać się, że będzie się ono dłużej piekło niż przewiduje oryginalny przepis. Natomiast, jeżeli zmniejszasz przepis, to wcześniej sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest już gotowe. Przelicznik foremek to jedno, a czujność to drugie…
Jak obliczyć ilość jajek
Przy użyciu współczynnika do obliczenia ilości składników, często trzeba będzie pomnożyć przepisy przez ułamki – na przykład 1/2 czy 3/4 itp. Ale jak to zrobić w przypadku jajek?
Jest na to sposób! Przykładowo, jeśli pomnożysz przepis i będziesz potrzebować 3 1/4 jajka:
- Odłóż na bok 3 całe jajka.
- Wymieszaj całe jajko tak, aby zmiksować białko z żółtkiem.
- Zważ wymieszane jajko.
- Odważ część jajka potrzebną do przepisu, czyli w naszym przykładzie 1/4 wymieszanego jajka.
- Dodaj do całych jaj.
Gdy białka i żółtka są używane osobno, zważ i zmierz je w ten sam sposób, ale osobno.
W taki sam sposób można dopasować przepis na krem.
Jeżeli zastanawiasz się nad tym ile kremu potrzeba do otynkowania tortu, pamiętaj, że na stronach z przepisami na tynk do tortu jest kalkulator, który ułatwi Ci obliczenia!
Jeżeli nie chce Wam się wyciągać kalkulatora, bardzo fajny, skorzystaj z naszego przelicznika foremek!
Przelicz foremki
Powierzchnia blachy do pieczenia…
Dzisiaj, w większości przepisów jest podane jaki rozmiar blachy jest do niego optymalny. Co jednak zrobić kiedy takiej nie posiadamy?
Ano wystarczy porównać powierzchnię blachy jaką mamy do tej z przepisu. Po obliczeniu obszaru twojej posiadanej blachy, możesz porównać go z obszarem blachy podanej w przepisie. Pozwoli nam to obliczyć, o ile jest ona większa lub mniejsza i na podstawie tego dostosować ilość składników z przepisu. Wystarczy, że podzielimy powierzchnię blachy, która jest większa, przez powierzchnię mniejszej, aby dowiedzieć się, ile razy pomnożyć składniki przepisu tak, aby wypełnić większą blachę taką samą głębokością ciasta jak w oryginalnym przepisie.
Blachy prostokątne i kwadaratowe
Obszar kwadratowego lub prostokątnego naczynia jest obliczany przez pomnożenie jednego boku przez drugi. Przykładowo: pole kwadratu o boku 20cm wynosi 400cm, ponieważ 20 x 20 = 400cm². Powierzchnia prostokątnej blachy o rozmiarach 20cm x 30cm wynosi 600cm², ponieważ 20 x 30 = 600.
Blachy okrągłe
Jeżeli posiadasz okrągłą blachę czy rant, wtedy należy obliczyć powierzchnię koła. Powierzchnia koła to πr² (π razy promień do kwadratu). Pamiętamy, że π = 3,14; promień koła stanowi połowę jego średnicy. Tak więc aby obliczyć powierzchnię 20cm tortownicy, należy pomnożyć 3,14 (π) przez 10². Zatem powierzchnia 20cm tortownicy to: 3,14 x 10 x 10, czyli ~314cm².
19 Responses
Czy ten przelicznik odnosi sie tylko do biszkoptow czy mozna go uzyc takze do przeliczania ilosci kremow?
Do wszystkiego. Jeżeli w przepisie jest podane, że starcza na n.p. jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm, to jak najbardziej można użyć przelicznika aby obliczyć ilość składników na inne średnice tortów.
Potrzebuje biszkopt na wysokość 12 cm, średnica rantu 24 cm wystarczy jak podwoje ilość składników ?
Podany przepis na ten biszkopt jest na jaką średnicę rantu?
Joanno – to jest wpis o tym jak dostosować średnice blachy do przepisu. O ktory przepis na biszkopt pytasz?
A jak mam przepis na mufinki ale ciasto jest pycha i bym chciała zrobić na blaszce zamiast w foremkach ? To co wtedy ?
mam pytanie jak przeliczyć na rant prostokątny
Na dole artykułu jest link do kalkulatora.
Witam. Mam blachę okrągłą o średnicy 25 cm i wysokości 7 cm ile powinnam użyć jajek https://akademiatortu.cfolks.pl/przepisy/idealny-przepis-na-tradycyjny-biszkopt/.
Proponuję skorzystać z przelicznika foremek na Słodki Pomysł: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html
Tęsknie za starym kalkulatorem gdyż mogalam dopasować proporcje cukru i mąki do ilości użytych jajek gdyż nie zawsze używam 5 czy 10 jaj czasem 3 lub 8
Kalkulatory do biszkoptów są na stronach przepisów, te same – tam się nic nie zmieniło 🙂
ja tego kalkulatora nie rozumiem, mam obwöd rantu i wysokos jego podac?
jak na pisze ,skladnik i miare ,np jaja to mi wychodzi 1.93 co mam przez to rozumiec
Gdzie pobrać tabelkę z przelicznikiem?
Wystrczy zalogować się na swoim koncie, może być darmowe, i wtedy będzie link na stronie.
Dziękuję za bardzo przydatny przelicznik. Przeliczyłam sobie przepis fi18 na rant 24 cm, tylko zastanawiam się czy czas też można przeliczyć tak samo? W przepisie jest 30-40 minut, a z przelicznikiem wychodzi około 60 minut. Oczywiście, zakładam, że jest to tylko orientacyjny czas, ale to już jakiś wyznacznik.
Czas pieczenia jest zawsze orientacyjny, ponieważ zależy nie tylko od wielkości formy / ilości ciasta ale tez od samego piekarnika – piekarnik piekarnikowi nie równy. Wiadomo, że jeżeli zwiększamy proporcje niż te podane w oryginalnym przepisie to czas pieczenia się wydłuży. Złota zasada jest taka – że pieczemy do suchego patyczka.
cos mi nie wychodzi obliczanie na kalkukatorze wypelniam wszystko cm itd podaje produkt i nic
mi sie nie pokazuje ,co jest nie tak.Potrzebuje biszkopt 30×30 i nie wiem jaka ilosc produktöw
potrzebuję
Z jakiej formy, jaki rozmiar, i który przepis przeliczać?